Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Anne ve babaya saygı

Anne ve babaya saygı

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
İmandan sonra birinci vazifemiz anababanın kalbini kırmamaktır Onlar ne kadar kötü olsalar da, yine her şeyin üstünde hakları vardır Onların kalbini kıranın ibâdeti kabul olmaz Müslüman doğmamıza ve müslüman yetişmemize sebep olan anababamızın kalbini kırarsak Cennete girmemiz düşünülebilir mi? Müslüman ana babamız, bizden razı olmadıkça, Allahü teâlânın sevdiği kulu olmamız çok zordur İyilik ederek rızalarını almaya çalışmalıdır! Allahü teâlâ anababaya iyilik edin buyuruyor Hadisi şeriflerde buyuruldu ki:
(Anababasına hizmet edenin ömrü bereketli ve uzun olur Onlara karşı gelenin ömrü bereketsiz ve kısa olur)
(Anababası, yanında ihtiyarladığı hâlde, onların rızalarını alamayıp Cenneti kazanamayanın burnu sürtülsün)
(Cihad, fisebilillah Allah yolunda sadece kılıç sallamak değildir Anababaya veya evlada bakmak da cihaddır Ele muhtaç olmamak için çalışmak da cihaddır)
Yükle tavaf eden zat
Hasanı Basri hazretleri, Kâbe'yi tavaf ederken sırtında yük olan bir zat görüp der ki:
Niçin yükle tavaf ediyorsun?
Bu yük değil, babamdır Bunu Şamdan yedi defa getirip tavaf ettim Çünkü, bana dinimi, imanımı öğretti Beni islâm ahlâkı ile yetiştirdi Bendeki hakkı büyüktür
Kıyamete kadar böyle arkanda taşısan, bir defa kalbini kırmakla bu yaptığın hizmet boşa gider Bir defa da gönlünü yapsan, bu kadar hizmete karşılık olur
Anababaya sert bakmamalı, şefkatle ve sevgi ile bakmalıdır! Hadisi şeriflerde buyuruldu ki:
(Anababanın yüzüne sevgi ile bakmak ibâdettir)
(Anababanın yüzüne şefkatle bakana, kabul olmuş bir hac sevabı yazılır)
(Huzurunda alıcı ile satıcı arasındaki köle gibi durmayan kimse babasının hakkını ödeyemez)
Evladın, anababasına, sevgi ile bakışı için, kabul edilmiş bir hac sevabı verileceği bildirilince, oradakiler, (günde bin defa bakarsa da böyle sevaba kavuşur mu) diye sorunca, Peygamber efendimiz, (Günde yüzbin defa baksa da böyle sevaba kavuşur) buyurdu
Evliyanın büyüklerinden birisi, nafile hacca gitmek üzere yola çıktı Bir ara Bağdata uğradı Orada Ebu Hazımı Mekki hazretlerini ziyaret etti O esnada uyuyordu Bir müddet bekledi Uyandı ve o zata, (Şimdi Resulullah efendimizi rüyada gördüm Bana, senin hakkında, (Annesinin hakkını gözetsin, bu, hac etmekten daha iyidir) haberini ulaştırmamı emretti) dedi Bunun üzerine o zat geri döndü ve bütün hayatı boyunca annesine hizmet edip duâsına kavuştu
Buharîdeki hadisi şerifte özetle deniyor ki: Eski ümmetlerden üç kişi yolculuğa çıkarlar Geceyi geçirmek üzere bir mağaraya girince, dağdan bir kaya parçası yuvarlanarak mağaranın ağzını kapatır Bizi bu kayadan ancak iyi amellerimizi dile getirerek Allaha yapacağımız duâ kurtarabilir derler
İçlerinden birincisi, (Anam babam çok yaşlı idi Onları doyurmadan çoluk çocuğumu ve hayvanlarımı doyurmazdım Bir gün, odun toplamak için uzaklara gitmiştim Geç vakte kadar da dönemedim Akşam içecekleri sütü, getirdiğimde anamla babam uyumuşlar Onlara sütlerini içirmeden önce çoluk çocuğumun ve hayvanlarımın karınlarını doyurmazdım Çocuklar da, yanımda ağlıyorlardı Çanak elimde sabaha kadar onların uyanmalarını bekledim Uyanınca sütlerini içtiler Ya Rabbi bunu senin rızan için yapmışsam buradan bizi kurtar) der Kaya biraz açılır Fakat çıkmak mümkün değil
İkincisi, her türlü imkan varken çok sevdiği amcasının kızı ile zina etmediği ve kıza verdiği 120 dinar altını almadığı olayı hatırlayıp, (Ya Rabbi, bunları senin rızan için yapmışsam bizi buradan kurtar) der Kaya biraz daha açılır Ancak yer çıkabilecekleri kadar değildir
Üçüncüsü, (Çalıştırdığım işçilerden biri ücretini almadan gitmişti Ben de onun ücretini ürettim Bundan birçok mal meydana geldi Bir müddet sonra bana gelip ücretini istedi (Şu gördüğün develer, sığırlar, koyunların hepsi senin ücretinden üremiştir, al götür) dedim O da (benimle alay etmiyorsun ya) dedi Ben de (hayır, alay etmiyorum, doğrusu bu) deyince, malların hepsini alarak götürdü Bana hiçbir şey bırakmadı Ya Rabbi bunu senin rızan için yapmışsam, içinde bulunduğumuz şu belâdan bizi kurtar) der Bunun üzerine kaya tamamen açılır Onlar da mağaradan çıkar

Ayrıca bende birşeyler eklemek istiyorum Birgün sahabe Peygamber Efendimiz Hz Muhammed Mustafa (sav) sormuş,
Ya Allah'ın Resulu bizim üzerimizde en çok kimin hakkı vardır?
Annenizin
Peki ya ondan sonra?
Annenizin
Peki ya sonra?
Annenizin
Peki ya sonra?
Babanızın

Yani annelerin hakkı hiçbir zaman ödenmez Unutulmamalı ki islam dininde annelik en büyük makamlardan birisidir Ve anneniz sizin Allah'a olan aşkınıza, dine olan aşkınıza müdahale etmedikçe onun kalbini kırmayınız

858,519Konular
981,217Mesajlar
31,078Kullanıcılar
EfegeleriSon üye
Üst Alt