nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 37
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 95
Aşermede psikolojik faktörler olasılıkla fiziki ihtiyaçlardan daha etkin oluyor Hepimiz zaman zaman belli bir yiyecek ya da içecek için dayanılmaz bir açlık duyarız Ancak muhakkak bir gıda için duyulan bu ani
Aşermede psikolojik faktörler olasılıkla maddesel ihtiyaçlardan daha etkin oluyor Hepimiz zaman zaman emin bir gıda ya da içecek için dayanılmaz bir özlem duyarız Oysa emin bir gıda için duyulan bu ani arzu ara sıra reel bir aşermedir Başlıca geçici bir istektir oysa aşerme bundan çok daha derindir ve göz ardı edemeyeceğiniz kesintisiz bir istektir
Kadınlar erkeklerden daha pozitif aşerir
Yakın zamanda yapılan araştırmalara kadar hormonal şansın dönmesi gıda aşermelerinin çoğunun sorumlusu Özellikle stres zamanlarında, hamilelikte ya da menstrual dönemin öbür zamanlarında ortaya çıkan aşermelerin sebebi hormonlar olabiliyor Bu teoriye tarafından değişen hormon seviyeleri beynin seratonin ve diğer kimyasalları üretmesini etkiliyor, bu değişiklikler belli yiyecekleri için özlem duyulmasını tetikleyebiliyor
Karbonhidrat aşermelerine karşı protein kalkanı önemli
Karbonhidrat aşermeleri obeziteyle yakından benzer oysa bütün tahıl açısından zengin, nişastalı yiyeceklerin proteinle tüketildiği bir perhiz tatlı aşermelerini azıcık engelleyebilir Çünkü bu karışık karbonhidratlar ve protein şekerden daha yavaş emilir Bu Nedenle değişmez bir kan şekeri seviyesi sağlar Basit şekerleri protein olmadan tüketmek aralıksız tatlı yeme ihtiyacı doğurur Canınız tatlı çektiğinde yanına süt ya da yoğurt gibi bir protein de tüketin
Teslim mi olmalı, kaçınmalı mı?
Bazı uzmanlar gıda aşermelerinin “vücudun bilgeliğini yansıttığına inanır; belirtilen yiyecekleri yeme isteğini besinsel bir karşılamak için duyarız Ama başlıca o kadar de besleyici olmayan yiyecekleri aşeririz ve bu durumlarda psikolojik faktörler muhtemelen fiziksel ihtiyaçlardan daha etkilidir Bazı halk müziği için yiyecek hissi bir boşluğu dolduruyor olabilir bu nedenle stres ya da üzüntü dönemlerinde belirtilen yiyeceklere dönerler Telkinin gücü de başka bir mümkün tetikleyicidir bu yüzden en sevilen yemeğin hafif bir kokusu bile yoğun bir istekle sonuçlanabilir
Insanlar sıklıkla bir aşermeden uzak durma hatasına düşerler Bazıları başarılı olabilir ama çoğunlukla kaçınma daha da kuvvetli bir istekle sonlanır Aşerilen yiyecek ciddi bir afiyet riski oluşturmadığı sürece (yüksek tansiyonu olan birinin tuzlu yiyecekler aşermesi gibi) uzmanlar bu özlemi gidermenin ama bunu ılımlı bir şekilde yapmanın daha iyi olduğu görüşündeler Daha dinç bir girişim aşermeyi sezerek evvelden hoşnutluk etmektir Mesela bir bayan menstrüasyon öncesi defalarca tatlı aşeriyorsa bunu kan glikoz seviyelerini yükselten nişastalı besin tüketimini artırarak azaltabilir Doğal şekerler açısından zengin olan meyvelerden tüketmek de tatlı ihtiyacını karşılayabilir
Bazı ilaç tedavileri, özellikle steroitler ve hormonlu preparatlar yiyecek aşermelerini artırabilir
Aşırı acıkmaktan kaçınmak da tatlı ya da yağlı yiyecekleri aşermenin önüne geçebilir Özlem vücudun yakıtının eksik kaldığını bildirme şeklidir; kaçınması adeta imkânsız olan enerjik bir dürtüdür Açlığı ve bunu peşine düşüp takip eden fazla yemeğe yol açan enerjik aşermeleri engellemenin yolu küçük ve sık öğünler yemektir
Hamilelik aşermeleri
Gebe kadınlar çoğunlukla turşu ve öteki tuz yiyecekleri aşerirler Bu durumda aşermeler maddesel bir ihtiyaca işaret eder Gebelik esnasında kan hacmi iki katına çıkar ve sonuç olarak yerinde bir akışkan dengesi sağlamak için fazladan sodyuma gereklilik duyar Normalde yemeğe tuz eklemek zorunlu sodyumu sağlar Eğer aşermeler çamaşır kolası, toprak, kil ve buz gibi sindirilemeyen acayip maddeler içinse bu “pikaya girer ve ciddi bir tıbbi veya psikolojik soruna işarettir ve uzmanların yardımını gerektirir
(Pika: çocuklarda ve akıl hastalarında rastlanılan, beslenme olmayan maddelere karşı olağandışı iştah görülmesi)
