iltasyazilim
FD Üye
Afiyet Bakanlığı, ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber oruç tutacak olanlara uyarılarda bulundu Bakanlık, yeterli ve dengelenmiş beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi amacıyla, günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerektiğine göze çarpan etti Bakanlık, sahuru atlamanın takriben 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkardığını belirterek, bu durumun günün daha verimsiz geçmesine neden olacağını bildirdi
Sıhhat Bakanlığı, ramazan öncesinde oruç tutacaklar için altın uyarılarda bulundu Bakanlık, ramazan ayında yapılan en manâlı beslenme değişiklikleri aralarında oruç tutan şahısların günlük besin şekli ve öğün sayısını değiştirerek üç belli başlı öğün olan jurnal beslenme düzeninin iki öğüne indirilmesi ve bilhassa hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin arttığını bildirdi Oruç tutarken dinç ve çeşitli beslenme seçenekleri ile tatmin edici ve dengeli beslenmenin sağlanmasının esas olması gerekliliğine dikkat çekici eden Sağlık Durumu Bakanlığı, yeterli ve dengelenmiş beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde asgari üç öğünü bitirmek ve sahur öğününü atlamamak gerektiğini bildirdi
SAHURDA YALNIZCA SU İÇEREK HEDEFLEMEK VE GECE YATMADAN ÖNCE YEMEK ZARARLI
Sağlık Bakanlığı, yapılan yanlışlardan birinin ise, sahurda sadece su içerek çalişmak ya da gece yatmadan önce yemek yemek olduğunu kaydetti Bakanlık epeyce zararlı olan bu müşteri gıda tarzının yaklaşık 12 saat olan açlığı, sıradan 18 saate çıkardığını, bunun da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna yan olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olduğunun unutulmamsı gerektiğine dikkati çekti Sahur yemeğinin ağır yemeklerden oluşmaması gerektiğine de dikkat çekici eden Afiyet Bakanlığı ’nın uyarısında, “Gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır böylece sahura mutlaka kalkılmalı ve bu öğünde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve kurubaklagil yemeklerinden oluşan bir öğün tercih edilmelidir denildi
İFTAR SOFRALARINDA İHTİYACIN 23 KAT FAZLASI BULUNUYOR
İftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluğun da zararlı olabileceğini gösteren Sıhhat Bakanlığı, iftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 23 kat fazlası bulunabildiğini ve iftarda yapılan en büyük hatalardan birisinin de fazla hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda beslenme harcamak olduğunu açıklama etti Beynin doyma emrini yemekten 1520 dakika sonradan verdiğini bildiren Bakanlık, bu durumun ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırladığı yönünde uyarıda bulundu
RAMAZAN AYINDA REFLÜYE UYARI
Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında karılaşılan afiyet sorunlarına ilişkin de bilgi verdi Bakanlık bu ayda en sık karşılaşılan sorunlardan birinin mide içinde bulunan yemek ve asitin yemek borusu içine dürüst geri kaçması olarak tanımlanan reflü olduğunu bildirdi Bütün bu rahatsızlıkların ortaya çıkmaması için dinç besin önerileri çerçevesinde hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan Sıhhat Bakanlığı, oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde fazla manâlı şansın dönmesi yapmadığı, ama şeker hastalığı ve karaciğer yetmezliği gibi bir takım hastalıklarda veya hamilelik gibi özel durumlarda negatif sonuçlar doğurabileceğinin de göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi Bakanlık, kronik hastalığı olan şahısların ise, mutlaka ilgili bilirkişi hekime danışarak oruç tutmaları gerektiğini kaydetti
BAKANLIK'TAN ORUÇ TUTACAKLARA ALTIN ÖĞÜTLER
Sıhhat Bakanlığı, oruç tutanlar için sağlıklı besin önerilerini ise şöyle sıraladı:
Ramazan ayı süresince tatmin edici ve dengeli beslenmeye itina gösterilmelidir
Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile, iftardan sonra 115 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir
Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün seçim edilmelidir Ancak gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzaktan durulması uygundur
İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 1015 dakika sonradan az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur Tekrar enerji veren oysa kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek ya da kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir
Günde sıradan 2 2,5 litre su içmeye, aynı zamanda enerji verirken akıcı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları içmeye itina gösterilmelidir
İftarda fazla şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb) ya da meyve tatlıları tercih edilmelidir
Yemekleri süratli yemekten kaçınmalı, yavaşça ve adamakıllı çiğneyerek yenilmelidir
Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde derece derece ufak porsiyonlar biçiminde beslenilmelidir
İftar yemeğinden hemen daha sonra televizyon veya bilgisayar karşısına dinmek, koltukta dinlenmek yerine birazcık hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler gerçekleştirmek sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır
Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir Bilhassa ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzaktan durulmalıdır
Beslenme düzenindeki değişikliklere yan olarak oluşabilecek kabızlığı durdurmak için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir *
Sıhhat Bakanlığı, ramazan öncesinde oruç tutacaklar için altın uyarılarda bulundu Bakanlık, ramazan ayında yapılan en manâlı beslenme değişiklikleri aralarında oruç tutan şahısların günlük besin şekli ve öğün sayısını değiştirerek üç belli başlı öğün olan jurnal beslenme düzeninin iki öğüne indirilmesi ve bilhassa hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin arttığını bildirdi Oruç tutarken dinç ve çeşitli beslenme seçenekleri ile tatmin edici ve dengeli beslenmenin sağlanmasının esas olması gerekliliğine dikkat çekici eden Sağlık Durumu Bakanlığı, yeterli ve dengelenmiş beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde asgari üç öğünü bitirmek ve sahur öğününü atlamamak gerektiğini bildirdi
SAHURDA YALNIZCA SU İÇEREK HEDEFLEMEK VE GECE YATMADAN ÖNCE YEMEK ZARARLI
Sağlık Bakanlığı, yapılan yanlışlardan birinin ise, sahurda sadece su içerek çalişmak ya da gece yatmadan önce yemek yemek olduğunu kaydetti Bakanlık epeyce zararlı olan bu müşteri gıda tarzının yaklaşık 12 saat olan açlığı, sıradan 18 saate çıkardığını, bunun da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna yan olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olduğunun unutulmamsı gerektiğine dikkati çekti Sahur yemeğinin ağır yemeklerden oluşmaması gerektiğine de dikkat çekici eden Afiyet Bakanlığı ’nın uyarısında, “Gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır böylece sahura mutlaka kalkılmalı ve bu öğünde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve kurubaklagil yemeklerinden oluşan bir öğün tercih edilmelidir denildi
İFTAR SOFRALARINDA İHTİYACIN 23 KAT FAZLASI BULUNUYOR
İftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluğun da zararlı olabileceğini gösteren Sıhhat Bakanlığı, iftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 23 kat fazlası bulunabildiğini ve iftarda yapılan en büyük hatalardan birisinin de fazla hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda beslenme harcamak olduğunu açıklama etti Beynin doyma emrini yemekten 1520 dakika sonradan verdiğini bildiren Bakanlık, bu durumun ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırladığı yönünde uyarıda bulundu
RAMAZAN AYINDA REFLÜYE UYARI
Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında karılaşılan afiyet sorunlarına ilişkin de bilgi verdi Bakanlık bu ayda en sık karşılaşılan sorunlardan birinin mide içinde bulunan yemek ve asitin yemek borusu içine dürüst geri kaçması olarak tanımlanan reflü olduğunu bildirdi Bütün bu rahatsızlıkların ortaya çıkmaması için dinç besin önerileri çerçevesinde hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan Sıhhat Bakanlığı, oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde fazla manâlı şansın dönmesi yapmadığı, ama şeker hastalığı ve karaciğer yetmezliği gibi bir takım hastalıklarda veya hamilelik gibi özel durumlarda negatif sonuçlar doğurabileceğinin de göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi Bakanlık, kronik hastalığı olan şahısların ise, mutlaka ilgili bilirkişi hekime danışarak oruç tutmaları gerektiğini kaydetti
BAKANLIK'TAN ORUÇ TUTACAKLARA ALTIN ÖĞÜTLER
Sıhhat Bakanlığı, oruç tutanlar için sağlıklı besin önerilerini ise şöyle sıraladı:
Ramazan ayı süresince tatmin edici ve dengeli beslenmeye itina gösterilmelidir
Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile, iftardan sonra 115 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir
Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün seçim edilmelidir Ancak gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzaktan durulması uygundur
İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 1015 dakika sonradan az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur Tekrar enerji veren oysa kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek ya da kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir
Günde sıradan 2 2,5 litre su içmeye, aynı zamanda enerji verirken akıcı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları içmeye itina gösterilmelidir
İftarda fazla şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb) ya da meyve tatlıları tercih edilmelidir
Yemekleri süratli yemekten kaçınmalı, yavaşça ve adamakıllı çiğneyerek yenilmelidir
Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde derece derece ufak porsiyonlar biçiminde beslenilmelidir
İftar yemeğinden hemen daha sonra televizyon veya bilgisayar karşısına dinmek, koltukta dinlenmek yerine birazcık hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler gerçekleştirmek sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır
Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir Bilhassa ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzaktan durulmalıdır
Beslenme düzenindeki değişikliklere yan olarak oluşabilecek kabızlığı durdurmak için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir *