Bilirkişi Beslenme Uzmanı Şebnem Kandıralı, A, C ve B grubu vitaminleri (folat) ile kalsiyum, demir, fosfor, bakır, potasyum, selenyum, çinko ve magnezyum gibi mineraller içerir Yağdan yoksul, liften zengin bir meyvedir id Gad300250 Midebağırsak sağlığı: Çok enerjik antioksidanlar olan polifenolik bileşikler içerir Bu bileşikler hür radikallerle savaşıp, yaşlanma sürecini yavaşlatırlar aynı zamanda kardiyovasküler hastalıklara ve felç riskine karşısında koruma sağlarlar Peptik ülserler için kullanılır, ayva balla karıştırılıp tüketildiğinde kolit, diyare, bağırsak enfeksiyonları ve kabızlık için idealdir Çin’de özellikle ayva kabuğu ülser tedavisinde, ıslatılmış ve haşlanmış ayva tohumlarından oluşan jöle de göz problemlerini rahatlatmak, mukoza zarı iltihapları ve hatta boğaz ağrılarını çare etmek nedeniyle kullanılmaktadırdedi Bir Takım çalışmaların ayvanın içerdiği dinç antioksidanlar ile kötü kanser hücrelerini yok etmeye asistan olduğunu ve ayva suyunun stresle çaba eden bireylerde etkin olduğu yönünde olduğunu kaydeden, Ayva bulantı ve kusmayı engeller, sabah bulantılarını giderici bir meyvedir Yapılan bir Japon çalışmasında ayva kabuğundaki antiviral maddelerin Hepatit A,B ve C’ye neden olan organizmaların büyümesini engellediği saptanmıştır Ayvadaki vitamin ve minerallerin karaciğer fonksiyonlarını uyardığı ve pankreas yetersizliği tedavisinde de asistan rol oynadığı iddia edilmektedirdiye konuştu Ayanın etkin olduğu diğer şart ise kanser karşıtı olduğunu ifade eden Kandıralı, Ayvanın etli kısmını yaratıcı astrenjan (sindirim kanalı yoluyla meydana gelen zehirlenmelerde mukozayı büzüştürmek nedeniyle kullanılan maddeler) bileşikler tanenler olarak bilinir Bu tanenler kateşin ve epikateşindir, kalın bağırsakta kansere niçin olan kimyasalları bağlarlar, mukoz membranı kanserlere, ertikülite (mukoza fıtığı) ve inflamatuar (iltihaplı) bağırsak hastalığına karşısında korurlarifadelerini kullandı Soğuk ve gribal enfeksiyonlara da iyi geldiğini gösteren Kandıralı, Ayva antiviral (virüslere karşı) özelliklere sahiptir, antiseptik (mikropkıran) tir Soğuk algınlığı, grip ve öteki viral patojenlere aleyhinde koruma sağlar C vitamini, bakır, demir, potasyum ve magnezyum içeriği ile ayva bağışıklığı güçlendirir, inflamasyonu azaltır ve vücudu viral saldırılara aleyhinde korur Ayva benzer zamada anemi, karaciğer hastalığı, kardiyovasküler hastalıklar, göz hastalığı, astım ve diğer solunum yolu hastalıkları ve antiallerjenik özellikleri ile sismücadelede de yardımcıdır YürekDamar Hastalıklarında çözüm ayva Ayva yüksek seviyede çözünür lif olan pektin içeriği ile fena kolesterolü düşürmede yardımcıdır, beraberinde sindirime tezgâhtar olup, safra taşı oluşumunu azaltır İyi oranda potasyum içermesi ile kan basıncını düşürmede etkilidir Kilo kaybı: Ayva yüksek lif içeriğinden ötürü kilo kaybına menfaat sağlar 100 g taze ayva 57 kaloridir İdrar söktürücü bir özelliği olduğundan ayva vücutta akıcı birikimini de ortadan kaldırırdedi Kandıralı, Ayvadan reçeller, jöleler, soslar, pudingler, şuruplar ve hatta kekler yapılabilir Pişirmeden önce ayva çekirdekilerini mutlaka çıkarın Elma, kayısı ve aynı meyvelerde olduğu gibi çekirdekler amigdalin içerir, bu alaşım midede hidrojen siyanide dönüşür Pozitif miktarda alınması siyanid zehirlenmesine neden olurşeklinde konuştu