iltasyazilim
FD Üye
Havaların ısınmasıyla selülit hanımların korkulu rüyası olmaya başladı
Selülit oluşumunu etkilediği düşünülen teoriler şu şekilde özetlenebilir:
1 Kuram: Deri altındaki yapının fazla farklı olmasıyla bağlantılıdır Yağlı dokuyu içeren doku, deri aşağı öbür yaş gruplarında ve öbür cinsiyetlerde, ön plana çıkmasıyla ilgili farklılıklar gösterir Bundan dolayı kadınlardaki yağ fazlalığı özellikle kadınlarda selülit oluşumunu erkeklere göre ön plana çıkarır
2 Kuram: Kolojen ve konektif (senet ) dokunun parçalanmasıyla oluşan oluşumdur Eğer bu dokular yıkılırsa yağ dokusu ön plana çıkar ve görünür ülkü kazanç
3 Teori: Bu bölgedeki vasküler (dolaşım) sistemin ne kadar etkinlikte bir dolaşım sağladığı ile bağlantılıdır
4 Kuram: Enflamasyon süreçlerinin selüliti oluşturabilecek sebeplerden bir her birine olabileceği yönündedir Gözenekli Olan biyopsileri sonucunda selülitli hücrelerde kronik enflamasyon görülmüştür
Bütün bunlarla beraber, selülit konusundaki teorilerin yenileri de keşfedilmekte olduğunu gösteren Tatay, beslenmenin bu konuda anahtar rolü olduğu bundan böyle kabul edilmiş bir gerçek olduğunu vurguluyor “Selülit defalarca fazla şişmanlık ve obezitenin sonucu olamamasına karşılık, yağ dokusundaki azalma defalarca selülit dokusunda bir iyileşme görülmesini sağlamıştır bununla beraber bir takım bulgular spesifik gıdaların ve yiyecek destek gruplarının, bu problemi çözmede, anti selülit diyetlerinin sadece yağ kaybettirici diyetlerden daha etkili olduklarını kanıtlamıştır
Yağ Dokusunun Yıkılmasını Hızlandırıcı Yiyecekler
Yağ birikime karşı en etkin savunma mekanizmalarından bir tanesi vücudun insulin tepkisini minimize etmektir Bunun anlamı beslenmedeki toplam karbonhidrat sayısından düşüş yapmaktır Fakat bundan bütün karbonhidratları elimine etmek gerektiği anlamı çıkarılmamalıdır Unutulmamalıdır ama karmaşık karbonhidratlarda yüksek besleyiciliği ve fitokimyasalları (meyveler, kuru baklagiller, sebzeler içerisinde bulunurlar) ile selülitin çözümlenmesi konusunda en büyük yardımcılarımızdır Selülitle ilgili en etkili yöntemlerden bir parça başına basit şekeri ve rafine edilmiş karbonhidrat kaynaklarını tüketmemektir Diğer bir kayda değer unsur ise bütün buğdaydan yapılmış ekmek grubu gıdaları ve meyveler gibi kompleks karbonhidratları tüketilirken bir protein kaynağı ya da dinç bir yağ grubu besini ile tüketilmesine itina gösterilmesidir Bu sayede sindirim yavaşlayacağından insülin salgısı da sınırlandırılacaktır Gerçekten etkin bir şekilde yağ yakmak için gıda programına biraz kahve (kafein), dere (xanthine) eklemek etkili olacaktır Günde birkaç kere yeşil çay harcamak ise catechin polyphenollerinden dolayı etkin bir metabolizma hızlandırıcı olacaktır
Kolajen Yok Edici ve Kollajen Yapıcı Yiyecekler
Eğer kolajen yıkımı sizin için selülit sebebi ise bu yıkıma bir dur demeniz gerekir Bu yıkımı durdurucu ya da yavaşlatıcı gıdalar da size bu konuda takviye olacaktır
