Aşcı mesleği nedir,
Aşcı mesleği Hakında Bilgi,
Aşcı mesleğinin Ozellikleri
Aşcı Tanımı; Gunluk olarak hazırlanması gereken yiyecekleri belli bir plan icinde bilgi ve becerisini kullanarak temizlik kurallarına uygun olarak servise hazır hale getiren kişidir
AŞCININ GOREVLERİ
· Yemeklerin hazırlanışı sırasında gerekli malzemenin tamam ve taze olup olmadığını kontrol eder
· Yapılacak yemek icin gerekli malzemenin nasıl hazırlanacağını aşcı yardımcısına tarif eder
· Malzemeyi tarife uygun olarak tencereye veya karavanaya koyar
· Yemeği cinsine gore (zeytinyağlı etli vb) pişirmek uzere havagazı fırınına veya elektrikli ocağa yerleştirir
· Yemek pişince hava frikoya bırakır bekletir (sıcak servis yapılması gereken yemekleri sıcak sulu kazana koyar)
· Mutfaktaki alakart listesinde olan yemekleri hazırlar ve gerekirse susler
· Gerektiğinde bizzat yemeği tabağa yerleştirerek servise hazırlar
· Mutfağın kullanılan arac ve gereclerin bakım ve temizliğini yapar veya
· yaptırır
NOT: Buyuk mutfaklarda calışan aşcılar bir alanda uzmanlaşmışlardır
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
· Her turlu mutfak arac ve gereci (bıcak tencere karavana mikser vb)
· Havagazı fırını elektrikli fırın ızgara fritoz
· Hamur yoğurma makinesi sebze doğrama makinesi ekmek kesme makinesi salam ve kıyma makinesi buharlı istim (sebze et pişirirken) dondurma makinesi gibi aletler kullanır
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ OZELLİKLER
Aşcı olmak isteyenlerin;
Yiyecekle ilgili konulara ilgi duyan
Bedence guclu ve sağlıklı
Tat ve koku alma duyumları gelişmiş
Temiz titiz sorumlu
Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip
Eli cabuk hızlı hareket edebilen
kimseler olmaları gerekir
Yaratıcı olanlar mesleklerinde başarılı olup ilerleme olanağı bulabilirler Mutfağı yonetebilecek disiplin anlayışına sahip olmalıdırlar
CALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Aşcılar mutfaklarda gorev yaparlar Calışma ortamı sıcak ve nemlidir İş başında aşcılık mesleğinin gerektirdiği ozel kıyafeti giyerler Aşcılar birinci derecede malzeme ve aletlerle ilgilidirler Zaman zaman işverenle aşcıbaşı veya aşcı yamakları ile iletişim kurarlar Calışırken dikkatli davranmazlarsa yanma tehlikesiyle karşılaşabilirlerİş genellikle gunduz yapılır ama gunluk yemek listesinin hazırlanması ve gerekli planlamanın yapılması gece calışmayı gerektirebilir Turizm bolgelerinde calışanlar icin mevsimlik calışma soz konusu olabilir
CALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Gunumuzde aşcılar cok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında gorev yapabilmektedirler
Okul mutfağı hastane mutfakları fabrika mutfağı ordu mutfağı işyeri mutfağı yemek fabrikaları mutfağı otel mutfağı restoran mutfağı gemi mutfağı ucak mutfağı tren mutfağı otobus mutfağında da mutfak personeli calışabilmektedir
Kendi bilgi ve becerileri yeterli olduğu surece bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali duşuktur
Ceşitli yollarla iş bulma imkanlarına sahiptirler Kendi cabalarıyla kurum ve kuruluşlara ulaşarak gazete dergi vbyayınlar aracılığıyla meslektaşları yardımıyla mesleki eğitim oğretim kurumları aracılığıyla ve Turkiye İş Kurumu yardımıyla iş bulma imkanlarına sahiptirler
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Bu mesleğin eğitimi;
