Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Atatürk'e Yazılmış mektuplar

Atatürk'e Yazılmış mektuplar
0
109

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Atatürk için yazılı, Atatürke yazılı mektup örnekleri

Atatürk'ün annesi Zübeyde hanımın Atamıza yazmış olduğu mektup

Sevgili Oğlum,

Bana şimdiye değin böylece iyi hizmetlerinden hoşnut olduğum bizim Şakirin amcazadesi yukarda künyesi muharrer Şevket efendiye lâzım gelen muavenet hususunda icap edenlere emir ve himayenizin esirgenmemesini açlık ve bu suretle memnun kalacağım evladım

Valideniz

Fransız Romancı Pierre Lotinin Vefat Döşeğinde Atatürke Yazdığı Mektup

Ankara: 12 Temmuz 1921

Aziz Mösyö Pierre Loti,

Şimdi aldığım 18 Mayıs 1921 günlü kibar mektubunuza böylece duygulanmış olarak sonsuz teşekkür eder ve bütün yurttaşlarım gibi kişiliğinize karşısında beslediğim saygı, sevgi ve hayranlık duygularımın içtenliğine ve derinliğine inanmanızı rica ederim

Rahatsızlığınızı öğrenince böylece üzüldüm ve tam iyileşmeniz haberini sabırsızlıkla bekliyorum

Bu fırsattan yararlanarak tarihimizin en karanlık günlerinde, yenilgi ve iftiranın bizi ebediyyen yokedecek gibi göründüğü bir zamanda bize güvenini bir an bile yitirmemiş olan dosta beslediğimiz baki minnettarlığın teminatını, talihin Türk Milletine yeniden gülümsemeye başladığı şu sırada yenilemekten o kadar mutluluk duymaktayım

Size âcil şifâlar dileyerek derin bağlılığıma inanmanızı rica ederim

Türkiye Büyük Ahali Meclisi Reisi
Mustafa Kemal

Fransız Gazeteci Madam Gaulisin Atatürke Mektubu

Mareşal Hazretleri,

Son Anadolu gezimde, sizden gördüğüm iyi kabulün, görüşmelerimizin, bana gösterilen yakın olma ve itimadın hatıralarını birlikte götürmek üzere, yarın Anadolu dan ayrılıyorum Ne kadar duygulandığımı arz edemem

Burada, Fransız heyetini buldum Yarın Albay Cettelat ile birlikte Beyruta hareket ediyorum Oradan Fransaya gidecek olan birincil gemiye bineceğim Pariste beni sabırsızlıkla bekliyorlar Buradan götüreceğim bilgilere yeniden büyük yük verileceğini biliyorum Fransız heyeti bütün bir uzlaşma ve arkadaşlık içinde Türk arkadaşlarıyla birlikte çalışmaktadır Dünyada bundan daha iyi uzlaşmak ve uyuşmak imkânı yoktur

Burada rastladığım yetkili bir asker, Fransız kurmaylarında genel olarak mevcut fikir ve kanaata kadar, bugün, Yunan cephesine karşısında derhal bir taarruz yapmanın dürüst olmayacağını söylüyor Yunan ordusu, manen bozulmakta ve yavaş yavaş parçalanmaktadır, olanak ama yakında beklediğiniz fırsatı elde edeceksiniz Bugün yapacağınız bir taarruz keza bu çözülmeyi durduracak ve hem de düşmanınızı, tehlikeye karşı koymak için, iç mücadeleleri unutmağa yönetecektir Atinada durum pek kötüdür

İngilterenin barış isteğine dair izlenimlerim pek kuvvetlidir Hatta, önceki bazı belirtileri bilmekteyim Sanıyorum fakat, son demeciniz büyük tesir yapmıştır Ben inanıyorum ama, İngiltere her yana üzerinize yöneltilen saldırıları durdurabileceğinizi anladığı gün, görüşmelere girişecektir

Avrupadaki şahsi nüfuzunuz günden güne artmaktadır Daima iddia ettiğim üzere, bu nüfuzunuz, şahsınıza dayanacak olan gelecek barışın en manâlı etkeni olacaktır

