nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Avakado Nasıl Yetiştirilir
Avokado yetiştiriciliğini sınırlayan en kayda değer iklim faktörü kış donlarıdır Bahçe tesisinde don olayı görülen alanlarda ağaçların hava akımını sağlayacak şekilde ve güneye meyilli yerlere dikilmelidirler Ayrıca avokadonun çiçeklenme ve meyve bağlama dönemindeki düşük sıcaklıklar ani sıcaklık değişimleri ve düşük hava nemi meyve tutumunu negatif etkiler Sıcaklığın 30°C'nin üzerine çıktığı ve nisbi nemin % 50'nin altına düştüğü mayıs haziran aylarında manâlı meyve dökümleri görülür İleri dönemlerdeki ani sıcaklık değişimleri de meyve dökümüne sebep olmaktadırKuvvetli rüzgarlar gevrek yapılı ağacına ve meyveye zarar verir Böyle yerlerde dikimden önce rüzgar kıran tesisleri yapılmalıdır
Avokado yetiştiriciliği için en iyi toprak derinlikce zengin, drenajı iyi, taban suyu sorunu olmayan kumlutınlı ve alüviyal topraklardır Toprak asitliği ise nötre yakın ya da hafif asit karakterde olmalıdır
Bahçede birden fazla çeşidin bulunması çiçeklerin tozlanması ve verimlilik için önemlidir Çeşitler bahçenin iklim özelliklerine kadar seçilmelidir Çünkü soğuğa dayanaklılık bakımdan çeşitler aralarında farklılıklar vardır Ayrıca meyvenin hasat mevsimleri, taşımaya uygunluk ve ticari değeri de göz önüne alınmalıdır
Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan çeşitler Hass, Bacon, Fuerte ve Zutano sayılabilir Çeşitlerle ilgili daha geniş bilgi Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinden elde edilebilir
DİKİM
Avokadolara verilecek dikim aralıkları, çeşide, iklim ve toprak özellikleri ile bakım iklime kadar değişmekle beraber düzensiz gelişme bildiren Fuerte ve Hass çeşitlerini 7x7 m, dikime gelişme belirten Bacon ve Zutono gibi çeşitlerde ise 6x6 m ara ile dikilebilirler Dikim soğukların geçtiği mart ayından nisan ayı ortalarına dek yapılabilir Dikimin sıcak zamana rastlaması fidanın alıkoyma şansını azaltır
Dikim sırasında fidanın torbası kesilerek çıkartılır, kıvrılmış kökler temizlenir Fidanın toprağı dağıtılmadan 60x60 cm ebatlarında açılan çukurlara dikim üstteki toprak ile yanmış olur gübresi karıştırılarak yapılmalıdır Keza fidanın üst toprak seviyesi arazi seviyesinin 35 cm üzerinde olacak şekilde ayarlanmalı, derin dikimden kaçınılmalıdır Dikim sonrası bol can suyu verilir ve fidan yanana dikilecek bir hereğe bağlanır Yazın güneş yanmalarından, kışın ise düşük sıcaklık ve kırağıdan kurumak nedeniyle gölgeleme yapılmalıdır
BAKIM İŞLERİ :
Toprak işleme : Avokado yetiştiriciliğinde derin toprak işlemeden kaçınılmalı, goble disk, diskharo, rotövatör ve tozayağı gibi aletler kullanılmalıdır Yabancı ot kontrolü için çoğu kez toprak işleme yerine uygun ot öldürücüler kullanılabilir
Gübreleme : Genç ağaçlar azotlu gübreleme her sene gelişen miktarlarda ve itinalı yapılmalı, gövdeden 2050 cm uzaklıktaki taç izdüşümüne verilmelidir Her gübre uygulamasından sonra eksik ve kontrollü bir sulandırma yapılmalıdır Genç ağaçlara verilecek azot miktarları şöyledir
1 sene 250 gr AS (Her iki sulamada 50 grağaç AS)
2 yıl 500 gr AS (Şubat başı Mayıs ve Haziran sulandırma veya yağmurlarla birlikte)
