Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ayranın faydaları nelerdir? Ramazan boyu her gün bir bardak ayran içerseniz ne olur?

Hoş geldin! Umutbey0234 tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Ayranın faydaları nelerdir? Ramazan boyu her gün bir bardak ayran içerseniz ne olur?
0
97

Garfield

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
42,750
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
46
F-D Coin
80
ayranin_faydalari_nelerdir_ramazan_boyu_her_gun_bir_bardak_ayran_icerseniz_1556541192_8748.jpg

Hemen her gün tükettiğimiz özellikle et yemekleri ile iyi giden ayran hakkında bilmediğiniz her şeyi araştırdık. Fermente bir yapısı olan ayranın kabızlıktan gastirite kadar tüm sindirim hastalıklarına fayda sağlar.Yoğurt ve suyun karışımından elde edilir. Peki ayranın faydaları nelerdir?Uzmanlar özellikle Ramazan boyu her gün bir bardak ayran tüketerek uzun süreli tok kalmayı sağladığını vurguluyor.

Besin değeri en yüksek olan yoğurt süt ve süt mayasından elde edilir. İçeriğinde canlı laktik asit bakterileri sayesinde fermente yapıya sahip olan yoğurt insan sağlığına birçok fayda sağlıyor. 6000 yıldır üretilen yoğurttan elde edilen ayran ise yoğurdun sağladığı faydaların aynısını sağlar. Artı bir yönü ise vücudun sıvı oranını yükseltir. Sindirim için oldukça fayda sağlayan ayran tuvalet ihtiyacına en iyi gelen besindir. Anadolu topraklarında ilk kez üretilen ve tüm dünyaya yayılan yoğurttan yapılan meze ise yemeklerin yağ ve tuz oranlarını dengeleyerek vücutta hasar oluşumunu önler. Osmanlı zamanında kullanılan en sağlıklı besin yoğurt sadece vücut sağlığına değil cilt sağlığına da oldukça katkı sağlar. İçeriğinde sodyum, protein, potasyum, folate, tiamin, A, B, C, E, K ve B12 vitaminleri bulunmaktadır. 

KVu1t_1587641579_1608.jpg

"AYRAN TOK TUTUYOR!"

Gıda mühendisi Derya Kaya Bulut Ramazan'da sahur vaktinde yoğurt ve ayran tüketilmesinin Ramazan'ın daha sağlıklı geçeceğini vurguluyor. Aynı zamanda Kaya Bulut, "Sahurda ve iftarda çok yağlı ve ağır yiyecekler tüketmek sindirimi zorlaştıracağı için mide bulantısına ve ağrılarına neden olabilir. Tuz içeriği yüksek besinler gün içerisinde susamaya neden olacaktır. Sahurda şeker ve şekerli besinlerin aşırı tüketimi ise kan şekerinin hızlı düşmesine neden olarak daha çabuk açlık hissedilmesine yol açabilir. Ayran, yapısı gereği kişiyi tok tutma özelliğine sahip. Bir yandan bunu yaparken bir yandan da vitamin, mineral, protein ve diğer besin öğelerinin vücuda dengeli bir şekilde alınmasını sağlıyor. Ayran, süte göre çok daha düşük laktoz miktarı içerdiği için hassas insanlarda şişkinlik sorununa da yol açmıyor" sözleri ile ayranın tokluk hissi verdiğini ve şişliği engellediğini belirtti. 

ysRkv_1556541819_4737.jpg

AYRANIN FAYDALARI NELERDİR?

- Mevsim geçişlerinde vücutta yaşanan basınç ve ısı oranını ayarlamada yardımcı olur. Böylece vücudu hastalıklara karşı hazırlar. Özellikle yemek sonrasında tüketildiğinde vücuttaki ter bezlerinin aşırı salgılanmasını önler. 

