Astım Hastalarının Oksijen Spreyi Orucu Bozar mı? astım hastalarının kullandıı sprey orucu bozar mı orucu bozan haller orucu bozmayan haller Sevgili melekler, her Ramazan ayı geldiğinde akla bazı sorular takılır kalır Yanıt bekleyen bu sorulardan biri de astım hastalarının kullandıkları spreyin orucu bozup bozmayacağıdır İşte Diyanet'in bu konudaki açıklaması 1549026834 1549026834 astimhastalarininoksijenspreyiorucubozarmi5c544616817e9astimhastalarininoksijenspreyiorucubozarmi5c544616817e9 astimhastalarininoksijenspreyiorucubozarmi5c544616817e9 Akciğer hastalarının kullandıkları spreyden, bir kullanımda 120 ml gibi çok az bir arz ağıza sıkılmaktadır Bunun da önemli bir kısmı ağız ve nefes boruları cidarında emilerek yok olmaktadır Bundan geriye bir miktarın kalıp tükrük ile mideye ulaştığı konusunda muhakkak bir bilgi de yoktur Abdest alırken ağızda kalan su ile kıyaslandığında, bu miktarın çok eksik olduğu görülmektedir Hâlbuki oruçlu, abdest alırken ağzına verdiği sudan geri kalan miktarın mideye ulaşması hâlinde orucun bozulmayacağı konusunda hadis (Dârimî,Savm, 21) ve slâm bilginlerinin icmaı vardır Hz Peygamberin oruçlu iken misvak kullandığı, sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buharî, Savm, 27) Öteki taraftan, kesinkes aşina, tereddüd ile bozulmaz kaidesi uyarınca, mideye ulaşıp ulaşmadığı konusunda şüphe bulunan laf konusu madde ile oruç bozulmaz Bu itibarla astımlı hastaların, rahat nefes almalarını temin etmek amacıyla ağza püskürtülen oksijenli hap orucu bozmaz