3 sene 750 gr AS (Şubat Mayıs ve Haziran sulandırma veya yağmurlarla birlikte)
4 yıldan itibaren Azotlu gübrenin yanı sıra fosforlu ve potaslı gübrelerde verilmelidir Bu gübreler TSP ve KSO4 olarak ağaç taç izdüşümü hizasına 1015 cm derinliğindeki banda verilerek kapatılır
SULANDIRMA
Ilk yıllarda çanak ya da karık usulü sulandırma ile iklim ve toprak yapısına tabi olarak 710 gün arayla su verilir Ağaçlar verime başladığında karık usulü sulamaya geçilir Bu yaşlarda havanın yağış durumuna tarafından sulamaya nisan mayıs aylarında başlanabilir Sulama aralığı ağacın yaşına ve toprak özelliklerine tarafından ayarlanır azami su kullanımı Temmuz Ağustos dönemidir Bu dönemlerde ağaçların susuzluk çekmesi halinde şiddetli meyve dökümleri görülebilir BUDAMA : Ilk yıl 7075 cm yükseklikten yığın budaması yapılarak genç ağacın kaslı bir çatı oluşturması sağlanır Bu dönemde birbirinden 1015 cm uzaklıkta ve bambaşka açıda yer alan 34 dal seçilerek diğerleri çıkarılır Ağacın iskeleti bu dallar üzerinde oluşturulur
Verime yatmış ağaçlarda budama hasat işini kolaylaştırmak, dal kırılmalarını durdurmak, çok yemek yiyen dalları ve kuru dalları çıkarmak ve periyodiziteyi eksilmek için yapılır 23 cm'den daha kalın kesim yerlerine aşı macunu sürülmelidir
En yerinde budama zamanı ise şubat ayıdır Ilk yıllarda Hass ve Fuerte gibi soğuğa alıngan çeşitler soğuktan korunmalıdır Ilk yıllarda açan çiçekler kopartılmalıdır Periyodizite bildiren çeşitlerde ise mahsul yılı meyve seyreltmesinin yapılması yararlı olacaktır Seyretme meyve çapı 2,5 cm olunca elle yapılır
Avokado çoğunlukla 34 yaşındayken meyve vermeye başlar 1012 yaşında ise tam verim dönemine girer Ağaç başına çeşide ve bakım şartlarına 6001500 kg mahsul alınabilir
HASAT
Avokadoda meyveler dalından koparıldıkları lahza yenemezler Meyveler yumuşadıktan sonra tüketime hazırlanmış olurlar
Hasat zamanı meyvedeki yağ oranıyla saptanırsa da meyvelerin dış görünüşüne bakarak da saptama edilebilir Mor renkli meyvelerde renk yeşilden mora dönmeye başlar, yeşil kabuklu meyvelerde ise kabuk ve zemin rengi ile sapın sarımsı bir şart alması ve parlaklığın azalmasıyla anlaşılabilir Meyveler uzun zaman ağaç üzerinde kalabilirler Meyvenin yumuşaması ise oysa hasattan daha sonra olur ve olgun meyveler yeknesak bir şekilde yumuşarlar
Zedelemeden toplanan meyveler yara yapmayacak kaplara toplanır ve paketleme yerinde seçilerek boylanır Boylanan meyveler viyollere ya da tek sıra halinde ince kağıtlara sarılarak karton kutulara ambalajlanır
DEPOLAMA
21 oC'de 612 günde yumuşayan meyveler 5 oC'de 3040 günde yumuşar Depolama sıcaklığı 47 oC arası olmalıdır Daha düşük sıcaklıklarda meyveler zarar görür Depo içi nispi nemi ise % 8590 olmalıdır
HASTALIK VE ZARARLARI
Avokadonun en önemli hastalığı kök çürüklüğüdür (phytophthora cinnamoni rands) Bu hastalığın görülmemesi için bahçelerin ağır su tutan topraklarda kurulmaması gereklidir
Avokadoların en kayda değer zararlıları Akdeniz meyve sineği, thrips, kabuklu bitler, unlu bit ve limon sıçanıdır
Avokado Yetiştiriciliği ve hastalık ve zararlılarla çaba konularında tarım il ve ilçe müdürlüklerine danışılabilir *