Soya: Östrojenin yaptığı işlerden bir adam başına de spesifik olarak kolajeni yıkmaktır Soya içerdiği fitoöstrojenle östrojeninin görevini taklit ederek östrojen hücresel reseptörlerine bağlanır ve kolajenin yıkılmasını engeller
Bioflavonoidler: Bu grup kolajeni yıkan iki enzimi bloke ederler Toz kakao, kırmızı şarap, üzüm suyu, üzüm çekirdeği ektresi, üzüm kabuğu gibi proanthocyanidinlerden zengin gıdalar bu iki enzimi bloke ederek yıkımı da önlemiş olurlar Kolajen yıkımını önlerken aynı zamanda kolajen ve yeni bono doku yapımına da yardım olmamız gerekir Bazı gıda maddeleri de bu konuda faaliyet göstermektedir
C vitamini: Fazla kaslı bir antioksidan olan C vitamini, aynı zamanda kuvvetli bir kolajen yapıcıdır C vitamininden zengin turunçgiller, çilek, brokoli, karnabahar, yeşil biber gibi sebze ve meyveler de kolajen yapımında manâlı rol oynarlar
Jelatin: Jelatin bilhassa 3 aminoasit açısından çok varlıklı bir içeriğe sahiptir Bunlar; proline, hidroksiprolin, glisin Hidrolize edilmiş jelatin (besin desteği olarak bulunabilir) içerisindeki oligipeptidler sayesinde kolajen sentezine yardım olur
Dolaşımın Düzenlenmesi Kan Akışı Su Birikiminin Engellenmesi
Bol bol su için: su biyokimyasal olayların oluşumunu maksimize eder ve vücuttan toksin ve atıkların atılmasına muavin olur Ihtiyaç kadar içilen değişken adi kan basıncını sağlar, kan akışını ve, hücresel içerisinde sıvı oranını düzenler
Kuşkonmaz: Doğal bir ödem söktürücüdür Ödemi engelleyerek selülit oluşumunu da engeller
Yağlı balık: Yağlı balıkta yer alan Omega 3 damarları genişleterek kan dolaşımını ve kan akışını kolaylaştırır
Sarımsak ve soğan: Kan basıncının düşmesine sebep olarak dolaşımın ve kan akışının rahatlamasını sağlar
Zencefil: Aspirin gibi tesir göstererek kan damarlarında plak oluşumunu engeller, daha az yapışık ışık halkası getirir aynı zamanda kanı inceltici etkisinden nedeniyle dolaşımı ve kan akışını rahatlatır Zencefilin anti enflamatuar etkisi de kuvvetlidir
Kereviz: İçerisindeki maddeden nedeniyle (3butylphthalide) kan damarlarının kasılmasını önleyerek dolaşımı rahatlatır
Muz: İçerisinde bulunan potasyumla (yaklaşık 500 miligram meyve) kan basıncını düşürür ve dolaşıma asistan olur
Enflamasyonu Eksilmek için
Balık ve Keten tohumu: Omega 3 ve Alfa linolenik asidin anti enlamasyon özelliğinden dolayı selülit için tüketilmelidir
Antioxidantdan zengin gıdalar: Bu nesil gıdaların enflamasyonu teftiş altına alma ve tedavi etme konusundaki etkinliği zaten bilinmektedir C,E vitaminleri ve beta, karoten, minerallerden çinko, manganez, selenyum, bakır en tanıdık antioksidanlar arasındadır Antioksidanlardan maksimum şekilde kullanmak için, antioksidanlardan zengin yiyecekleri multi vitamin tabletlerine seçim edin Kuru erik, kuru üzüm ya da herhangi bir koyu renkli meyve ve sebze bu konuda en büyük destekçiniz olabilir Hint mutfağında oldukça çok kullanılan hint safranı (zerdeçal) antioksidan yönünden kayda değer zenginliktedir
