Antibiyotikler bilindiği üzere bakteriyel enfeksiyon hastalıklarında kullanılan ilaçlardır. Bilinçli ve bilinçsiz tasarrufu hayli yaygındır.
Antibiyotikler bakterileri öldürerek yahut çoğalmalarını engelleyerek tesir gösterirler.
Kullanılan antibiyotikler, bağırsaklarımızda yaşayan yararlı bakterilerinde ölmelerine sebep olduğu için yararlı ve zararlı bakteri istikrarını bozabilmektedirler.
Antibiyotik tasarrufu gastraintestinal sistemde bozulmalara( disbiyoz, ishal, kabızlık, bulantı, iştah kaybı) yol açabilir.
Akıllıca ve tesirli bir beslenme ile antibiyotiklerin yol açtıkları negatif tesirlerden vücudumuzu koruyabiliriz.
Antibiyotik kullanırken neler tüketmemiz gerektiğine yakından bakalım;
Öncelikle ve mahsusen bilinçsiz (hekim önerisi dışında ) kullanılan antibiyotikler antibiyotik direncine sebep olabilir.
Prebiyotik ve probiyotiklerden varlıklı bir menü olmalı
Probiyotikler, ehliyetli ölçüde alındığında, insan sıhhatine yararları olan canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanmaktadır.
Prebiyotikler ise, bağırsaklardaki probiyotiklerin besinidir ve sindirilmeyen besin bileşenleridir.
Antibiyotik tasarrufunun bir sonucu olarak bağırsaklardaki yararlı bakterilerinin sayısı azalabilir ve fırsatçı zararlı organizmalar çeşitli sıkıntılara yol açabilir. Hasebiyle antibiyotik tasarrufu kelam konusu olduğunda, probiyotik besinlerin de tüketilmesi önermekteyiz.
Bilhassa enginar, yulaf, soğan, muz, lahana üzere besinlerin bol tüketilmesi yararlı bakterilere besin olarak bağırsakta olumlu istikrarın oluşmasına yardımcı olacaktir.
Diyet lifi
Posa/liften varlıklı besinler antibiyotiklerin vücutta tasarrufunu etkileyebilir. Besin öğesi-ilaç etkileşimi olmaması için antibiyotik aldıktan derhal sonra meyve ve sebzeler üzere posa içeriği yüksek besinlerin tercih edilmemesi önerilmektedir.
Bununla birlikte, antibiyotik tedavisi tamamladıktan sonra, posa/liften güçlü beslenmek yararlı bakterileri geri kazanmaya ve sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olabilir.
Su tüketimi
Antibiyotiğin böbreğe ve karaciğere vereceği yükü azaltmak, gastrointestinal sistemde tertibi sağlamak için en az 2,5 litre su tüketimi sağlanmalıdır.
Antibiyotikler bakterileri öldürerek yahut çoğalmalarını engelleyerek tesir gösterirler.
Kullanılan antibiyotikler, bağırsaklarımızda yaşayan yararlı bakterilerinde ölmelerine sebep olduğu için yararlı ve zararlı bakteri istikrarını bozabilmektedirler.
Antibiyotik tasarrufu gastraintestinal sistemde bozulmalara( disbiyoz, ishal, kabızlık, bulantı, iştah kaybı) yol açabilir.
Akıllıca ve tesirli bir beslenme ile antibiyotiklerin yol açtıkları negatif tesirlerden vücudumuzu koruyabiliriz.
Antibiyotik kullanırken neler tüketmemiz gerektiğine yakından bakalım;
Öncelikle ve mahsusen bilinçsiz (hekim önerisi dışında ) kullanılan antibiyotikler antibiyotik direncine sebep olabilir.
Prebiyotik ve probiyotiklerden varlıklı bir menü olmalı
Probiyotikler, ehliyetli ölçüde alındığında, insan sıhhatine yararları olan canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanmaktadır.
Prebiyotikler ise, bağırsaklardaki probiyotiklerin besinidir ve sindirilmeyen besin bileşenleridir.
Antibiyotik tasarrufunun bir sonucu olarak bağırsaklardaki yararlı bakterilerinin sayısı azalabilir ve fırsatçı zararlı organizmalar çeşitli sıkıntılara yol açabilir. Hasebiyle antibiyotik tasarrufu kelam konusu olduğunda, probiyotik besinlerin de tüketilmesi önermekteyiz.
Bilhassa enginar, yulaf, soğan, muz, lahana üzere besinlerin bol tüketilmesi yararlı bakterilere besin olarak bağırsakta olumlu istikrarın oluşmasına yardımcı olacaktir.
Diyet lifi
Posa/liften varlıklı besinler antibiyotiklerin vücutta tasarrufunu etkileyebilir. Besin öğesi-ilaç etkileşimi olmaması için antibiyotik aldıktan derhal sonra meyve ve sebzeler üzere posa içeriği yüksek besinlerin tercih edilmemesi önerilmektedir.
Bununla birlikte, antibiyotik tedavisi tamamladıktan sonra, posa/liften güçlü beslenmek yararlı bakterileri geri kazanmaya ve sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olabilir.
Su tüketimi
Antibiyotiğin böbreğe ve karaciğere vereceği yükü azaltmak, gastrointestinal sistemde tertibi sağlamak için en az 2,5 litre su tüketimi sağlanmalıdır.