
Aşure Tanımı İçin Materyaller
- 3-3, 5 litre su (Buğdaya nazaran değişebilir)
- 2,5 su bardağı toz şeker (İsterseniz şeker yerine bal, dut pekmezi, üzüm yahut keçi boynuzu pekmezi ile de tatlandırabilirsiniz)
- 2 su bardağı aşurelik buğday
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı badem
- 1 su bardağı kabuksuz kavrulmuş fındık
- 1 su bardağı yer fıstığı
- 1 çay bardağı susam
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1-2 adet portakal kabuğu
- 6-7 adet karanfil
- 10 adet kuru kaysı
- 5 adet kuru incir
- 1 adet nar
- Antep fıstığı
- Fındık kırıntıları
- File badem (Süslemek için ne istek ederseniz artık)
Aşure Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Yer fıstığını tavaya alıp kavuralım soğuduktan sonra kabuklarını çıkartalım. Bademin üzerine kaynar su ekleyip 5 dakika bekletelim suyunu süzdürüp kabuklarından ayıralım.
- Akşamdan buğdayı güzelce süzgece koyup yıkayalım ve bir kaba alalım üzerine su ekleyelim. Orta sıra elimizle karıştırıp suyunu değiştirelim ne kadar suyu berrak olursa o kadar duru bir aşure olur.
- Kuru üzümü de akşamdan yıkayıp suda bekletelim. Portakalın kabuklarını ince doğrayıp üzerini geçer suda bir çeşit kaynatıp acı suyunu süzdürelim.
- Kayısı ve kuru inciri çok minik minik doğrayalım zira sıcak suda kaynayınca şişecektir. Nohut ve fasulye isterseniz konserveden kullanabilirsiniz yahut kendiniz haşlayabilirsiniz.
- Buğdayı süzgece alıp son defa yıkayalım. Tencereye alıp üzerini hafif geçecek ölçüde sıcak su ekleyip kaynatalım. Bir tık kaynaması kâfi. Süzgeçe alıp bu suyu dökelim ki aşuremiz daha berrak olsun.
- Tekrar tencereye buğdayı alalım ve 3, 5 su litre sıcak suyu ekleyip kaynatalım. Buğday yumuşayınca içerisine toz şekeri ekleyip biraz özleşmesi için kaynatalım hafif bir jelimsi kıvam aldığını göreceksiniz.
- Ocağı kısıp bu evrede portakal kabuğu, incir, kaysı, karanfil, susam ve tarçını ekleyelim biraz kaynatalım. Badem, fındık ve yer fıstığını ekleyelim.
- Son olarak da fasulye nohutu ekleyip 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım. Kaseye koyup süsleyelim.