Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Atatürkün ailesi ve kardeşleri

Atatürkün ailesi ve kardeşleri
0
111

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Mustafa Kemal Atatürk'ün Ailesi,
Atatürk'ün ailesi hakkında data

ATATÜRK'ÜN AİLESİ

Atatürk'ün annesi Zübeyde Bayan, Hacı Sofu ailesinden Feyzullah Ağa'nın kızıdır Akıllı, sağduyulu, dine ve geleneklere yan bir kadındı Oğlunun mahalle mektebine gelenekten olan ilâhilerle başlamasını istemişti Oysa altında göreceğimiz gibi oğlunun zamanın gerektirdiği biçimde yetişmesini engellememiş, hele kocası öldükten sonradan onun iyi öğretim görmesine elinden geldiği kadar çalışmıştır

Onun sağduyusu ve taşıdığı yüksek övünç duygularının bir örneği aşağıdaki olayda görülür O, daha Selanik'te bulundukları sırada oğlunun, kendi evinde, II inci Abdülhamit yönetimine karşı çalışan bazı arkadaşlariyle yaptığı toplantıda nelerle uğraşıldığını öğrenince, padişaha karşısında çalışmanın sonuçlarından ürkmüş, fakat Mustafa Kemal'in işi kendisine anlatması üzerine sorunu kavrayıp kuytu şeyleriniz varsa ben saklayayım, muvaffak almak zordur, mahvolmak daha tabiidirdedikten daha sonra şöyle konuşmuştur: evlâdım bir gün bu işler olduktan sonra seni iffet ve şeref sahibi olanlarla görmezsem işte o süre meyus olurum Ben senin dek okumadım, senin değin bilmem, seni gördüğün, anladığın şeyleri yapmaktan menetmiye kalkışmam, yalnız uyarı et, muvaffak olmaktır, muvaffak olmaya çalış

Selanik Yunanlıların eline düştükten sonradan kızı Hanımefendi Makbule (Ata'dan) ile İstanbul'a gelen Zübeyde Hanım millî uğraş sırasında binbir merak ve heyecan, oysa büyük kıvanç duyguları içinde İstanbul'da kalmış ve Ankara'ya gitmiştir Kalbinden hasta bulunduğu için Ankara'da kalması yerinde görünmeyen ve zaferden sonra İzmir'e gönderilmiştir Orada 1923 yılında ölüm etmiştir

Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi, Selânik yerlilerindendi Uzak dedeleri Vidin'den ayrılarak Serez'de yerleşmişler, oradan da Selânik'e gelmişlerdi Ali Rıza Efendi, önce Selanik'te evkaf kâtipliği yapmıştır Atatürk, onu eksik hatırladığını söylemekle birlikte akıl ve azmini anar, modern düşünceli bir kimse olduğunu söylerdi
1876 da Sırbistan'la savaş başladıktan sonradan Selanik'te gönüllülerden bir Asakiri Milliyetaburu belirlenmiş ve Ali Efendi orada mülâzımı evvel (Üsteğmen) olmuştur
II Abdülhamid'in vehmi üzerine bu ve buna aynı birlikler dağıtıldıktan az sonradan Ali Efendi'nin evkaftan çekilip rüsumat memuru olduğu anlaşılıyor daha sonra özel hayata atılıp kereste tüccarlığı yapmıştır

Atatürk'ün Selanik'te doğduğu evden ailenin orta halli, hatta bundan eksik üstün durumda olduğu anlaşılmaktadır
XIX uncu yüzyılda hele taşralarda kayıtlar pek eksik olduğundan onun doğum günü bilinmemektedir O, Rumi 1286 yılında doğmuş olarak açıklanmış olduğuna göre 1880 veya 1881 de doğmuş demektir Adı Mustafa idi *

858,505Konular
982,658Mesajlar
33,045Kullanıcılar
LetStingSon üye
Üst Alt