Yeterli muracaat olması durumunda tum mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir Ayrıca;
Anadolu kız meslekAnadolu meslek liselerikız meslekmeslek liseleri ile cok programlı liselerin “Ağırlama ve Gıda Teknolojisialanı “Mutfak Hizmetleridalındaayrıca pratik kız sanat okullarında ve kız teknik oğretim olgunlaşma enstitulerinde
Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin Mutfak bolumlerinde
Turizm Bakanlığına bağlı turizm eğitim merkezlerinde
Halk Eğitim Merkezlerinde
Ozel Turizm Meslek Kurslarında da mesleğin eğitimi verilmektedir
Turizm Bakanlığına bağlı Turizm Eğitim Merkezlerinde aşcılık eğitimi verilmektedir
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
· Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek liselerinin mutfak bolumune ve Anadolu meslekAnadolu kız meslek liseleri “Ağırlama ve Gıda Teknolojisialanına girebilmek icin ilkoğretim okulu mezunu olmak ve Orta Oğrenim Kurumları Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olmak
· Kız Meslekmeslek liseleri ve cok programlı liselerin “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi “alanına girebilmek icin ilkoğretim okulu mezunu olmak ve okulların gerektirdiği koşulları karşılamak
· Pratik Kız Sanat okullarında oğrenim gormek icin ilkoğretim cağı dışında olmakkız teknik oğretim olgunlaşma enstitulerinde oğrenim gormek icin ise ilkoğretim okulu mezunu olmak gerekmektedir
· Turizm Bakanlığına bağlı Turizm Eğitim Merkezlerinde eğitime 1622 yaşları arasında en az ilkoğretim okulu mezunu olanlar yazılı sınav ve mulakatla kabul edilirler Eğitim ucretsizdir
· Ozel turizm meslek kurslarında eğitime 1625 yaş arasındaki en az ilkokul mezunu olanlar alınır Eğitim ucretlidir Buyuk illerde ve turizmciliğin gelişmiş olduğu yorelerde cok sayıda ozel kurs bulmak mumkundur
Cıraklık eğitimine başlayabilmek icin;
· En az ilkoğretim okulu mezunu olmak
· 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gun almamış olmak ancak 19 yaşından gun almış olanlardan daha once cıraklık eğitimden gecmemiş olanlar yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak duzenlenecek mesleki eğitim programlarına gore cıraklık eğitimine alınabilir
· Bunyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak
· Eğitim gormek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile cıraklık sozleşmesi imzalamak gereklidir
EĞİTİMİN SURESİ VE İCERİĞİ
Eğitim teorik ve uygulamalı (restoranlarda otel ve tatil koylerinin mutfaklarında vb yerlerde) olarak verilir genelde teorik ve uygulamalı eğitim sureleri eşittir Eğitim EKİMMART aylarında okulda teorik NİSANEYLUL aylarında işletmelerde uygulamalı olarak gercekleşmektedir
Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri Anadolu MeslekAnadolu Kız Meslek liselerinde 4 yıl
Kız meslek liseleri ile cok programlı liselerde 4 yıl
Kız teknik oğretim olgunlaşma enstitulerinde 2 yıl surelidir
Mesleki eğitim merkezlerinde bu mesleğin eğitimi 3 yıldır
Ozel turizm meslek kurslarında eğitim suresi 56 ay arasında değişmektedir
Turizm Bakanlığına bağlı turizm eğitim merkezlerinde eğitim suresi 7 aydır
MESLEKTE İLERLEME
Aşcılar calıştıkları işyerinde ozellikle turistik mutfaklarda soğukcu sıcakcı pastacı ızgaracı gibi alanlarda uzmanlaşabilir
Meslek deneyimine bağlı olarak kişi calıştığı yerde Aşcıbaşı olarak gorev alabilir
Ustalık eğitimine katılan kalfalar 3 yıl eğitime katılmayanlar ise 5 yıl sonra (calıştıklarını SSK veya BağKur primleri ile belgelemek şartıyla) ustalık sınavına girebilmektedirler Ustalık belgesine sahip kişiler usta oğreticilik kurslarına katılarak “Usta Oğretici unvanı alabilirler
Meslek liselerinin “Aşcılık bolumunden mezun olanlar istedikleri takdirde bitirdikleri alan kol ve bolumlerinin devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı meslek yuksekokullarına istenilen şartları taşımaları durumunda sınavsız olarak yerleştirileceklerdir
BENZER MESLEKLER: TatlıcıPastacı DonerciKebapcıPideci Soğuk Mezeci Ekmekci
BURS KREDİ VE UCRET DURUMU
Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi mezunları işletmelerde beceri eğitimi sırasında asgari ucretin % 60'ndan az olmamak uzere ucret alırlar
Anadolu kız meslekAnadolu meslek liseleri Kız meslek liseleri ile Mesleki eğitim merkezleri ve meslek lisesi oğrencileri beceri eğitimi suresince asgari ucretin %30'undan az olmamak uzere ucret alırlar
Ozel turizm meslek kurslarında oğrenci kendisi ucret odemek zorundadır
Kazanc işletmenin buyukluğune kişinin tecrube ve niteliğine gore farklılıklar gostermektedir Asgari ucret ile asgari ucretin 3 katına kadar aylık ucret alınabilmektedir Bu ucretler yukselebilmektedir Aşcıbaşılıkta ise ucretler cok yuksek miktarlarda olabilmektedir Yabancı dil bilen ve cok tecrubeli aşcılar cok yuksek rakamlarla buyuk otellerde ve turizm bolgelerindeki tesislerde calışabilmektedir
DAHA AYRINTILI BİLGİ İCİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları
Turkiye İş Kurumu Genel Mudurluğu Meslek Danışma Merkezi
Bunyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Turkiye İş Kurumu Genel Mudurluğu İl ve Şube Mudurlukleri
Aşcı mesleği Hakında Bilgi,
Aşcı mesleğinin Ozellikleri
Aşcı Tanımı; Gunluk olarak hazırlanması gereken yiyecekleri belli bir plan icinde bilgi ve becerisini kullanarak temizlik kurallarına uygun olarak servise hazır hale getiren kişidir
AŞCININ GOREVLERİ
· Yemeklerin hazırlanışı sırasında gerekli malzemenin tamam ve taze olup olmadığını kontrol eder
· Yapılacak yemek icin gerekli malzemenin nasıl hazırlanacağını aşcı yardımcısına tarif eder
· Malzemeyi tarife uygun olarak tencereye veya karavanaya koyar
· Yemeği cinsine gore (zeytinyağlı etli vb) pişirmek uzere havagazı fırınına veya elektrikli ocağa yerleştirir
· Yemek pişince hava frikoya bırakır bekletir (sıcak servis yapılması gereken yemekleri sıcak sulu kazana koyar)
· Mutfaktaki alakart listesinde olan yemekleri hazırlar ve gerekirse susler
· Gerektiğinde bizzat yemeği tabağa yerleştirerek servise hazırlar
· Mutfağın kullanılan arac ve gereclerin bakım ve temizliğini yapar veya
· yaptırır
NOT: Buyuk mutfaklarda calışan aşcılar bir alanda uzmanlaşmışlardır
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
· Her turlu mutfak arac ve gereci (bıcak tencere karavana mikser vb)
· Havagazı fırını elektrikli fırın ızgara fritoz
· Hamur yoğurma makinesi sebze doğrama makinesi ekmek kesme makinesi salam ve kıyma makinesi buharlı istim (sebze et pişirirken) dondurma makinesi gibi aletler kullanır
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ OZELLİKLER
Aşcı olmak isteyenlerin;
Yiyecekle ilgili konulara ilgi duyan
Bedence guclu ve sağlıklı
Tat ve koku alma duyumları gelişmiş
Temiz titiz sorumlu
Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip
Eli cabuk hızlı hareket edebilen
kimseler olmaları gerekir
Yaratıcı olanlar mesleklerinde başarılı olup ilerleme olanağı bulabilirler Mutfağı yonetebilecek disiplin anlayışına sahip olmalıdırlar
CALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Aşcılar mutfaklarda gorev yaparlar Calışma ortamı sıcak ve nemlidir İş başında aşcılık mesleğinin gerektirdiği ozel kıyafeti giyerler Aşcılar birinci derecede malzeme ve aletlerle ilgilidirler Zaman zaman işverenle aşcıbaşı veya aşcı yamakları ile iletişim kurarlar Calışırken dikkatli davranmazlarsa yanma tehlikesiyle karşılaşabilirlerİş genellikle gunduz yapılır ama gunluk yemek listesinin hazırlanması ve gerekli planlamanın yapılması gece calışmayı gerektirebilir Turizm bolgelerinde calışanlar icin mevsimlik calışma soz konusu olabilir
CALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Gunumuzde aşcılar cok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında gorev yapabilmektedirler
Okul mutfağı hastane mutfakları fabrika mutfağı ordu mutfağı işyeri mutfağı yemek fabrikaları mutfağı otel mutfağı restoran mutfağı gemi mutfağı ucak mutfağı tren mutfağı otobus mutfağında da mutfak personeli calışabilmektedir
Kendi bilgi ve becerileri yeterli olduğu surece bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali duşuktur
Ceşitli yollarla iş bulma imkanlarına sahiptirler Kendi cabalarıyla kurum ve kuruluşlara ulaşarak gazete dergi vbyayınlar aracılığıyla meslektaşları yardımıyla mesleki eğitim oğretim kurumları aracılığıyla ve Turkiye İş Kurumu yardımıyla iş bulma imkanlarına sahiptirler
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Bu mesleğin eğitimi;
Yeterli muracaat olması durumunda tum mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir Ayrıca;
Anadolu kız meslekAnadolu meslek liselerikız meslekmeslek liseleri ile cok programlı liselerin “Ağırlama ve Gıda Teknolojisialanı “Mutfak Hizmetleridalındaayrıca pratik kız sanat okullarında ve kız teknik oğretim olgunlaşma enstitulerinde
Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin Mutfak bolumlerinde
Turizm Bakanlığına bağlı turizm eğitim merkezlerinde
Halk Eğitim Merkezlerinde
Ozel Turizm Meslek Kurslarında da mesleğin eğitimi verilmektedir
Turizm Bakanlığına bağlı Turizm Eğitim Merkezlerinde aşcılık eğitimi verilmektedir
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
· Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek liselerinin mutfak bolumune ve Anadolu meslekAnadolu kız meslek liseleri “Ağırlama ve Gıda Teknolojisialanına girebilmek icin ilkoğretim okulu mezunu olmak ve Orta Oğrenim Kurumları Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olmak
· Kız Meslekmeslek liseleri ve cok programlı liselerin “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi “alanına girebilmek icin ilkoğretim okulu mezunu olmak ve okulların gerektirdiği koşulları karşılamak
· Pratik Kız Sanat okullarında oğrenim gormek icin ilkoğretim cağı dışında olmakkız teknik oğretim olgunlaşma enstitulerinde oğrenim gormek icin ise ilkoğretim okulu mezunu olmak gerekmektedir
· Turizm Bakanlığına bağlı Turizm Eğitim Merkezlerinde eğitime 1622 yaşları arasında en az ilkoğretim okulu mezunu olanlar yazılı sınav ve mulakatla kabul edilirler Eğitim ucretsizdir
· Ozel turizm meslek kurslarında eğitime 1625 yaş arasındaki en az ilkokul mezunu olanlar alınır Eğitim ucretlidir Buyuk illerde ve turizmciliğin gelişmiş olduğu yorelerde cok sayıda ozel kurs bulmak mumkundur