Avokado yetiştiriciliğini sınırlayan en kayda değer iklim faktörü kış donlarıdır Bahçe tesisinde don olayı görülen alanlarda ağaçların hava akımını sağlayacak şekilde ve güneye meyilli yerlere dikilmelidirler Ayrıca avokadonun çiçeklenme ve meyve bağlama dönemindeki düşük sıcaklıklar ani sıcaklık değişimleri ve düşük hava nemi meyve tutumunu negatif etkiler Sıcaklığın 30°C'nin üzerine çıktığı ve nisbi nemin % 50'nin altına düştüğü mayıs haziran aylarında manâlı meyve dökümleri görülür İleri dönemlerdeki ani sıcaklık değişimleri de meyve dökümüne sebep olmaktadırKuvvetli rüzgarlar gevrek yapılı ağacına ve meyveye zarar verir Böyle yerlerde dikimden önce rüzgar kıran tesisleri yapılmalıdır
Avokado yetiştiriciliği için en iyi toprak derinlikce zengin, drenajı iyi, taban suyu sorunu olmayan kumlutınlı ve alüviyal topraklardır Toprak asitliği ise nötre yakın ya da hafif asit karakterde olmalıdır
Bahçede birden fazla çeşidin bulunması çiçeklerin tozlanması ve verimlilik için önemlidir Çeşitler bahçenin iklim özelliklerine kadar seçilmelidir Çünkü soğuğa dayanaklılık bakımdan çeşitler aralarında farklılıklar vardır Ayrıca meyvenin hasat mevsimleri, taşımaya uygunluk ve ticari değeri de göz önüne alınmalıdır
Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan çeşitler Hass, Bacon, Fuerte ve Zutano sayılabilir Çeşitlerle ilgili daha geniş bilgi Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinden elde edilebilir
DİKİM
Avokadolara verilecek dikim aralıkları, çeşide, iklim ve toprak özellikleri ile bakım iklime kadar değişmekle beraber düzensiz gelişme bildiren Fuerte ve Hass çeşitlerini 7x7 m, dikime gelişme belirten Bacon ve Zutono gibi çeşitlerde ise 6x6 m ara ile dikilebilirler Dikim soğukların geçtiği mart ayından nisan ayı ortalarına dek yapılabilir Dikimin sıcak zamana rastlaması fidanın alıkoyma şansını azaltır
Dikim sırasında fidanın torbası kesilerek çıkartılır, kıvrılmış kökler temizlenir Fidanın toprağı dağıtılmadan 60x60 cm ebatlarında açılan çukurlara dikim üstteki toprak ile yanmış olur gübresi karıştırılarak yapılmalıdır Keza fidanın üst toprak seviyesi arazi seviyesinin 35 cm üzerinde olacak şekilde ayarlanmalı, derin dikimden kaçınılmalıdır Dikim sonrası bol can suyu verilir ve fidan yanana dikilecek bir hereğe bağlanır Yazın güneş yanmalarından, kışın ise düşük sıcaklık ve kırağıdan kurumak nedeniyle gölgeleme yapılmalıdır
BAKIM İŞLERİ :
Toprak işleme : Avokado yetiştiriciliğinde derin toprak işlemeden kaçınılmalı, goble disk, diskharo, rotövatör ve tozayağı gibi aletler kullanılmalıdır Yabancı ot kontrolü için çoğu kez toprak işleme yerine uygun ot öldürücüler kullanılabilir
Gübreleme : Genç ağaçlar azotlu gübreleme her sene gelişen miktarlarda ve itinalı yapılmalı, gövdeden 2050 cm uzaklıktaki taç izdüşümüne verilmelidir Her gübre uygulamasından sonra eksik ve kontrollü bir sulandırma yapılmalıdır Genç ağaçlara verilecek azot miktarları şöyledir
1 sene 250 gr AS (Her iki sulamada 50 grağaç AS)
2 yıl 500 gr AS (Şubat başı Mayıs ve Haziran sulandırma veya yağmurlarla birlikte)
3 sene 750 gr AS (Şubat Mayıs ve Haziran sulandırma veya yağmurlarla birlikte)
4 yıldan itibaren Azotlu gübrenin yanı sıra fosforlu ve potaslı gübrelerde verilmelidir Bu gübreler TSP ve KSO4 olarak ağaç taç izdüşümü hizasına 1015 cm derinliğindeki banda verilerek kapatılır
SULANDIRMA
Ilk yıllarda çanak ya da karık usulü sulandırma ile iklim ve toprak yapısına tabi olarak 710 gün arayla su verilir Ağaçlar verime başladığında karık usulü sulamaya geçilir Bu yaşlarda havanın yağış durumuna tarafından sulamaya nisan mayıs aylarında başlanabilir Sulama aralığı ağacın yaşına ve toprak özelliklerine tarafından ayarlanır azami su kullanımı Temmuz Ağustos dönemidir Bu dönemlerde ağaçların susuzluk çekmesi halinde şiddetli meyve dökümleri görülebilir BUDAMA : Ilk yıl 7075 cm yükseklikten yığın budaması yapılarak genç ağacın kaslı bir çatı oluşturması sağlanır Bu dönemde birbirinden 1015 cm uzaklıkta ve bambaşka açıda yer alan 34 dal seçilerek diğerleri çıkarılır Ağacın iskeleti bu dallar üzerinde oluşturulur
Verime yatmış ağaçlarda budama hasat işini kolaylaştırmak, dal kırılmalarını durdurmak, çok yemek yiyen dalları ve kuru dalları çıkarmak ve periyodiziteyi eksilmek için yapılır 23 cm'den daha kalın kesim yerlerine aşı macunu sürülmelidir
En yerinde budama zamanı ise şubat ayıdır Ilk yıllarda Hass ve Fuerte gibi soğuğa alıngan çeşitler soğuktan korunmalıdır Ilk yıllarda açan çiçekler kopartılmalıdır Periyodizite bildiren çeşitlerde ise mahsul yılı meyve seyreltmesinin yapılması yararlı olacaktır Seyretme meyve çapı 2,5 cm olunca elle yapılır
Avokado çoğunlukla 34 yaşındayken meyve vermeye başlar 1012 yaşında ise tam verim dönemine girer Ağaç başına çeşide ve bakım şartlarına 6001500 kg mahsul alınabilir
HASAT
Avokadoda meyveler dalından koparıldıkları lahza yenemezler Meyveler yumuşadıktan sonra tüketime hazırlanmış olurlar
Hasat zamanı meyvedeki yağ oranıyla saptanırsa da meyvelerin dış görünüşüne bakarak da saptama edilebilir Mor renkli meyvelerde renk yeşilden mora dönmeye başlar, yeşil kabuklu meyvelerde ise kabuk ve zemin rengi ile sapın sarımsı bir şart alması ve parlaklığın azalmasıyla anlaşılabilir Meyveler uzun zaman ağaç üzerinde kalabilirler Meyvenin yumuşaması ise oysa hasattan daha sonra olur ve olgun meyveler yeknesak bir şekilde yumuşarlar
Zedelemeden toplanan meyveler yara yapmayacak kaplara toplanır ve paketleme yerinde seçilerek boylanır Boylanan meyveler viyollere ya da tek sıra halinde ince kağıtlara sarılarak karton kutulara ambalajlanır
DEPOLAMA
21 oC'de 612 günde yumuşayan meyveler 5 oC'de 3040 günde yumuşar Depolama sıcaklığı 47 oC arası olmalıdır Daha düşük sıcaklıklarda meyveler zarar görür Depo içi nispi nemi ise % 8590 olmalıdır
HASTALIK VE ZARARLARI
Avokadonun en önemli hastalığı kök çürüklüğüdür (phytophthora cinnamoni rands) Bu hastalığın görülmemesi için bahçelerin ağır su tutan topraklarda kurulmaması gereklidir
Avokadoların en kayda değer zararlıları Akdeniz meyve sineği, thrips, kabuklu bitler, unlu bit ve limon sıçanıdır
Avokado Yetiştiriciliği ve hastalık ve zararlılarla çaba konularında tarım il ve ilçe müdürlüklerine danışılabilir *