iltasyazilim
FD Üye
Baklagillerin faydaları, Baklagiller ve yararları, baklagillerin önlediği hastalıklar, Baklagiller ürünlerinin yararları
Beslenme; sadece psikolojik veya sosyolojik bir durum olarak algılanmamalı, bunun fizyolojik açıdan fazla daha büyük bir tartma taşıdığı unutulmamalıdır Besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi gıda öğeleri beslenmede büyük ağırlık taşımaktadır Kuru baklagiller nebati kaynaklı olmalarına karşın birer protein kaynağıdır Karmaşık karbonhidratlar ve posa (lif) yönünden de zengindir Doğal olarak kolesterol ve yağ içermezler
Yalnızca haşlanıp servis edildiğinde böylece fazla nefis olmasa da öteki besinlerle bir araya getirildiğinde lezzet bakımından çok ayrı lezzetler elde edilebilir
• tek başına ya da öteki besinlerle karıştırılarak mercimek, ezogelin ya da Minestrone çorbası vb hazırlanabilir Hatta et, tavuk suyu, domates ya da suyu ile daha leziz bir hale getirilebilir
• Yeşil salatalara haşlanmış fasulye eklenebilir
• Zeytinyağlı kuru barbunya, humus ve fava şeklinde mezeler hazırlanabilir
• Makarna soslarında biftek veya tavuk etiyle fasulye gibi baklagiller püre haline getirilerek domates, biber, fesleğen, kekik, sarımsak gibi ilavelerle hazırlanabilir
Kuru baklagiller belirtilmiş oranlarda tahıllarla karıştırılır ve iyi pişirilirse, proteinin biyoyararlılığı artar Misal olarak; nohut ile bulgur veya kuru fasulye ile pirinç pilavının bir arada tüketilmesi çok daha yardımsever olacaktır Hatta mercimekli bulgur pilavı, erişteli mercimek, nohutlu pirinç pilavı, mercimek köftesi gibi bambaşka alternatifler de üretilebilir Kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir yönünden de zengin olan kuru baklagiller B12 dışındaki B vitaminleri ve E vitamini yönünden de zengindir
C vitamini kaynakları ile birlikte yendiğinde demirin biyoyararlılığı yükselir Kuru baklagiller posa (lif) içeriği en yüksek beslenme grubudur Böylelikle midenin boşalma hızını ve ince bağırsaklardan dekstroz emilimini yavaşlatarak kan şekerini dengelemektedir aynı zamanda kan kolesterolü ve kan basıncını da özlem edilen seviyelerde tutmaya yardımcı olmaktadır Midede su ile birlikte şişerek tokluk hissi vermektedir
Dışkılama sayısını ve sıklığını artırarak kabızlığı, dolayısıyla kalın bağırsak kanserini önleyici etkiler gösterir Posalı yiyeceklerin diyette artırılmasıyla, çiğneme ve dolayısıyla tükürük salgısının artışı, gıda alımının ise azalması söz konusu olmaktadır Yapılan bilimsel çalışmalarda diyetin posa içeriği ile bazı hastalıkların yaradılış sıklığı aralarında ilintiler olduğu saptanmıştır *
Beslenme; sadece psikolojik veya sosyolojik bir durum olarak algılanmamalı, bunun fizyolojik açıdan fazla daha büyük bir tartma taşıdığı unutulmamalıdır Besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi gıda öğeleri beslenmede büyük ağırlık taşımaktadır Kuru baklagiller nebati kaynaklı olmalarına karşın birer protein kaynağıdır Karmaşık karbonhidratlar ve posa (lif) yönünden de zengindir Doğal olarak kolesterol ve yağ içermezler
Yalnızca haşlanıp servis edildiğinde böylece fazla nefis olmasa da öteki besinlerle bir araya getirildiğinde lezzet bakımından çok ayrı lezzetler elde edilebilir
• tek başına ya da öteki besinlerle karıştırılarak mercimek, ezogelin ya da Minestrone çorbası vb hazırlanabilir Hatta et, tavuk suyu, domates ya da suyu ile daha leziz bir hale getirilebilir
• Yeşil salatalara haşlanmış fasulye eklenebilir
• Zeytinyağlı kuru barbunya, humus ve fava şeklinde mezeler hazırlanabilir
• Makarna soslarında biftek veya tavuk etiyle fasulye gibi baklagiller püre haline getirilerek domates, biber, fesleğen, kekik, sarımsak gibi ilavelerle hazırlanabilir
Kuru baklagiller belirtilmiş oranlarda tahıllarla karıştırılır ve iyi pişirilirse, proteinin biyoyararlılığı artar Misal olarak; nohut ile bulgur veya kuru fasulye ile pirinç pilavının bir arada tüketilmesi çok daha yardımsever olacaktır Hatta mercimekli bulgur pilavı, erişteli mercimek, nohutlu pirinç pilavı, mercimek köftesi gibi bambaşka alternatifler de üretilebilir Kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir yönünden de zengin olan kuru baklagiller B12 dışındaki B vitaminleri ve E vitamini yönünden de zengindir
C vitamini kaynakları ile birlikte yendiğinde demirin biyoyararlılığı yükselir Kuru baklagiller posa (lif) içeriği en yüksek beslenme grubudur Böylelikle midenin boşalma hızını ve ince bağırsaklardan dekstroz emilimini yavaşlatarak kan şekerini dengelemektedir aynı zamanda kan kolesterolü ve kan basıncını da özlem edilen seviyelerde tutmaya yardımcı olmaktadır Midede su ile birlikte şişerek tokluk hissi vermektedir
Dışkılama sayısını ve sıklığını artırarak kabızlığı, dolayısıyla kalın bağırsak kanserini önleyici etkiler gösterir Posalı yiyeceklerin diyette artırılmasıyla, çiğneme ve dolayısıyla tükürük salgısının artışı, gıda alımının ise azalması söz konusu olmaktadır Yapılan bilimsel çalışmalarda diyetin posa içeriği ile bazı hastalıkların yaradılış sıklığı aralarında ilintiler olduğu saptanmıştır *