iltasyazilim
FD Üye
Sevgililer Günü'ne özel akşam yemeği menüsü
Başlangıç: Kabak bayıldı
Malzemeler:
4 kabak
2 soğan
4 diş sarımsak
2 domates
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 kesme şeker
Çeyrek demet maydanoz
1 su bardağı süt
Tuz
Karabiber
Yapılışı:
Lezzet Davet sofralarınız için harika tarifler sonuyor Kabakları ikiye kesip içlerini çıkarın İçini hazırlayıncaya kadar çukur bir kapta süt içerisinde bekletin Soğanları piyazlık doğrayın Domateslerin kabuklarını soyup küp doğrayın Sarımsakları kıyın Soğan, domates, sarımsaklar, tuz ve toz şekeri bir tencereye alıp harmanlayın Kabakların içlerine karışımdan paylaştırıp yayvan bir tencereye dizin Zeytinyağı ve 14 su bardağı su ilave edip kısık ateşte pişirin Ilınınca servis tabağına alıp servis yapın
Ana yemek: Mantarlı baton köfte
Malzemeler
500 gr kıyma
300 gr kültür mantarı
4 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
2 dilim bayat ekmek içi
5 taze soğan
1 yumurta
Tuz
Karabiber
Kimyon
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
Yapılışı:
Kıymayı geniş bir kaba alın Tuz, karabiber, kimyon, taze soğan, ufalanmış ekmek içi, yumurta ve 2 yemek kaşığı yağ ekleyip iyice yoğurun
Mantarları ufak doğrayarak kalan yağ ile yüksek ateşte suyunu salıp çekinceye kadar soteleyin Soğuduktan sonra kıymaya ekleyip karıştırın Baton kek kalıbına yağlı kağıt serip kıyma karışımını içine bastırarak yerleştirin
üzerine dolmalık fıstıkları serpiştirip 200 dereceye ayarlanmış fırında kızarıncaya kadar pişirin Dilimleyip servis yapın
Fıstıklı limonlu makarna
Malzemeler
1 su bardağı maydanoz
12 su bardağı sızma zeytinyağı
2 limon kabuğu, çok ince jülyen doğranmış
12 paket antep fıstığı, hafif kavrulmuş
Tuz
1 paket tagliatelle
Karabiber
1 limon (arzuya göre)
Yapılışı
Maydanozları kıyıp geniş bir kaba koyun zeytinyağını, limon kabuklarını ve fıstıkları ilave edip karıştırın tuzunu ekleyip üzerini kapatın oda sıcaklığında iki saat kadar bekletin
Tagliatelle makarnayı haşlayın haşlama suyundan 1 bardak ayırıp kalanını süzün soğuk sudan geçirmeden ayırdığınız su ve fıstıklı& limonlu sos ile karıştırın
Servis tabağına alıp az limon suyu döküp karabiber serpin (üzerine dökülen limon suyu ve karabiber bu tarifteki önemli bir ayrıntı tabağa alırken genelde fıstıklar kabın dibinde kalıyor bir kaşık yardımıyla onları tabaklara paylaştırabilirsiniz)
Tatlı: Cupcake ve Aşk kurabiyeleri
Cupcake
Malzemeler
2 Yumurta
2 Çay bardağı süt
1,5 Çay bardağı şeker
1,5 Çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı tarçın
78 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yapılışı
Yumurta ve şekeri çırpın Ardından diper malzemeleri ekleyerek çırpmaya devam edin Kalıplara 2,5 yemek kaşığı hamur koyarak önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin
Aşk Kurabiyeleri
Malzemeler
125 Gr oda ısısında margarin
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zencefil
1 yumurta
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
1,5 su bardağı un
Yapılışı
Bir kabın içerisine margarin, pudra şekeri ve diğer malzemeleri ilave ederek hamuru hazırlayın 10 dk dinlendirdikten sonra un serptiğiniz zemin üzerinde hamuru açın Ardından kalp kurabiye kalıplarıyla kurabiye şekillerinizi çıkartın Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri hafifçe kızarana kadar pişirin Soğuttuktan sonra dilediğiniz şekilde süsleyin
Kırmızı şarap romantik bir yemeğin vazgeçilmezidir!
