Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

B12 Eksikliğinde Neler Olur?

B12 Eksikliğinde Neler Olur?
0
118

nicealem

FD Üye
Katılım
Kas 17, 2018
Mesajlar
308
Etkileşim
0
Puan
16
Yaş
37
Konum
Adana
F-D Coin
84
El ve ayaklarda görülen uyuşmanın nedeni B12 eksikliği olabilir Çocukların zeka düzeylerinde düşüklüğe neden olabildiği gibi B12 eksikliği aynı zamanda konuşma ve yürüme gibi davranışların daha geç ortaya çıkmasına neden olabilir Pernisiyoz anemi bir anemi türüdür (Anemi, kanınızda normalden daha az sayıda alyuvar olması demektir) Pernisiyoz anemide vücut yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmadığı için yeterli miktarda sağlıklı alyuvar yapamaz

Vücudunuza oksijen taşıyacak yeterince alyuvar yoksa kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz Şiddetli ve uzun süren pernisiyoz anemi kalbe, beyne ve vücuttaki diğer organlara hasar verebilir Pernisiyoz anemi aynı zamanda sinir hasarı, nörolojik sorunlar (depresyon) ve sindirim sistemi problemleri gibi başka komplikasyonlara da yol açabilir Ayrıca, pernisiyoz anemili kişilerde mide kanserine yakalanma riski artabilirdiye konuştu

Risk altındaki kişilerin; Vejetaryen beslenenler, sürekli yanlış (tek tip diyet yapanlar, dengeli bir beslenme programı uygulamayanlar, yaşlılar, emilim bozukluğu hastalıklarında, doğum kontrol hapı ve bazı ilaçların kullanımında, pankreas yetersizliğinde, bağırsak parazitleri ve bakterilerin varlığında B12 yetersizliği görülebileceğini kaydeden Pınar Kural Enç, “Belirtiler; direnç azalması, ağırlıkta azalma ya da artma, bazı hastalıkların gelişimi, sosyal aktivitede azalma, depresyon, demans (bunama) gibi durumlar görülebilir dedi

Suda haşlamak B12 vitamininin kaybolmasına neden oluyor

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, B12 vitamininin suda eriyen bir vitamin olduğunu ve diğer adının kobalamin olduğunu anlatarak, “Besinlerin saklanması ve pişirilmesi sırasında da vitamin eksikliği görülebilir Örneğin; ızgara ette yüksek ısı ve et suyunun damlaması ile; sütte pastörize ve kaynama işlemlerinde; balığın pişirildikten sonra suyunun dökülmesiyle B12 vitamininin etkinliği oldukça azalır…Asit, alkali ve ısıya karşı dayanıksızdır Kaynatma süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi, B12 vitamininin kaybını artırır

Karaciğerin suda haşlandıktan sonra suyunun dökülmesi, balık haşlandıktan sonra suyunun dökülmesi, yine B12 vitamini kaybını artıran sebepler arasındadır Etler ızgara yapılırken, sıcaklık ve damlayan suyla B12 vitamininin yüzde 30’u, nemli sıcaklıktaysa yüzde 1020’sinin kaybolduğu bilinmektedir UHT sütlerdeki kayıp yüzde 7 10 civarında iken, yüzde 30 kadarı da kaynamayla kaybolmaktadır Peki, tüm bu olumsuz etkilerden uzak durmak için nasıl bir beslenme planı oluşturmalıyız? B12 vitamininden zengin olan başlıca besinleri yani; et, süt, peynir, yumurta ve balığı hayatımıza sokmamız gerekiyor Yani hayvansal besinleri…

Vejetaryenler içinse süt ürünleri ve yumurtaya ağırlık vermek önerilebilir Sonuç olarak unutkanlık, dikkat dağınıklığı, halsizlik ve ileride karşılaşılabilecek daha ciddi problemlerin engellenmesi için B12'den zengin besinlerin ihmal edilmemesi ve 6 ayda 1 mutlaka B12 düzeyinin ölçülmesi yararlı olacaktır14 yaşından büyük olanlar için günde 24 mcg B12 alınmalıdır hamilelik döneminde 26 mcg ve emzirme döneminde bu miktar 28 mcg olmalıdır şeklinde konuştu
 
858,500Konular
982,385Mesajlar
32,977Kullanıcılar
spineless81Son üye
Üst Alt