Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

ASTIM: nedir nasıl tedavi edilir

ASTIM: nedir nasıl tedavi edilir
0
76

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
ASTIM: nedir nasıl çare edilir ter testi nasıl yapılır yetişkinlerde astım ter testi niçin yapılır astım nedir nasıl tedavi edilir ASTIM Havayı solduğumuzda bu havanın akciğere iletilmesini bronş adı verilen yapılar sağlar Farklı Alanlara Yönlendirilmiş uyaranlar sonucu bu bronşlar aşırı derecede kasılır ve daralır Hava yollarının daralmasıyla nefes elde etmek güçleşse de nefes vermekte daha fazla zorlanılır Bu şekilde nöbetler halinde ortaya meydana çıkan, geri dönüşümlü bronş kasılmasına astım denir Müzmin bir hastalık olan astımda yalnızca bu bronşların daralması yok, bronşun etrafındaki zarın şişmesi sonucu da hava yolları daralır Hem mukus dediğimiz balgam ve sümük gibi yapışkan maddeler çok artı salgılandığında hava yolunun bir takım yerlerinde tıkanmaya niçin olur Bu sorunlar da astımın ortaya çıkmasına yol açar Astım hastaları bazı maddelere karşısında daha duyarlıdır Bu maddeler hırıltılı nefes alma, öksürme gibi problemlere niçin olur Ataklar aralarında hasta gayet rahattır Toplumda özellikle çocukluk çağında sık görülen bir rahatsızlık olan astım, yetişkinlerin yüzde 5’ini, çocukların ise takriben yüzde 10’unu etkiler ASTIMA NIÇIN OLAN DURUMLAR NELERDİR? Çevresel faktörler ve aileden gelen kalıtsal faktörler astım oluşumunda rol oynarlar Bu faktörler hastalığın ya da astım nöbetinin oluşmasına neden olur Ailede astım hastası olanlar bu hastalığa daha yatkındır Ayrıca annesinde ayrıca babasında astım hastalığı olanlarda risk daha fazladır Astımın nedeninin büyük kısmını allerjik faktörler oluşturur Bazı kişiler bir takım maddelere karşı daha duyarlıdır Çiçek ve konut tozları, kedi tüyü, evde yaşamış bir takım böcekler Bu böcekler nemli yerlerde yaşarlar ve astıma niçin olan manâlı bir faktördür Nem de astımı tetikleyen bir faktördür Mevsim değişiklikleri özellikle soğuk hava astım atağının başlamasına yol açabilir Solunum yolunu tahriş eden bazı kimyasal maddeler vardır Daha açık konuşmak gerekirse bir takım maddeler vücutta kimyasal reaksiyona yol açar Kömür ve tebeşir tozu, sigara dumanı, benekli hava, parfümsprey gibi kokular astımı tetikler Bilhassa sigaradan ve dumanından uzakta durmak gerekir Bunların dıştan alıştırma yapmak zaten şiddet olan solunumu daha da güçleştirir Astımı başlatabilir Bazı hastalar egzersizden önce astım ilacı alarak astım atağının başlamasını önleyebilir Astımın başlamasına niçin olacak bir takım meslekler de vardır Bunlar kuaför, mobilyacı, fırında çalışanlar gibi Bilhassa kışın görülen soğuk algınlıkları astıma niçin olmaktan çok astımlı kişilerde atağın başlamasına niçin olur ASTIMDA GÖRÜLEN BELİRTİLER Astımda bronşlar daraldığından en önemli bulgu nefes almada zorluk çekmedir Hasta ayrıca nefes alırken ayrıca de verirken zorlanır Nefes verirken hava dışarı zorlanarak çıkar ve hırıltılı soluk alıp verme görülüt Hastada hışırtı türünden ses oluşur Astımda sık karşılaşılan bir durumdur ama başka solunum yolu rahatsızlıklarında da bu hırıltı duyulabilir Sadece astıma özgü bir belirti değildir En fazla görülen belirtilerden biri de öksürüktür Bilhassa gece