Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Astım hakkında bilinmeyenler

Astım hakkında bilinmeyenler
0
89

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
88
F-D Coin
0
Astım, kişilerde solunum yollarının cevresel faktorlere karşı aşırı duyarlı olmasına denilmektedir Krizler (ataklar) halinde medyana gelen bu hastalıkta toz, duman, koku, alerjen maddeler gibi cevresel etkenler birer uyarıcı niteliği taşır ve kişilerde nefes darlığına sebep olur Bunların yanında sanayileşme, evcil hayvan beslenen evlerin sayısındaki artış, havadaki kirlilik ve nem oranının yuksekliği astım krizlerinde tetikleyici rol oynamaktadır Kalıtsal olarak da gelişen astım, tedavi edilmez ise ciddi sorunlara yol acar Okan Universitesi Hastanesi Goğus Hastalıkları Uzmanı Dr Oğr Uyesi Melahat Bekir Kulah astım hakkında bilinmeyenleri anlattı
imagesastimhakkindabilinmeyenler5b1489da84f54
h 4Astım bulaşıcı değildir Astımın ortaya cıkmasına, bazı genetik (kişisel) ve cevresel riskler neden olmaktadır Kalıtımın, cinsiyet ve şişmanlık gibi bireyin kendisine ve ailesine ait faktorler olduğunu soyleyen Kulah, Cevremizde bulunan ve sık karşılaştığımız bazı etkenler, genetik olarak yatkın olan kişilerde astımın ortaya cıkmasına sebep olur Bir enfeksiyon durumu soz konusu olmadığından astım hastalığının bir kişiden diğer bir kişiye bulaşması soz konusu değildir dedi
imagesastimhakkindabilinmeyenler5b1489dc088b2
h 4Astım ilacları bağımlılık yapmaz Astımın tedavisinde genel olarak nefes acıcı ilaclar kullanılmaktadır Astımda sprey ya da kuru toz şeklinde ilacların kullanılmasının bağımlılık yapmasının soz konusu olmadığını vurgulayan Dr Oğr Uyesi Melahat Bekir Kulah, Spreykuru toz uygulayıcıları kullanıldığında, ilac hedef bolgeye vucutta dolaşmadan, doğrudan ulaşmaktadır Bu yolla ilac verilmesinin bağımlılık yapması soz konusu değildir Astım tedavisinde kullanılan ilaclar akciğerlere zarar vermez Bu tur ilaclar uzun araştırmalar sonucu geliştirilmiş hekim tarafından olası yarar ve zararı goz onune alınarak hastaya verilmektedir diye belirtti
imagesastimhakkindabilinmeyenler5b1489dd1d56c
h 4Kortizonun neredeyse hic yan etkisi yoktur Astımlı hastalara kortizon, hastalığın alevlendiği ya da kriz durumlarında, ağızdan ya da enjeksiyon yoluyla verilir Kana hemen hemen hic karışmayan sprey şeklindeki kortizonun ise neredeyse hic yan etkisi yoktur diyen Goğus Hastalıkları Uzmanı, bazı hastalarda sprey şeklindeki kortizon kullanımına bağlı ses kısıklığı ya da kuru oksuruk gibi şikayetlerin olabileceğini, bu tur şikayetlerin de spreyi kullandıktan sonra ağzın calkalanması ile onlenebileceğini soyledi
imagesastimhakkindabilinmeyenler5b1489de533b8
h 4Şikayetler gecince ilac kullanımı bırakılmamalı Astım şikayetleri duzelse de ilacları azaltma ya da bırakma kararı, asla hasta tarafından kendi kendine verilmemelidir Astım da bronşlardaki daralma her ne kadar geri donuşumlu olsa da, eksik tedavi bronşlardaki daralmanın kalıcı hale gelmesine neden olabilir Astım ilacların ne kadar sure ile kullanılması kararı uzmanlara bırakılmalıdır
imagesastimhakkindabilinmeyenler5b1489dfef353png
h 4Hastalar doktor onerisinde spor yapabilir Doğru tedavi edilen ve kontrol altında olan astım, kişinin hayatını etkilemez Astımlı hasta, doktorunun onerisi doğrultusunda spor yapabilir Yalnızca, bazı hastalarda spor oncesi nefes acıcı ilac kullanımı gerekli olabileceğini soyleyen Kulah, bunların yanında spordan ziyade; spor yapılan yerin tozsuz olması gerektiğini vurguladı
imagesastimhakkindabilinmeyenler5b1489e1a5f3b
h 4Hamilelikte astım tedavi edilmez İse bebeğe zarar verir Astımlı hastaların yaklaşık ucte birinde gebelik sırasında astım belirtileri hafifler, ucte birinde değişmez, ucte birinde ise kotuleşir diyen Goğus Hastalıkları Uzmanı, Sprey şeklindeki ilacların neredeyse hic yan etkisi yoktur Bu nedenle gebelikte doktor onerisi doğrultusunda guvenle kullanılabilirler Bebeğe asıl zarar verecek olan hekimin kontrolu altında verilecek olan ilaclar değil, annenin astıma bağlı tedavi edilmemiş sorunlarıdır Bu nedenle, astımlı hastaların gebelik boyunca hekim kontrolunde olmaları gerekmektedir şeklinde acıklamalarda bulundu
imagesastimhakkindabilinmeyenler5b1489e2e20a1