Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Andropoz döneminde beslenme

Andropoz döneminde beslenme
0
124

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
1207.jpg
1207.jpg
Hayvansal besinlerle, münhasıran de al etle beslenme, prostat ve kalp - damar marazlarının görülmesini artırmaktadır. O halde, andropozdan kaçınabilmek için bilhassa al etten ve hayvansal yağdan uzak bir beslenme modeli önerilmektedir. Lakin, protein değerli olduğu için al etin noktasına geçebilecek proteini almak gerekir. Soyanın prostat kanserini önleyici tesiri kanıtlandığı için soya ve yan eserleri tavsiye edilmektedir. Kurubaklagiller ve işlenmemiş (tam) tahıllardan güçlü beslenme stili, bu periyotta çok daha ziyade değer kazanmaktadır. Ayrıyeten esmer ekmek, zerzevat, zeytinyağı tavsiye edilmektedir.

Bu devirde nasıl egzersiz yapılmalıdır?
Haftanın beş günü 30'ar dakika hafif egzersiz önerilmektedir. Yüzme, yürüme, bisiklet üzere kardiyovasküler şekilde sporlar, ruh ve vücut birliğini sağlamaktadır. Bu devirde kemik yoğunluğu azalmaktadır. Önlemek için hafif de olsa yük çalışmaları tavsiye edilmektedir.

Bu devirde antioksidan ve vitamin takviyesi nasıl olmalıdır?
Antioksidan ve vitamin takviyesi prostat illetleri için kıymetlidir. Selenyum ve C vitamini tavsiye edilmektedir. Bunun yanında kalsiyum tasarrufu önerilmektedir. Her ne kadar zerzevat ve meyve ile tertipli beslenen biri vitaminlerini tam olarak alsa da, bu devirde vücudun kimi vitaminleri dışardan ek olarak almasında yarar vardır. B kompleks vitaminlerinin hudut sistemi üzerinde de tesiri vardır. Andropoz periyodundaki erkekler için yararlı olabilir. Bunun dışında E vitamini konusu tartışmalı. Bu nedenle çok önerilmemekte. Bazen prostat kanseri olanlarda verilmektedir.

Erkeklerin bu süreçteki beslenme programları düzenlenirken, oluşabilecek şişmanlığı, birtakım illetleri ve osteoporozu önleyici tekliflerin nokta alması gereklidir. Bu teklifler şu formda sıralanabilir:

1. Ana öğünlerde besin çeşitliliğine değer vermek gerekir (süt ve süt eserleri, et ve türevleri, ekmek - tahıl öbeği besinler, zerzevat - meyveler).

2. Süt ve süt eserlerinden günde 3 - 4 porsiyon tüketilmelidir. Bir porsiyon süt öbeği; 1 su bardağı süt yahut yoğurdu tanımlamaktadır. Ya da 2 kibrit kutusu kadar peyniri söz etmektedir. Bu öbekteki besinlerin yarım yağlı yahut yağsız (light) olarak tüketilmesi çok daha sağlıklı olmaktadır.

3. Bitkisel likit yağların kullanılması son radde kıymetlidir. Bilhassa soya yağı ve zeytinyağı birlikte düşünülebilir. Kanola yağı, fındık yağı yahut bitkisel karışım yağlar da tercih edilebilir.

4. Çiğ sebzelerde, yağlı tohumlarda (fındık, yerfıstığı, badem ve cevizde), soya ve eserlerinde bulunan, kronik marazlardan gözetici tesirleri olduğu düşünülen fitokimyasalların beslenmede yan alması iyi görülmektedir.

5. Osteoporoz ve kalp - damar illetlerinden kollayıcı tesirlerinden dolayı omega - 3 ismi verilen yağ asitlerinden varlıklı besinlerin de diyette nokta almasına ihtimam gösterilmelidir. Bu nedenle haftada 2 - 3 sefer balık tüketimi, koyu yeşil yapraklı sebzelere diyette sıklıkla yan verilmesi, yağlı tohumların (fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz) ölçülü olarak - günde 1 avuç - tüketilmesi önerilmektedir.

6. Şeker ve şekerli besinlerden olabildiğince kaçınılmalı, besinlerin kendi yapısındaki kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir.

7. Posalı yani lifli besinlerin tüketimi kesinlikle artırılmalıdır. Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru bakla, kuru börülce, soya fasulyesi), kepekli tahıllar (esmer ekmek, bulgur ve kepekli pirinç / makarna / erişte / un), zerzevat ve meyveler posa içermektedir. Âlâ bir halde yıkandıktan sonra, soyulmadan yenilebilen zerzevat ve meyvelerin kabukları ile tüketilmesinde yarar vardır.

8. Yemekler ve ekmeklerdeki tuz kafidir. Sofraya tuzluk getirilmemeli, yemeğin tadına bakmadan tuz eklenmemelidir.

9. Alkolden kaçınılmalıdır. Birtakım vitamin ve minerallerin emilimini olumsuz cephede etkilemekle birlikte kemik oluşum hücrelerini harap eder ve kalsiyum emilimini bozar. Ayrıyeten gerek kendisi gerekse yanında yenilen mezeler şişmanlık için yer hazırlar.

10. Sigara içilmemelidir. Kalp - damar illetleri ve birçok sıhhat sorunu riskini artıracağı üzere, D vitamininin canlı haline dönüşümünü azaltır. Tıpkı devirde vücudun C vitaminine olan gereksinimini da artırır.

11. Günde 14 bardak su içilmelidir. Çay, kahve, kola üzere içecekler diüretik oldukları ve kafein içerdikleri için pek çokça tercih edilmemeleri gerekmektedir.

12. Egzersiz için kesinlikle devir ayrılmalıdır.

13. Günde 20 dakika kadar direkt olarak güneş ışığından yararlanmak gerekir.

 

Similar threads

Menopoz; bayanda doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu periyottur. En önemli belirtileri arasında sıcak basması, ruhsal sarsıntı ve uykusuzluk mekan almaktadır. Bu periyotta de sağlıklı beslenme menopozdaki rahatsızlıkları en aza indirmektedir. Böylesi bir süreçte, vücut yükünü dengelemede, kalp...
Cevaplar
0
Görüntüleme
147
Kalp marazları Amerika dahil, tüm devletlerde ölümlerin bir numara raddede nedenidir. Bayanlarda daha az olmakla birlikte her iki cinste de görülen kronik bir hastalıktır. Tüm devletlerin ortalama %25'inde kardiyovasküler illetlerin rastgele bir çeşidi görülmektedir. American Heart Association...
Cevaplar
0
Görüntüleme
159
Yaşlanma; yavaş gelişen, önlenemeyen ve gençliği yaşamanın bedeli olan doğal bir süreçtir. Yaşlanma süreci ve bu süreçte ortaya çıkan değişmeler tümüyle önlenemez; fakat geciktirilebilir ve hafifletilebilir. Yaşlanma sürecini, yaşlanmayla oluşan değişiklikleri ve ömrü; genetik ve çevresel...
Cevaplar
0
Görüntüleme
147
Halk arasında “Şeker Hastalığı” olarak bilinen Diabetes Mellitus, bulaşıcı olmayan illetlerin salgını olarak görülmektedir. Yerküre Sıhhat Örgütü datalarına nazaran Türkiye'de yaklaşık 2.5 milyon, yerkürede 150 milyon diyabetli nüfus bulunduğu, bu türlü giderse 2025 yılında bu rakamların 2'ye...
Cevaplar
0
Görüntüleme
121
Hepimiz sağlıklı beslenmeyi istiyoruz. Kimilerimiz kilo vermek için, kimilerimiz illetleri için yediklerine dikkat etmeye mecburdur. Evet beslenme ne demektir? Kâfi ve istikrarlı beslenmek ne demektir? Nasıl uygulayabiliriz? Bunları biliyor muyuz? Öncelikle beslenmeyle başlayalım; Beslenme...
Cevaplar
0
Görüntüleme
172
858,505Konular
982,707Mesajlar
33,054Kullanıcılar
yazsoyamanSon üye
Üst Alt