Bioflavonlar: Enflamasyonu engellemede ve tedavi etmede çok etkili oldukları gibi kolajen ve elastazın da yıkılımını engellemede fazla etkilidirler Hücresel zarını koruyarak, tamirini de yaparlar Bioflavonlardan zengin gıdalar arasında soya, soğan, yeşil fasulye, lahana çeşitleri, elma, turunçgiller ve suları, kuru erik yer almaktadır
Ananas: Bulundurduğu bromelain enzimi tamamen artı su atılımı destekleyerek, ödemleri azaltır, morarmaları ve bu bölgelerdeki ağrıların azalmasına asistan olur
Örnek Anti Selülit Diyeti
Kahvaltı
1 bütün yumurta (yağsız her şekilde pişirilmiş olabilir)
1 2 su bardağı yulaf ezmesi (Müsli sade)
15 yemek yemek kaşığı keten tohumu (öğütülmüş)
2 yemek kaşığı kuru üzüm
1 su bardağı yağsız süt
Kahve (tatsız ve kremasız)
Ara
1 su bardağı yağsız süt 14 gr (takriben çeyrek su bardağı) whey proteini ve buz karışımı
Öğlen Yemeği
Sebze ve tavuk sote; sebzeler: soğan, sarımsak, zencefil, kereviz, yeşil biber, brokoli, mantar ve 100 gr Tavuk (derisiz), 2 tatlı kaşığı fıstık yağı ve bir arz soya sosu (tuzu azaltılmış)
3 yemek kaşığı esmer pirinç pilavı
1 portakal
Yeşil dere
Ara
1su bardağı sebze suyu
Kavrulmuş soya fasulyesi (tuzsuz) ½ su bardağı
Su
Akşam
120 gr somon ızgara
Sebze kavurma; kuşkonmaz, brokoli, soğan, sarımsak, domates, limon suyu, hint safranı ve baharatlarla kavrulmuş
1 bardak ananas suyu
Ara
1 bardak kakaolu süt (1 tatlı kaşığı kakao)
Manâlı:Bu perhiz yalnızca örnektirBir uzmandan yardım almanız önerilir *
Selülit oluşumunu etkilediği düşünülen teoriler şu şekilde özetlenebilir:
1 Kuram: Deri altındaki yapının fazla farklı olmasıyla bağlantılıdır Yağlı dokuyu içeren doku, deri aşağı öbür yaş gruplarında ve öbür cinsiyetlerde, ön plana çıkmasıyla ilgili farklılıklar gösterir Bundan dolayı kadınlardaki yağ fazlalığı özellikle kadınlarda selülit oluşumunu erkeklere göre ön plana çıkarır
2 Kuram: Kolojen ve konektif (senet ) dokunun parçalanmasıyla oluşan oluşumdur Eğer bu dokular yıkılırsa yağ dokusu ön plana çıkar ve görünür ülkü kazanç
3 Teori: Bu bölgedeki vasküler (dolaşım) sistemin ne kadar etkinlikte bir dolaşım sağladığı ile bağlantılıdır
4 Kuram: Enflamasyon süreçlerinin selüliti oluşturabilecek sebeplerden bir her birine olabileceği yönündedir Gözenekli Olan biyopsileri sonucunda selülitli hücrelerde kronik enflamasyon görülmüştür
Bütün bunlarla beraber, selülit konusundaki teorilerin yenileri de keşfedilmekte olduğunu gösteren Tatay, beslenmenin bu konuda anahtar rolü olduğu bundan böyle kabul edilmiş bir gerçek olduğunu vurguluyor “Selülit defalarca fazla şişmanlık ve obezitenin sonucu olamamasına karşılık, yağ dokusundaki azalma defalarca selülit dokusunda bir iyileşme görülmesini sağlamıştır bununla beraber bir takım bulgular spesifik gıdaların ve yiyecek destek gruplarının, bu problemi çözmede, anti selülit diyetlerinin sadece yağ kaybettirici diyetlerden daha etkili olduklarını kanıtlamıştır
Yağ Dokusunun Yıkılmasını Hızlandırıcı Yiyecekler
Yağ birikime karşı en etkin savunma mekanizmalarından bir tanesi vücudun insulin tepkisini minimize etmektir Bunun anlamı beslenmedeki toplam karbonhidrat sayısından düşüş yapmaktır Fakat bundan bütün karbonhidratları elimine etmek gerektiği anlamı çıkarılmamalıdır Unutulmamalıdır ama karmaşık karbonhidratlarda yüksek besleyiciliği ve fitokimyasalları (meyveler, kuru baklagiller, sebzeler içerisinde bulunurlar) ile selülitin çözümlenmesi konusunda en büyük yardımcılarımızdır Selülitle ilgili en etkili yöntemlerden bir parça başına basit şekeri ve rafine edilmiş karbonhidrat kaynaklarını tüketmemektir Diğer bir kayda değer unsur ise bütün buğdaydan yapılmış ekmek grubu gıdaları ve meyveler gibi kompleks karbonhidratları tüketilirken bir protein kaynağı ya da dinç bir yağ grubu besini ile tüketilmesine itina gösterilmesidir Bu sayede sindirim yavaşlayacağından insülin salgısı da sınırlandırılacaktır Gerçekten etkin bir şekilde yağ yakmak için gıda programına biraz kahve (kafein), dere (xanthine) eklemek etkili olacaktır Günde birkaç kere yeşil çay harcamak ise catechin polyphenollerinden dolayı etkin bir metabolizma hızlandırıcı olacaktır
Kolajen Yok Edici ve Kollajen Yapıcı Yiyecekler
Eğer kolajen yıkımı sizin için selülit sebebi ise bu yıkıma bir dur demeniz gerekir Bu yıkımı durdurucu ya da yavaşlatıcı gıdalar da size bu konuda takviye olacaktır
Soya: Östrojenin yaptığı işlerden bir adam başına de spesifik olarak kolajeni yıkmaktır Soya içerdiği fitoöstrojenle östrojeninin görevini taklit ederek östrojen hücresel reseptörlerine bağlanır ve kolajenin yıkılmasını engeller
Bioflavonoidler: Bu grup kolajeni yıkan iki enzimi bloke ederler Toz kakao, kırmızı şarap, üzüm suyu, üzüm çekirdeği ektresi, üzüm kabuğu gibi proanthocyanidinlerden zengin gıdalar bu iki enzimi bloke ederek yıkımı da önlemiş olurlar Kolajen yıkımını önlerken aynı zamanda kolajen ve yeni bono doku yapımına da yardım olmamız gerekir Bazı gıda maddeleri de bu konuda faaliyet göstermektedir
C vitamini: Fazla kaslı bir antioksidan olan C vitamini, aynı zamanda kuvvetli bir kolajen yapıcıdır C vitamininden zengin turunçgiller, çilek, brokoli, karnabahar, yeşil biber gibi sebze ve meyveler de kolajen yapımında manâlı rol oynarlar
Jelatin: Jelatin bilhassa 3 aminoasit açısından çok varlıklı bir içeriğe sahiptir Bunlar; proline, hidroksiprolin, glisin Hidrolize edilmiş jelatin (besin desteği olarak bulunabilir) içerisindeki oligipeptidler sayesinde kolajen sentezine yardım olur
Dolaşımın Düzenlenmesi Kan Akışı Su Birikiminin Engellenmesi
Bol bol su için: su biyokimyasal olayların oluşumunu maksimize eder ve vücuttan toksin ve atıkların atılmasına muavin olur Ihtiyaç kadar içilen değişken adi kan basıncını sağlar, kan akışını ve, hücresel içerisinde sıvı oranını düzenler
Kuşkonmaz: Doğal bir ödem söktürücüdür Ödemi engelleyerek selülit oluşumunu da engeller
Yağlı balık: Yağlı balıkta yer alan Omega 3 damarları genişleterek kan dolaşımını ve kan akışını kolaylaştırır
Sarımsak ve soğan: Kan basıncının düşmesine sebep olarak dolaşımın ve kan akışının rahatlamasını sağlar
Zencefil: Aspirin gibi tesir göstererek kan damarlarında plak oluşumunu engeller, daha az yapışık ışık halkası getirir aynı zamanda kanı inceltici etkisinden nedeniyle dolaşımı ve kan akışını rahatlatır Zencefilin anti enflamatuar etkisi de kuvvetlidir
Kereviz: İçerisindeki maddeden nedeniyle (3butylphthalide) kan damarlarının kasılmasını önleyerek dolaşımı rahatlatır
Muz: İçerisinde bulunan potasyumla (yaklaşık 500 miligram meyve) kan basıncını düşürür ve dolaşıma asistan olur
Enflamasyonu Eksilmek için
Balık ve Keten tohumu: Omega 3 ve Alfa linolenik asidin anti enlamasyon özelliğinden dolayı selülit için tüketilmelidir
Antioxidantdan zengin gıdalar: Bu nesil gıdaların enflamasyonu teftiş altına alma ve tedavi etme konusundaki etkinliği zaten bilinmektedir C,E vitaminleri ve beta, karoten, minerallerden çinko, manganez, selenyum, bakır en tanıdık antioksidanlar arasındadır Antioksidanlardan maksimum şekilde kullanmak için, antioksidanlardan zengin yiyecekleri multi vitamin tabletlerine seçim edin Kuru erik, kuru üzüm ya da herhangi bir koyu renkli meyve ve sebze bu konuda en büyük destekçiniz olabilir Hint mutfağında oldukça çok kullanılan hint safranı (zerdeçal) antioksidan yönünden kayda değer zenginliktedir
Bioflavonlar: Enflamasyonu engellemede ve tedavi etmede çok etkili oldukları gibi kolajen ve elastazın da yıkılımını engellemede fazla etkilidirler Hücresel zarını koruyarak, tamirini de yaparlar Bioflavonlardan zengin gıdalar arasında soya, soğan, yeşil fasulye, lahana çeşitleri, elma, turunçgiller ve suları, kuru erik yer almaktadır
Ananas: Bulundurduğu bromelain enzimi tamamen artı su atılımı destekleyerek, ödemleri azaltır, morarmaları ve bu bölgelerdeki ağrıların azalmasına asistan olur
Örnek Anti Selülit Diyeti
Kahvaltı
1 bütün yumurta (yağsız her şekilde pişirilmiş olabilir)
1 2 su bardağı yulaf ezmesi (Müsli sade)
15 yemek yemek kaşığı keten tohumu (öğütülmüş)
2 yemek kaşığı kuru üzüm
1 su bardağı yağsız süt
Kahve (tatsız ve kremasız)
Ara
1 su bardağı yağsız süt 14 gr (takriben çeyrek su bardağı) whey proteini ve buz karışımı
Öğlen Yemeği
Sebze ve tavuk sote; sebzeler: soğan, sarımsak, zencefil, kereviz, yeşil biber, brokoli, mantar ve 100 gr Tavuk (derisiz), 2 tatlı kaşığı fıstık yağı ve bir arz soya sosu (tuzu azaltılmış)
3 yemek kaşığı esmer pirinç pilavı
1 portakal
Yeşil dere
Ara
1su bardağı sebze suyu
Kavrulmuş soya fasulyesi (tuzsuz) ½ su bardağı
Su
Akşam
120 gr somon ızgara
Sebze kavurma; kuşkonmaz, brokoli, soğan, sarımsak, domates, limon suyu, hint safranı ve baharatlarla kavrulmuş
1 bardak ananas suyu
Ara
1 bardak kakaolu süt (1 tatlı kaşığı kakao)
Manâlı:Bu perhiz yalnızca örnektirBir uzmandan yardım almanız önerilir *