Cıraklık eğitimine başlayabilmek icin;
· En az ilkoğretim okulu mezunu olmak
· 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gun almamış olmak ancak 19 yaşından gun almış olanlardan daha once cıraklık eğitimden gecmemiş olanlar yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak duzenlenecek mesleki eğitim programlarına gore cıraklık eğitimine alınabilir
· Bunyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak
· Eğitim gormek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile cıraklık sozleşmesi imzalamak gereklidir
EĞİTİMİN SURESİ VE İCERİĞİ
Eğitim teorik ve uygulamalı (restoranlarda otel ve tatil koylerinin mutfaklarında vb yerlerde) olarak verilir genelde teorik ve uygulamalı eğitim sureleri eşittir Eğitim EKİMMART aylarında okulda teorik NİSANEYLUL aylarında işletmelerde uygulamalı olarak gercekleşmektedir
Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri Anadolu MeslekAnadolu Kız Meslek liselerinde 4 yıl
Kız meslek liseleri ile cok programlı liselerde 4 yıl
Kız teknik oğretim olgunlaşma enstitulerinde 2 yıl surelidir
Mesleki eğitim merkezlerinde bu mesleğin eğitimi 3 yıldır
Ozel turizm meslek kurslarında eğitim suresi 56 ay arasında değişmektedir
Turizm Bakanlığına bağlı turizm eğitim merkezlerinde eğitim suresi 7 aydır
MESLEKTE İLERLEME
Aşcılar calıştıkları işyerinde ozellikle turistik mutfaklarda soğukcu sıcakcı pastacı ızgaracı gibi alanlarda uzmanlaşabilir
Meslek deneyimine bağlı olarak kişi calıştığı yerde Aşcıbaşı olarak gorev alabilir
Ustalık eğitimine katılan kalfalar 3 yıl eğitime katılmayanlar ise 5 yıl sonra (calıştıklarını SSK veya BağKur primleri ile belgelemek şartıyla) ustalık sınavına girebilmektedirler Ustalık belgesine sahip kişiler usta oğreticilik kurslarına katılarak “Usta Oğretici unvanı alabilirler
Meslek liselerinin “Aşcılık bolumunden mezun olanlar istedikleri takdirde bitirdikleri alan kol ve bolumlerinin devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı meslek yuksekokullarına istenilen şartları taşımaları durumunda sınavsız olarak yerleştirileceklerdir
BENZER MESLEKLER: TatlıcıPastacı DonerciKebapcıPideci Soğuk Mezeci Ekmekci
BURS KREDİ VE UCRET DURUMU
Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi mezunları işletmelerde beceri eğitimi sırasında asgari ucretin % 60'ndan az olmamak uzere ucret alırlar
Anadolu kız meslekAnadolu meslek liseleri Kız meslek liseleri ile Mesleki eğitim merkezleri ve meslek lisesi oğrencileri beceri eğitimi suresince asgari ucretin %30'undan az olmamak uzere ucret alırlar
Ozel turizm meslek kurslarında oğrenci kendisi ucret odemek zorundadır
Kazanc işletmenin buyukluğune kişinin tecrube ve niteliğine gore farklılıklar gostermektedir Asgari ucret ile asgari ucretin 3 katına kadar aylık ucret alınabilmektedir Bu ucretler yukselebilmektedir Aşcıbaşılıkta ise ucretler cok yuksek miktarlarda olabilmektedir Yabancı dil bilen ve cok tecrubeli aşcılar cok yuksek rakamlarla buyuk otellerde ve turizm bolgelerindeki tesislerde calışabilmektedir
DAHA AYRINTILI BİLGİ İCİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları
Turkiye İş Kurumu Genel Mudurluğu Meslek Danışma Merkezi
Bunyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Turkiye İş Kurumu Genel Mudurluğu İl ve Şube Mudurlukleri