Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ataturkun Hayatı Anıları

Ataturkun Hayatı Anıları
0
173

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Ataturkun anıları
Ataturk anıları

Ankara`da kaldığım muddetce yaptığım muşahede şuydu ki, her huzuruna cıkan muhakkak onun tesiri altında kalıyordu Bir defasında, onunla muhim muzakerelerde bulunmuş olan Yunan devlet adamı Venizelos`tan aynen şu sozleri dinlemiştim:
Cok buyuk bir adam Bu kadar geniş fikirli bir asker daha tanıdığımı hatırlamıyorum HukUmet ve devlet işlerindeki vukufu sonsuz
Mustafa Kemal hakikaten fiilin en geniş manasıyla hukmetmişti Vekillerden herhangi biri konuştuğu, şu veya bu mesele hakkında fikir yuruttuğu zaman Gazi`yi dinliyormuş gibi olurdum Vucudu orada olmamakla beraber, fikri varlığı her yerde hazır ve nazırdı
Mustafa Kemal`in bilhassa ikna etme kabiliyeti şayanı dikkatti Konuşmaları ne kadar uzun surerse sursun, samimi manada kimsenin canı sıkılmazdı Hatta muhaliflerinden birinin:
Bu şekilde iki uc gun ust uste, konuşsa beni bile ikna edecek,dediği rivayet edilmişti

Ataturkun Tarih Oğretmenleriyle Bir Sohbeti
Oğretmenimiz Mim Kazım (Kızıltuğ) anlatıyor:
“Kış aylarının kasvetli gunlerinden biriydi Okulda yatılı oğrenciydik Dersimiz Tarihti Kıymetli oğretmenimiz Cemal Bey:
—Cocuklar, size başımdan gecen, hayatımda asla unutamayacağım bir hatırayı anlatacağım Dedi ve sozune şoyle devam etti:
—1930 yılında gene boyle bir yatılı okulun Tarih muallimi idim Dersimiz, Yeni Cağlar idi Ben hararetli bir şekilde konuyu anlatıyor, misaller gostererek oğrencileri bilgilendiriyordum Birden kapı acıldı, iceriye okul muduru ile Buyuk Gazi girdi Heyecanlanmış ve şaşırmıştım Dersi keserek yanına gittim “Hoş geldiniz Paşam dedim Bana ve oğrencilere tebessumle iltifat ederek:
—Hocam dersinize devam ediniz Dedi
Dersten sonra Mudurluk odasında toplanmıştık Gazi, Tarih oğretmenlerine hitaben dedi ki:
—Sizler, uzerinize buyuk bir mesuliyet almış bulunuyorsunuz Genc dimağlar, ancak sizlerden ilham alacak ve kurtulan vatanı mamur kılacaklardır Bir talebe, Cebirden bir formul unutabilir, kimyadan belki bir madeni hatırlayamaz Fakat Efendiler; bir talebe, tarihini asla unutmamalıdır ve ona tarihi unutturulmamalıdır O talebe, şanlı tarihinin bir sahifesini unuttuğu gun, memleket ucuruma yuvarlanıyor demektir İşte kıymetli Tarih muallimi efendilerden isteğim şudur ki, verdikleri derslerin mesuliyetini idrak etsinler ve ona gore ellerine teslim edilen genc dimağlara hakikatleri işlesinler Bu yapıldığı gun, Tarih muallimleri, memlekete en az kanını tarihi icin dokmuş kahramanlar kadar hizmet etmiş olurlar Aksi halde kabahat tarihini bilmeyen gencte değil, muallimdedir Bunu asla affetmem

Ataturkun Coğrafya Dersinde Turkiye Haritasını Cizdirmesi
Samsun Lisesinde Coğrafya dersine girmesi ile ilgili hatırayı da Eflatun Cem Guney şoyle anlatıyor:
Gazi, bu yurt gezilerinden birinde Samsuna uğramıştı Lisede sınıflara girip cıktı Hasan Ali Yucel Bakanlık Mufettişi, ben de o Lisenin bir idarecisi olarak emirlerinde bulunuyorduk
Coğrafya dersinde cocuklardan birine yurt (Turkiye) haritası cizdirdi Cocuk kendisine inanan bir rahatlıkla tebeşiri yuruttu ve umulmadık bir cabuklukla yurt haritasını yazı tahtası uzerinde cizileştirdi
Gazi, şoyle bir baktı Sonra tatlı, yumuşak bir sesle:
—Oğlum, dedi; şu senin haritada bin yıllık bir yurt parcası sınırlarımızın dışında kaldı
Bu tomurcuk yavrunun korpe zekası, bir cift mavi gozle kamaşmıştı Bilerek, bilmeyerek tebeşiri uzattı Gazi de cocuğun titreyen parmaklarından aldı ve guney sınırlarımızı duzeltti Herkes goz kulak kesilmişti Cizdiği sınır Hatay topraklarından geciyordu
Cocuğa dondu:
—Boyle olmayacak mı? dedi
Bu kucuk cocuk, buyuk bir cevap verdi:
—Sınırlarımız cizdiğiniz yerden gecer

858,505Konular
982,686Mesajlar
33,049Kullanıcılar
arliekaneSon üye
Üst Alt