hangi bolgelerde ayciceği yetişir, ayciceği nerede yetişir, ayciceği uretimi yapan bolgeler
Ayciceği dunyada ve ulkemizde en onemli yağ bitkilerinden biri olup, ulkemizde coğunlukla yağlık olarak yetiştirilir Dunya ayciceği uretimi son yıllarda 23 milyon ton civarında olup, Turkiye uretimde ve ekim alanlarında ilk on ulke arasında yer almaktadır Ulkemizde yağlık ayciceği uretimi, genelde TrakyaMarmara Bolgesinde yoğunlaşmış iken, cerezlik uretimi ise, coğunlukla İc ve Doğu Anadolu Bolgesinde, az miktarda diğer bolgelerde de ekimi yapılmaktadır
Ulkemiz yağlık ayciceği ekim alanları son yıllarda iklim koşullarına ve uygulanan fiyat politikalarına bağlı olarak 500600 bin ha, uretimi de 600850 bin ton civarında değişmektedir Ayciceği ekim alanları, mekanizasyona en uygun bitki olması ve fazla işgucu gerektirmemesi nedeniyle, değişik yorelerde yıldan yıla artmaktadır
Ayciceğinin gen merkezi Kuzey Amerika olup, halen ABD'nin orta kesimlerinde yabani olarak bulunmaktadır Ayciceği ekonomik bir bitki olarak uzun ve değişik bir tarihceye sahip olmakla birlikte, kesin olarak ilk tarımının yapıldığı yer ve zamanı bilinmemektedir Yeni dunyada ilk goclerden once, Kuzey Amerika Kızılderilileri tarafından boya hammaddesi olarak kullanılmıştır İspanyol gezginleri tarafından 1850'lerde Kuzey Amerika'dan toplanan ayciceği tohumları, ilk once İspanya'da bahcelerde sus bitkisi olarak yetiştirilmiştir Ayciceğinin bir yağ bitkisi olarak ilk olarak Rusya'da uretilmiş ve ardından tum Avrupa'ya yayılmıştır II Dunya savaşından sonra 194550li yıllarda, ayciceği ulkemize Bulgaristan'dan ulkemize goc eden vatandaşlarımızın getirdiği tohumlar sayesinde girmiş ve tarımı yapılmaya başlanmıştır Ancak esas uretim ve ekim alanı artışı, 1980li yılardan sonra hibritlerin ulkemize girmesiyle olmuştur
Dunyada ayciceği ıslahcılarının geliştirdiği yuksek yağ icerikli ve tane verimli ayciceği ceşitleri, ayciceğinde uretim artışına yol acmış ve son 20 yılda geliştirilen hibrit ayciceği ceşitleri de, uretimin istenilen duzeye gelmesine neden olmuştur
Ayciceği dunyada ve ulkemizde en onemli yağ bitkilerinden biri olup, ulkemizde coğunlukla yağlık olarak yetiştirilir Dunya ayciceği uretimi son yıllarda 23 milyon ton civarında olup, Turkiye uretimde ve ekim alanlarında ilk on ulke arasında yer almaktadır Ulkemizde yağlık ayciceği uretimi, genelde TrakyaMarmara Bolgesinde yoğunlaşmış iken, cerezlik uretimi ise, coğunlukla İc ve Doğu Anadolu Bolgesinde, az miktarda diğer bolgelerde de ekimi yapılmaktadır
Ulkemiz yağlık ayciceği ekim alanları son yıllarda iklim koşullarına ve uygulanan fiyat politikalarına bağlı olarak 500600 bin ha, uretimi de 600850 bin ton civarında değişmektedir Ayciceği ekim alanları, mekanizasyona en uygun bitki olması ve fazla işgucu gerektirmemesi nedeniyle, değişik yorelerde yıldan yıla artmaktadır
Ayciceğinin gen merkezi Kuzey Amerika olup, halen ABD'nin orta kesimlerinde yabani olarak bulunmaktadır Ayciceği ekonomik bir bitki olarak uzun ve değişik bir tarihceye sahip olmakla birlikte, kesin olarak ilk tarımının yapıldığı yer ve zamanı bilinmemektedir Yeni dunyada ilk goclerden once, Kuzey Amerika Kızılderilileri tarafından boya hammaddesi olarak kullanılmıştır İspanyol gezginleri tarafından 1850'lerde Kuzey Amerika'dan toplanan ayciceği tohumları, ilk once İspanya'da bahcelerde sus bitkisi olarak yetiştirilmiştir Ayciceğinin bir yağ bitkisi olarak ilk olarak Rusya'da uretilmiş ve ardından tum Avrupa'ya yayılmıştır II Dunya savaşından sonra 194550li yıllarda, ayciceği ulkemize Bulgaristan'dan ulkemize goc eden vatandaşlarımızın getirdiği tohumlar sayesinde girmiş ve tarımı yapılmaya başlanmıştır Ancak esas uretim ve ekim alanı artışı, 1980li yılardan sonra hibritlerin ulkemize girmesiyle olmuştur
Dunyada ayciceği ıslahcılarının geliştirdiği yuksek yağ icerikli ve tane verimli ayciceği ceşitleri, ayciceğinde uretim artışına yol acmış ve son 20 yılda geliştirilen hibrit ayciceği ceşitleri de, uretimin istenilen duzeye gelmesine neden olmuştur