Astım nedir?
Astım havayollarının geri dönüşümlü daralmasıyla karakterize, kronik inflamatuar (iltihabi) bir hastalığıdır. Astımda değişken bir hava yolu darlığı vardır. Astım hışıltılı teneffüs, nefes darlığı, öksürük, göğüste sıkışma hissi üzere semptomlarla karakterizedir.
Astım atağı nedir?
Astımlı hastalarda astım atağı denilen kötüleşme periyotları vardır. Bu türlü durumlarda hava yolu darlığı çok artmıştır. Bazen ağır astım atakları vefatla sonuçlanabilir. Bilhassa inhaler steroidlerin sistemli kullanılması astıma bağlı kötüleşmeleri ve vefatları engelleyebilir. Kurtarıcı ilaç olarak bilinen salbutamolun (inhaler steroid olmadan) sık sık ve uzun mühlet kullanılması ağır ve fatal astım atakları için bir risk oluşturabilir.
Astım tanısı nasıl konulur?
Astım teşhisinde hastanın yakınmaları ve hikayesi çok kıymetlidir. Astıma emsal semptomları olan hastalıklar dışlandıktan sonra astıma mahsus semptomları olan, ayrıntılı hikayesi ve fizik muayenesi astımla uyumlu olan hastalarda (solunum işlev test sonuçları da astımı destekliyorsa) astım tanısı konulabilir.
Astımın tedavisi var mıdır?
Astım kronik inflamatuvar bir hastalıktır ve hala bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Yani ilaçlarla ya da diğer tedavi formülleriyle bir hastada astım hastalığı büsbütün ortadan kaldırılamaz. Esas inhaler steroidler ve bronş genişletici ilaçlar ile astım denetim altına alınabilen bir hastalıktır. Astımlı hastalar astım hastalığının semptomlarını başlatan faktörlerden kaçınmalıdırlar. Astım ilaçları semptomların ortaya çıkmasını önler ve semptom olursa semptomları giderir. Astım atakları olursa ataklar süratle tedavi edilmelidir. İlaç ve tedbirlere karşın hastalıkları tam olarak denetim altına alınamayan hastaların durumlarının ayrıntılı bir biçimde kıymetlendirilmesi gereklidir. Bu türlü hastalarda teşhis tekrar gözden geçirilebileceği üzere ek tedavi modalitelerine geçilmesi de gerekebilir.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.