Diyebilirim ancak zorluklara rağmen herşey yolundadır Pariste edineceğim fikirleri de derhal talep edeceğim Düşüncelerimi savunmak için Londraya gideceğimi de umuyorum Birincil duygularımı burada arzederken, size ve sizinkilere karşı beslediğim sevgi ve bağlılığın ne kadar derin, ne dek adaleli olduğunu tekrar etmek isterim Bu vesile ile Mareşal hazretleri, hakiki bağlılığıma ait duygularıma güvenmenizi ve bu duygularımın çevrenizdeki kimselere de yansıtılmasını rica ederim

Berthe Georges Gaulis

Bulgar Generali Boyaciyefin Atatürke Mektubu

Ankarada Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine Ekselans,

1914 yılında, Yunanlılara karşı Türkiye ile Bulgaristan arasında bir askeri mukavele yapmak üzere Sofyaya geldiğiniz süre, siyasî ve askerî bakımdan pek önemli olan ve o anda aramızda doğan dostluğu ümit ederim oysa hatırlarsınız

O vakit bendeniz Harbiye Nazırı bulunuyordum Siz ve Bulgar Genel Kurmay Başkanı sözleşmenin metnini düzenlemekle meşgul bulunuyordunuz Hatta, bir takım noktalarda sizinle Genel Kurmay Başkanı aralarında çıkan anlaşmazlığı gidermek için birçok defalar görüşmelerinize bulunma fırsatını bulmuştum Hatırlıyorum ama, muhtelif tasarılarda yüksek şahsınızı tutuyordum Zira, askerî teknikteki bilginiz ve bütün dehanız doğruca, kıtalarımızın müşterek harekâtı için gereken prensipleri Ekselansınız daha iyi takdir buyuruyordunuz Size verilen vazifeleri galibiyet ile bitirerek İstanbula hareketiniz sırasında yüksek şahsınıza gönderdiğim bir mektupla, hakkınızda en iyi dileklerimi ulaştırmakla birlikte, vatanınızın gelecekteki kaderinde parlak bir yer tutmanız ümidimi de açıklamıştım

Bütün dünyanın gözlerinin Ekselanslarına yöneldiği ve tüm İslâm dünyası, pek büyük ve hayret verici olan kahramanca mücadelelerinizi kutladığı ve takdir ettiği bu sırada, dileklerimin gerçekleştiğini görmekle pekçok sevindim ve heyecanlandım Başarılarınızdan dolayı Ekselansınızı içtenlikle kutlarım ve tanrısal davanızda belirli sonucu almanız, düşmanlarınızı değil etmeniz yolunda Ulu Tanrı nın muavin olmasını bir defa daha dilemekteyim Bu başarı dakikası muhakkak gelecek ve beklediğimizden daha çabuk erişecektir

Bu bakımdan size yardımsever olabilmekle ne kadar mutlu olacağımı ve müşterek düşmanımızın gelecekteki yenilgisinde hazırlanmış bulunmayı ne değin istediğimi olur ya düşünemez ve anlayamazsınız Siyasi inançlarımdan dolayı, hükümetim tarafından, hakkımda ulu an önünde takibat yapılmakta bulunulduğundan Avusturyada Baden şehrine sığınmak zorunda kaldım Siyasi olayları burada izliyorum Elde edeceğiniz başarılar tamamen acımasızlık görmüş tüm milletlerin zor kullanarak gücenmiş haklarının geri verileceği zamanın geleceğini ümit ediyorum Galibiyet tacıyla taçlanacak olan kahraman ordunuz, bu nedenle yalnız vatanınıza yok, ortak düşmanlarımızın her gün büyüyen zulümleri aşağı inlemekte olan bütün Doğuya, uzlaştırma ve kurtuluş nimetlerini geri vermiş ve temin etmiş olacaktır

1 Claude Farrerein LExtraordinaire Aventure adlı 1921 de Pariste yayınlanan kitabının önsözünde

2 Bu mektup, Genelkurmay Harp Tarihi Başkanlığınca yayınlanan Atatürk Haftası Armağanı10 Kasım 1974 adlı kitaba da alınmıştır Ankara 1974, s: 4547

Arkadaşça selâmlarımı ve böylece derin saygılarımı kabul buyurunuz Ekselans

General Kleman Boyaciyef *

858,505Konular
982,714Mesajlar
33,056Kullanıcılar
forumdas1Son üye
Üst Alt