Her mevsim geçişinde yaşanan adaptasyon süreci bahar aylarında kendini daha ağır hissettiriyor Uyku hali, ağrılar, halsizlik ve depresif ruh hali ile kendini emin eden bahar yorgunluğu hayat kalitesini azaltıyor Bahar yorgunluğunun etkilerini eksilmek ve baharın tadına varmak için uzman kontrolünde dengeli ve ahenkli beslemek gerekiyor Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt Emine Yüzbaşıoğlu, bahar aylarında dinç gıda hakkında ipuçları verdi Kahvaltıda meyve suyu değil meyvenin kendisini tercih edin Bahar yorgunluğu dikkatsizlik edilmemesi gereken ve beraberinde bir takım hastalıkları da getirebilecek olan önemli bir tablodur Ilk Olarak sağlıklı beslemek için bu konuda deneyimli bir gıda uzmanına danışılmalıdır Bahar sabahlarında uyanmak ve güne başlamak daha zordur Bu zorluğu aşmanın en basit çözümü güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamaktır Yumurta, beyaz peynir, bol yeşillik, 1 tatlı kaşığı bal ya da pekmez, posalı ekmek sağlıklı bir kahvaltı mönüsüdür Başlıca sağlıklı olarak düşünerek içilen taze sıkılmış meyve suları içerisinde yer alan meyve şekeri nedeniyle pozitif kalori alımına neden olurken, kahvaltıdan kısa bir zaman daha sonra tekrar arzu hissi oluşmasına neden olur Bu sebeple kahvaltıda meyve suyu yerine meyvenin kendisinin yenmesi sağlık durumu açısından daha uygundur Öğün aralarını sıklaştırın ve lifli gıdalar tüketin Dinç beslenmenin başlıca kuralı az ve sık yemektir Uzun zaman aç kalmak şekerin düşmesine (hipoglisemiye) niçin olur Hipoglisemi; stres, baş dönmesi, halsizlik gibi şikayetleri beraberinde getirir Bahar yorgunluğunda bu istenmeyen durumları yaşamamak için öğün aralarını sıklaştırmalı, 22,5 saat de bir sağlıklı atıştırmalar yapılmalıdır Dinç ara öğün olarak; meyve, süt veya ayran, galeta, hafif sütlü tatlılar tüketilebilir Baharın gelmesiyle baş belirten sindirim sistemi problemlerini ortadan uyandırmak için, günlük alınan posa miktarını artmak gerekir Öğünlerde salata yemek, kabuğu ile yenebilen meyveleri soymadan harcamak, tam buğday, kepek, çavdar gibi posalı ekmek yeğlemek bu problemleri önlemek için çözümler aralarında sayılabilir Nehir ve kahve tüketimini sınırlandırın Fazla çay, kahve tüketimi içindeki tanenler nedeniyle vücutta su tutulmasına neden olur Mevsim değişikliklerinde vücudun adaptasyonu sürecinde vücutta ödem oluşur Tüketilen tanenli içecekler ödemli durumu artıracağından, baharda bu nesil içecekler sınırlandırılmalıdır Adaçayı, papatya çayı, yeşil dere gibi bitki çayları rahatlatıcı ve ödem artırıcı etkisiyle bahar aylarında tercih edilmelidir Keza bahar aylarında su tüketimi artırılmalıdır Diyeti bedensel aktiviteyle destekleyin Havaların ısınmasıyla beraber incelen kıyafetler kışın alınan kilolarla yüzleşmeye niçin olur Bu durum da sağlıksız diyetlerle tez kilo verme isteğini beraber getirir Az kalorili diyetler, tek yönü olan beslenme (protein ağırlıklı diyetler) ve ağır somut aktiviteyi kapsayan bu sağlıksız diyetler kişinin hızlı kilo vermesini sağlarken sağlığını olumsuz yönde etkiler Haftada 11,5 kilo kaybı sağlıklı kabul edilir Diyet kişisel olmalı, boylu boyunca, yaşına, kilosuna ve besin alışkanlıklarına yerinde olmalı, fiziksel aktiviteyle desteklenmelidir id Gad300250
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.