- Çoğu kişi yemeklerden sonra hazımsızlık, şişlik ve gaz problemi yaşar. Bu durumlarla karşılaşmamak için yemek sonrası bir bardak tüketilmesinde fayda var. Yemeklerdeki yağların enden olduğu rahatsızlığı azaltarak sindirimi kolaylaştırmanın yanı sıra biriken bakterileri de idrar yolu ile atar. Bağırsa florasını dengelemede en faydalı besin ayrandır. Böylece gaza neden olan toksinlerin birikmesini önler. 

zG5cs_1553083171_0673.jpg

- Kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde ilk sırada yer alır. Güçlü besin değerleri sayesinde vücudun uzun sür enerji ve tok kalmasını sağlar. Bu sayede sadece kilo vermeye değil aynı zamanda gün içerisinde yaşanan stres ve yorgunluğa da iyi gelir. Özellikle kapalı alanlarda çalışanların her gün bir bardak tüketilmesi tavsiye edilir. 

- Yoğurt ile elde edilen ayran cildin elastik yapısı içinde oldukça faydalıdır. Cildin deforme olmuş alanlarını düzenlemede etkili olan ayran, tonik olarak kullanılabilir.

- Spor yapan kişilerin düzenli tüketmesi gereken besinlerin başında gelen ayran, kemik ve kas gelişimine katkı sağlar. Uzmanlar özellikle ergen ve hamilelerin tüketmesini önerdiği ayran içerdiği kalsiyum sayesinde kemik gelişimini destekler.

vAZRN_1587641669_3066.jpg

- Vücuttaki kolesterol artıkça damarların tıkanmasına neden olur. Bu da kalp hastalıklarının artmasına zemin hazırlar. Bu durumu dengelemenin en sağlıklı yolu ayrandır. Ayrıca ayran tansiyonu da dengeleyerek ani felç riskini azaltır.

- Sinir hücrelerini yatıştırarak sinirlilik gibi rahatsızlıkların yaşanmasını önler. Beyin sağlığını güçlendirir. Melatonin hormonunun salgılayarak akşamları kişinin rahat uyku çekmesini sağlar. Unutkanlık riskini azaltır.
 

Similar threads

Hemen her gün tükettiğimiz özellikle et yemekleri ile iyi giden ayran hakkında bilmediğiniz her şeyi araştırdık. Fermente bir yapısı olan ayranın kabızlıktan gastirite kadar tüm sindirim hastalıklarına fayda sağlar.Yoğurt ve suyun karışımından elde edilir. Peki ayranın faydaları nelerdir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
111
Yoğurtla yapılan en değerli besinlerden biri olan ayran özellikle sahurda tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Uzun süreli açlık ve susuzluktan önceki son beslenme zamanı olan sahurda sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Sahurda ayran içerseniz ne olur? Ramazan ayında en önemli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
97
Yoğurtla yapılan en kıymetli besinlerden biri olan ayran bilhassa sahurda tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Uzun periyodik açlık ve susuzluktan evvelki son beslenme vakti olan sahurda sağlıklı beslenmek hayli kıymetlidir. Sahurda ayran içerseniz ne olur? Ramazan ayında en...
Cevaplar
0
Görüntüleme
130
Yoğurt, su ve tercihe göre tuzun birleşiminden yapılan ayran, bu topraklarda çok eski zamanlardan beri tüketilmektedir Hem fazlasıyla lezzetli oluşunu hem de sağlığa hiç zararı olmamasıyla beraber fazlaca yararı dokunmasıyla ayran içecekler arasından favori olarak görülenlerden bir tanesidir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
162
Çok eski tarihlerden beri bilinen milli içeceğimiz olan ayran bileşenindeki zengin vitamin, mineral ile sindirim sistemi başta olmak üzere kan basıncının düzenlenmesine, uyku düzenine, kolesterole, kilo vermeye, tuz kaybını önlemeye ciddi katkı sağlar. Kalsiyum ve protein dışında fosfor...
Cevaplar
1
Görüntüleme
1K
858,536Konular
981,826Mesajlar
32,338Kullanıcılar
ahmet80Son üye
Üst Alt