Arabaşı Tarihçesi ve Yapılışı İçin Malzemeler Hamuru İçin ; 1 su bardağı un5 su bardağı su1 tatlı kaşığı tuzlu Çorbası İçin ; 12 adet tavuk parçası10 adet kurutulmuş acı biber (eğer elinizde kuru biber değil ise 2 yemek yemek kaşığı biber salçası kullanabilirsiniz)1 yemek yemek kaşığı salça10 su bardağı su1 yemek yemek kaşığı tuz1 yemek yemek kaşığı un3 yemek kaşığı değişken yağ Arabaşı Tarihçesi ve Tarifi Yapılışı Yapacağımız bu tanım yöreseldir İsterseniz kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonradan tarifimize geçebiliriz Arabaşı veya Arabaşı çorbası, Türk mutfağının İç Anadolu ’ya özgü çorbasıdır Yozgat Belediyesi göre 2019 yılında Türk Standartları Enstitüsü ’ne kayıt ettirilmiştir fakat Ankara, Eskişehir, Karaman, Kırıkkale, Konya, Kayseri, Kırşehir, Afyon, Nevşehir gibi illerin mutfak kültüründe de yer alır Farklı Alanlara Yönlendirilmiş il ve ilçelerimizde yapılmaktadır Önceden çorbasını yaparken hatta yalnızca keklik etiyle yapılırmış Günümüze gelene değin bağlı oysa tavuk, hindi, kaz gibi farklı alanlara yönlendirilmiş etlerde kullanılmıştır Soğuk günlerin vazgeçilmez çorbasıdır Hatta Yozgat ilimizde geleneksel hale gelen, her sene arabaşı gecesi düzenlenmektedir Şifa çorbası olarak da bilinir hatta Ben Kırıkkaleliyim bizim oralarda yapılan tarifi sizlere aktaracağım umarım dener ve sizlerde beğenirsiniz Bizler sonbahardan itibaren yapmaya başlarız, kışımızın vazgeçilmez lezzetidir Bunu yiyen elbette üşümez ve hasta olmaz sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur