Son yıllarda derhal herkesin bir akıllı telefona sahip olduğu artık su götürmez bir gerçek. Kullanıcılar, kendilerince güzel buldukları akıllı telefonları ve tabletleri severek kullanıyorlar ve bu da kimi hengam Android ile iOS işletim sistemini kullanan şahıslar arasında ufak, tatlı bir sürtüşmeye neden oluyor. Bu haberimizde Android işletim sisteminin sahip olduğu gelgelelim iPhone ve iPad'lerde olmayan 10 özelliği sizlerle paylaşacağız.
Birden Ziyade Kullanıcı Oluşturma
Farklı kullanıcıların oluşturulması konusuna aslında Microsoft'tan alışkınız. iOS işletim sisteminde bugüne kadar olmayan bu özellik, Android işletim sisteminde mevcut ve münhasıran de tabletlerde ziyadesiyle iş görüyor. Aile üyeleri kendilerine şahsi bir kullanıcı profili oluşturabiliyorlar ve bu sayede ailenin gayrı üyelerinden bağımsız bir halde cihazlarını kullanabiliyorlar.
Tatbikleri Anlık Olarak Deneyimleme
Google'ın Android işletim sistemi için geliştirmiş olduğu efsane özelliklerden bir tanesi de pratiklerin anlık olarak kullanılabilmesi. Bu özellik sayesinde desteklenen tatbikleri indirmeye gerek duymadan deneyebiliyorsunuz. Bu da hem vakit tasarrufu sağlıyor hem de indirme sürecini ortadan kaldırıyor. Bu özelliği kullanarak indirmeden evvel bir uygulamayı deneyebilir, işinize ne kadar yarayacağı konusunda malumat sahibi olabilirsiniz.
Gece Modu Olan Kamera
Akıllı telefonlardan umumi olarak uygun bir kamera performansı bekleriz. Fakat ne yazık ki Apple'ın bu mevzuda hala çok artta olduğunu söylemek mümkün. Samsung ve Huawei üzere önde gelen akıllı telefon üreticileri, akıllı telefonlarının kameralarına Gece Modu ekliyorlar ve bu mod, düşük ışıklı ortamlarda çekilen fotoğrafların kalitesini artırıyor.
Tüm Pratikleri Kapatma Seçeneği
Android işletim sisteminin kullanıcılarına ziyadesiyle kolaylık sunduğu özelliklerinden bir tanesi de tüm pratikleri kapatma seçeneği. Kimi vakit dalgınlıktan kimi devir da farklı nedenlerden ötürü pratiklerimiz art planda açık kalabiliyor ve bu da hem akıllı telefonlarda yavaşlamaya hem de batarya müddetinin kısalmasına neden oluyor. Hal bu türlü olunca da tek tuşla kapatma seçeneği ziyadesiyle yardımcı olabiliyor. Kullanıcılar, tüm pratikleri tek tek kapatmak bölgesine bu süreci tek bir seferde yapıyorlar.
Varsayılan Pratiklerin Yönetilebilmesi
Kullanıcıların tercihleri birçok hengam farklılık gösterebiliyor. Lakin bu tercihleri kişiselleştirebilmek, belkide kullanıcıları en çok mutlu eden özelliklerden bir tanesi. Android kullanıcıları internet tarayıcısı, arama, iletileşme üzere tatbiklerinin varsayılanlarını değiştirebiliyorlar. Bu da kullanıcıların her seferinde uğraşmadan istedikleri uygulamayı kullanabilmelerine imkan tanıyor.
Kişiselleştirilebilir Widget Seçenekleri
Widget'lar hem iOS hem de Android işletim sisteminde var. Fakat bu Widget'ların kişiselleştirilmesi konusunda Android bir kaç adım önde olduğunu söylemek mümkün. Android işletim sisteminde Widget'ları istediğiniz üzere kişiselleştirebiliyor ve ekranın istediğiniz tarafına koyabiliyorsunuz. Ama bu durum iOS işletim sisteminde ziyadesiyle hudutlu.
Bölünmüş Ekranlar
Bu özellik Apple tarafından da kullanılıyor ama yalnızca iPad'lerde mevcut. Ziyadesiyle işlevsel olan ekranı bölme özelliği, Android işletim sistemini kullanan akıllı telefonlara çok sayıda artı puan kazandırıyor.
Bluetooth İle Evrak Paylaşımı
Bu özellik iOS'ta da aslında var diyebilirsiniz. Evet haklısınız ama Apple bu hususta ziyadesiyle seçici davranıyor ve sonlu sayıdaki cihaza gönderim yapabiliyorsunuz. Ama Android işletim sisteminde o denli mi? Bir belgeyi Android ile göndermek ziyadesiyle kolay. Bu yüzden bu özellik katiyen Android'i ön plana çıkaran özelliklerden bir tanesi.
OLED Ekranların Sunduğu İmkanlar
Akıllı telefon kolunun gelişmesine koşut olarak donanımsal eserler de gelişim gösteriyorlar. Bu da akıllı telefonlara farklı özellikler sunuyor. Bu özelliklerden bir tanesi de OLED ekranlar. OLED ekranlar daha çok Android işletim sistemine sahip olan cihazlar tarafından kullanılıyor. Apple ise iPhone X serisinde OLED ekrana geçmiş durumda. Ayrıyeten Apple, Always on Display üzere OLED ekran özelliklerinden de şu an için faydalanmıyor.
Şahsileştirme İmkanı
İçerisinde bulunduğumuz koşullar malum, kısa müddetlerde akıllı telefonunuzu değiştirmeniz çok güçlükle. Bu yüzden Türk milleti olarak enine uzunluğuna düşünüyoruz ve aldığımız bir akıllı telefonu uzun yıllar kullanıyoruz. Pekala bu durumda daima birebir simgeleri kullanmak ne kadar mantıklı? Apple ne yazık ki bu mevzuda ziyadesiyle katı. Kullanıcılar istedikleri üzere kişiselleştirmeler yapamıyorlar ve telefonun ömrü tükenene kadar tıpkı görünüme mahkum kalıyorsunuz. Android o denli mi? Bunun için pek çok tatbik da mevcut. Velev kimi hengam akıllı telefon üreticileri kendi arayüz pratiklerini oluşturuyorlar ve bu tatbikler Google Play Store'a yüklenerek tüm Android kullanıcılarının hizmetlerine sunuluyor.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.