Başlangıç seviyesinde bilmeniz gereken tek ve en önemli kural şarap ile yemeği doğru eşleştirmektir Yani seçeceğiniz şarap yemeğin tadına uygun olmalı, lezzetini bastırıp önüne geçmemelidir İşte yemekşarap eşleştirmesi için temel birkaç ipucu:
Sauvignon Blanc (Beyaz) – Buruk, hafif, meyve aromalı ve biraz da limon esanslıdır Deniz kabuklulukarı, deniz mahsülleri salatası ve yeşil sebzelerle tüketmek için idealdir
Chardonnay – Yeşil elma, tropikal meyveler içerir Yağlı, zengin ve kremalı kıvamdadır Kremalı olan tüm yiyeceklerle tüketilebilir
Riesling – Lime ve çarkıfelek meyvesinin aromalarına sahiptir Asya yiyecekleri hafif soslu etler ve Tayland lezzetleriyle birlikte tüketilmelidir
Cabernet Sauvignon – Frenk üzümlü, kuvvetli aroması olan bir kırmızı şaraptır Az ve orta pişmiş ya da barbekü yapılmış kırmızı etle tüketilebilecek ideal şarap cinsidir
Merlot – Yaban mersini, vanilya ve bitki özlerinin aromasına sahiptir Fırında yapılmış beyaz et, bitki sosları ve buruk peynirlerle birlikte tüketilebilir
Zinfandel – Böğürtlen, mavi yemiş ve baharatlarla zenginleştirilmiş bir tadı vardır Nohut temelli yiyecekler, yoğun aromalı kuzu ve dana etiyle birlikte tüketilebilir
White Grenache – Sek, meyve aromalı, Roze cinsi, ahududu ve tatlı bitkilerle zenginleştirilmiş aromaya sahip bir şarap cinsidir Salata ve deniz mahsülleri gibi hafif yiyeceklerin yanında tüketilebilir
White Zinfandel Sek, meyve aromalı, Roze cinsi, çilek ve karpuzla tatlandırılmış aromaya sahiptir Taze meyve salataları ve Tayland lezzetleriyle birlikte tüketilmek için idealdir
Başlangıç: Kabak bayıldı
Malzemeler:
4 kabak
2 soğan
4 diş sarımsak
2 domates
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 kesme şeker
Çeyrek demet maydanoz
1 su bardağı süt
Tuz
Karabiber
Yapılışı:
Lezzet Davet sofralarınız için harika tarifler sonuyor Kabakları ikiye kesip içlerini çıkarın İçini hazırlayıncaya kadar çukur bir kapta süt içerisinde bekletin Soğanları piyazlık doğrayın Domateslerin kabuklarını soyup küp doğrayın Sarımsakları kıyın Soğan, domates, sarımsaklar, tuz ve toz şekeri bir tencereye alıp harmanlayın Kabakların içlerine karışımdan paylaştırıp yayvan bir tencereye dizin Zeytinyağı ve 14 su bardağı su ilave edip kısık ateşte pişirin Ilınınca servis tabağına alıp servis yapın
Ana yemek: Mantarlı baton köfte
Malzemeler
500 gr kıyma
300 gr kültür mantarı
4 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
2 dilim bayat ekmek içi
5 taze soğan
1 yumurta
Tuz
Karabiber
Kimyon
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
Yapılışı:
Kıymayı geniş bir kaba alın Tuz, karabiber, kimyon, taze soğan, ufalanmış ekmek içi, yumurta ve 2 yemek kaşığı yağ ekleyip iyice yoğurun
Mantarları ufak doğrayarak kalan yağ ile yüksek ateşte suyunu salıp çekinceye kadar soteleyin Soğuduktan sonra kıymaya ekleyip karıştırın Baton kek kalıbına yağlı kağıt serip kıyma karışımını içine bastırarak yerleştirin
üzerine dolmalık fıstıkları serpiştirip 200 dereceye ayarlanmış fırında kızarıncaya kadar pişirin Dilimleyip servis yapın
Fıstıklı limonlu makarna
Malzemeler
1 su bardağı maydanoz
12 su bardağı sızma zeytinyağı
2 limon kabuğu, çok ince jülyen doğranmış
12 paket antep fıstığı, hafif kavrulmuş
Tuz
1 paket tagliatelle
Karabiber
1 limon (arzuya göre)