Buz aşermesinin demir eksikliğine muhabere ettiği söylenmektedir, bunun tersine bu eksiklik çamaşır kolası, kil ve demire tutunan ve emilimini engelleyen diğer maddelerin yenmesinden nedeniyle olabilir
h 3Aşermenin nedeni hormonal şartların değişmesi
Aşermede psikolojik faktörler olasılıkla maddesel ihtiyaçlardan daha etkin oluyor Hepimiz zaman zaman emin bir gıda ya da içecek için dayanılmaz bir özlem duyarız Oysa emin bir gıda için duyulan bu ani arzu ara sıra reel bir aşermedir Başlıca geçici bir istektir oysa aşerme bundan çok daha derindir ve göz ardı edemeyeceğiniz kesintisiz bir istektir
Kadınlar erkeklerden daha pozitif aşerir
Yakın zamanda yapılan araştırmalara kadar hormonal şansın dönmesi gıda aşermelerinin çoğunun sorumlusu Özellikle stres zamanlarında, hamilelikte ya da menstrual dönemin öbür zamanlarında ortaya çıkan aşermelerin sebebi hormonlar olabiliyor Bu teoriye tarafından değişen hormon seviyeleri beynin seratonin ve diğer kimyasalları üretmesini etkiliyor, bu değişiklikler belli yiyecekleri için özlem duyulmasını tetikleyebiliyor
Karbonhidrat aşermelerine karşı protein kalkanı önemli
Karbonhidrat aşermeleri obeziteyle yakından benzer oysa bütün tahıl açısından zengin, nişastalı yiyeceklerin proteinle tüketildiği bir perhiz tatlı aşermelerini azıcık engelleyebilir Çünkü bu karışık karbonhidratlar ve protein şekerden daha yavaş emilir Bu Nedenle değişmez bir kan şekeri seviyesi sağlar Basit şekerleri protein olmadan tüketmek aralıksız tatlı yeme ihtiyacı doğurur Canınız tatlı çektiğinde yanına süt ya da yoğurt gibi bir protein de tüketin
Teslim mi olmalı, kaçınmalı mı?
Bazı uzmanlar gıda aşermelerinin “vücudun bilgeliğini yansıttığına inanır; belirtilen yiyecekleri yeme isteğini besinsel bir karşılamak için duyarız Ama başlıca o kadar de besleyici olmayan yiyecekleri aşeririz ve bu durumlarda psikolojik faktörler muhtemelen fiziksel ihtiyaçlardan daha etkilidir Bazı halk müziği için yiyecek hissi bir boşluğu dolduruyor olabilir bu nedenle stres ya da üzüntü dönemlerinde belirtilen yiyeceklere dönerler Telkinin gücü de başka bir mümkün tetikleyicidir bu yüzden en sevilen yemeğin hafif bir kokusu bile yoğun bir istekle sonuçlanabilir
Insanlar sıklıkla bir aşermeden uzak durma hatasına düşerler Bazıları başarılı olabilir ama çoğunlukla kaçınma daha da kuvvetli bir istekle sonlanır Aşerilen yiyecek ciddi bir afiyet riski oluşturmadığı sürece (yüksek tansiyonu olan birinin tuzlu yiyecekler aşermesi gibi) uzmanlar bu özlemi gidermenin ama bunu ılımlı bir şekilde yapmanın daha iyi olduğu görüşündeler Daha dinç bir girişim aşermeyi sezerek evvelden hoşnutluk etmektir Mesela bir bayan menstrüasyon öncesi defalarca tatlı aşeriyorsa bunu kan glikoz seviyelerini yükselten nişastalı besin tüketimini artırarak azaltabilir Doğal şekerler açısından zengin olan meyvelerden tüketmek de tatlı ihtiyacını karşılayabilir
Bazı ilaç tedavileri, özellikle steroitler ve hormonlu preparatlar yiyecek aşermelerini artırabilir
Aşırı acıkmaktan kaçınmak da tatlı ya da yağlı yiyecekleri aşermenin önüne geçebilir Özlem vücudun yakıtının eksik kaldığını bildirme şeklidir; kaçınması adeta imkânsız olan enerjik bir dürtüdür Açlığı ve bunu peşine düşüp takip eden fazla yemeğe yol açan enerjik aşermeleri engellemenin yolu küçük ve sık öğünler yemektir
Hamilelik aşermeleri
Gebe kadınlar çoğunlukla turşu ve öteki tuz yiyecekleri aşerirler Bu durumda aşermeler maddesel bir ihtiyaca işaret eder Gebelik esnasında kan hacmi iki katına çıkar ve sonuç olarak yerinde bir akışkan dengesi sağlamak için fazladan sodyuma gereklilik duyar Normalde yemeğe tuz eklemek zorunlu sodyumu sağlar Eğer aşermeler çamaşır kolası, toprak, kil ve buz gibi sindirilemeyen acayip maddeler içinse bu “pikaya girer ve ciddi bir tıbbi veya psikolojik soruna işarettir ve uzmanların yardımını gerektirir
(Pika: çocuklarda ve akıl hastalarında rastlanılan, beslenme olmayan maddelere karşı olağandışı iştah görülmesi)
Buz aşermesinin demir eksikliğine muhabere ettiği söylenmektedir, bunun tersine bu eksiklik çamaşır kolası, kil ve demire tutunan ve emilimini engelleyen diğer maddelerin yenmesinden nedeniyle olabilir
h 3Aşermenin nedeni hormonal şartların değişmesi