veya sabaha karşısında ortaya çıkar Kuru ve inatçı bir öksürüktür ve uykudan uyandırır Sebebi balgam veya bronşun etrafındaki kasların kasılmasıdır Hasta doktora balgamı çıkardıktan sonradan rahatladığını söyler Astım hastları sık nefes alıp verir Çünkü aldığı nefesin yetmediğini düşünür ve zorlanır Astım çok ağırlaştığında hastada morarma görülebilir Keza göğüs bölgesindeki cilt özellikle kaburgaların arasındaki içe çöker ve kanurgalar belirginleşir Mutlaka doktora görünmek gerekir Bu beliritler sadece astımda görülmediğinden öteki hastalıklardan farkı görmek gerekir Astımın belirtileri bilhassa sabahtan dürüst görülür ASTIM TANISI NASIL KONUR? Hastalığın tanısını kurmak zorlama değildir Bunun için uzman bir doktora kullanmak yeterlidir Hastanın şikayetlerinin yanına hastalığın muhakkak tanısı için bir takım testler ve tetkikler yapılır Güç ve acı verici bir yöntem yoktur Solunum testi yapılır Akciğerlerin ne kadar hava alıp verebildiğine bakılır Akciğer filmi çekilir Eğer alerjiye alt bir astım olduğu düşünülüyorsa bunun için kan testleri ve deri testleri yapılır Ayırt edilemediği durumlarda gerekirse balgam ve ter testi, akciğerin görüntülenmesi yapılabilir id ASTIM TEDAVİSİ Astım, hastanın normla bir hayat sürebilmesi için çare edilmesi gereken bir hastalıktır Yapılan tedaviyle hastalık denetleme altına alınabilir Eğer çocukluk çağında tedaviye başlanırsa erişkin haldeyken tamamen önüne geçilebilir Ama müzmin bir hastalık olduğundan hastalığı en ince ayrıntısına kadar kaldırmak yerine şikayetleri en üye indirmek, atağın başlamasını önlemek daha gerçekcidir Kısa sürede kurtulacak bir sorun değildir Tedavisi uzun sürer Astım tedavisinde yatıştırıcı ve koruyucu olmak üzere iki herif hap kullanılır Sakinleştirici ilaçlar hastanın şikayetlerinin arttığı durumlarda kullanılır Sürekli alınan bir hap değildir Hastanın bakımlı nefes almasını sağlar Koruyucu ilaçlar uzun süreli kullanılır Ahenkli kullanılması gerekir Astımın ve ataklarının ortaya çıkmaması için kullanılır Hastanın şikayeti olmasa bile kullanmaya devam etmesi gerekir Bu ilaçlardan burun yoluyla çekilenler aracısız olarak akciğere gittiğinden daha faydalıdır Doktorlar göre da bu nesil ilaçlar genelde öğüt edilir Çünkü astım akciğeri ilgilendiren bir hastalıktır Antibiyotiklerin, öksürük şuruplarının bir faydası yoktur Atağın başlamasını engellemez ASTIM HAKKINDA BİLMEMİZ VE YAPMAMIZ GEREKENLER Astımı olanlar sigara dumanından, rutubetli yerlerden, soğuk havadan korunmalıdır Alerjiye neden olan faktörler tespit edilmeli ve bunlardan uzak durulmalıdır Astım müzmin bir hastalıktır ve psikolojik problemlere yol açabilir Akciğerlerin görevleri yapılan çare sonucunda normale dönebilir Şikayetlerin nadir görülmesi hastalığın iyileştiği anlamına gelmez Astım büyüdükçe geçebilir fakat daha da fena olabilir İlaçların uyumlu bir şekilde alınması gereklidir Grip, astımlı kişilerde nefes almada probleme yol açabilir Bu yüzden grip aşısı olmakta üstünlük vardır Hamamböcekleri de astıma neden olur Bunun için evde gerekn tedbirlerin alınması gerekir Astınlı şahısların yatak odasında halı bulundurmamalıdır Bu böcekler halıda barınırlar Islak ortamı severler  

858,505Konular
982,720Mesajlar
33,056Kullanıcılar
forumdas1Son üye
Üst Alt