Yapılışı
Maydanozları kıyıp geniş bir kaba koyun zeytinyağını, limon kabuklarını ve fıstıkları ilave edip karıştırın tuzunu ekleyip üzerini kapatın oda sıcaklığında iki saat kadar bekletin
Tagliatelle makarnayı haşlayın haşlama suyundan 1 bardak ayırıp kalanını süzün soğuk sudan geçirmeden ayırdığınız su ve fıstıklı& limonlu sos ile karıştırın
Servis tabağına alıp az limon suyu döküp karabiber serpin (üzerine dökülen limon suyu ve karabiber bu tarifteki önemli bir ayrıntı tabağa alırken genelde fıstıklar kabın dibinde kalıyor bir kaşık yardımıyla onları tabaklara paylaştırabilirsiniz)
Tatlı: Cupcake ve Aşk kurabiyeleri
Cupcake
Malzemeler
2 Yumurta
2 Çay bardağı süt
1,5 Çay bardağı şeker
1,5 Çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı tarçın
78 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yapılışı
Yumurta ve şekeri çırpın Ardından diper malzemeleri ekleyerek çırpmaya devam edin Kalıplara 2,5 yemek kaşığı hamur koyarak önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin
Aşk Kurabiyeleri
Malzemeler
125 Gr oda ısısında margarin
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zencefil
1 yumurta
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
1,5 su bardağı un
Yapılışı
Bir kabın içerisine margarin, pudra şekeri ve diğer malzemeleri ilave ederek hamuru hazırlayın 10 dk dinlendirdikten sonra un serptiğiniz zemin üzerinde hamuru açın Ardından kalp kurabiye kalıplarıyla kurabiye şekillerinizi çıkartın Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri hafifçe kızarana kadar pişirin Soğuttuktan sonra dilediğiniz şekilde süsleyin
Kırmızı şarap romantik bir yemeğin vazgeçilmezidir!
Başlangıç seviyesinde bilmeniz gereken tek ve en önemli kural şarap ile yemeği doğru eşleştirmektir Yani seçeceğiniz şarap yemeğin tadına uygun olmalı, lezzetini bastırıp önüne geçmemelidir İşte yemekşarap eşleştirmesi için temel birkaç ipucu:
Sauvignon Blanc (Beyaz) – Buruk, hafif, meyve aromalı ve biraz da limon esanslıdır Deniz kabuklulukarı, deniz mahsülleri salatası ve yeşil sebzelerle tüketmek için idealdir
Chardonnay – Yeşil elma, tropikal meyveler içerir Yağlı, zengin ve kremalı kıvamdadır Kremalı olan tüm yiyeceklerle tüketilebilir
Riesling – Lime ve çarkıfelek meyvesinin aromalarına sahiptir Asya yiyecekleri hafif soslu etler ve Tayland lezzetleriyle birlikte tüketilmelidir
Cabernet Sauvignon – Frenk üzümlü, kuvvetli aroması olan bir kırmızı şaraptır Az ve orta pişmiş ya da barbekü yapılmış kırmızı etle tüketilebilecek ideal şarap cinsidir
Merlot – Yaban mersini, vanilya ve bitki özlerinin aromasına sahiptir Fırında yapılmış beyaz et, bitki sosları ve buruk peynirlerle birlikte tüketilebilir
Zinfandel – Böğürtlen, mavi yemiş ve baharatlarla zenginleştirilmiş bir tadı vardır Nohut temelli yiyecekler, yoğun aromalı kuzu ve dana etiyle birlikte tüketilebilir
White Grenache – Sek, meyve aromalı, Roze cinsi, ahududu ve tatlı bitkilerle zenginleştirilmiş aromaya sahip bir şarap cinsidir Salata ve deniz mahsülleri gibi hafif yiyeceklerin yanında tüketilebilir
White Zinfandel Sek, meyve aromalı, Roze cinsi, çilek ve karpuzla tatlandırılmış aromaya sahiptir Taze meyve salataları ve Tayland lezzetleriyle birlikte tüketilmek için idealdir
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.