anason (Anis Anis Anise) Haziranagustos aylarinda, beyaz renkli çiçekler açan, 5060 cm yüksekliginde, bir senelik bitki Cisim tepede olan, silindir biçiminde, içi bos, çok dalli, tüylü ve üstü çizgilidir Alt yapraklari uzun sapli, oval ya da kalb biçimindedir Çiçekler bilesik semsiyelerde toplanmislardir Meyveleri armut seklinde küçük, üzeri tüylü, yesilimsi sari renklidirBasta Ege bölgesi olmak üzere tüm Anadolu’da bahçelerde yetistirilir Kültür anasonunun vataninin Anadolu oldugu tahmin edilmektedirMeyvalarinda nisasta, müsilaj, sabit ve uçucu yag bulunmaktadir Buharlaşan yag miktarlari bitkinin cinsine ve yetistigi yerin sartlarina baglidir Uçucu yagin % 8090’i anetoldür Anetol, zehir etkin ama bu etkisi fazla olmayan bir maddedir Meyvelerinden su buhari distilasyonu ile elde edilen anason yagi, yaklaşık olarak renksiz ve karakteristik kokuludur Anason tipta midevi, bagirsak gazlarinin tesekkülünü önleyici, hazmi kolaylastirici ve gögüs yumusatici olarak kullanilir Ayrica nefes darligi, öksürük ve kalb çarpintisi rahatsizliklarinda da etkilidir Anason yüksek dozda alindiginda bas agrisi, uyusukluk, görme zorlugu yapar Kalıcı kullananlarda anisizm hastaligina sebeb olur Özellikle çocuklara uyku vermede, midede tesekkül eden gazlari gidermede çok faydalidir Bebekler için bir akarsu kasigi tohum bir kadeh suya edinmek üzere çay olarak hazirlanir Yemeklerden önce veya süte katilarak bir kaç nehir kasigi verilir Büyükler % 12’lik çayini günde 23 kadeh alabilir Türkiye’de yetistigi yerler: Bütün Anadolu Kullanildigi yerler: Kullanilan kismi, meyvalari ve yapraklaridir Meyveleri adamakıllı olgunlastiktan sonra toplanir ve gölgede kurutulur Hazmi kolaylastirir Istahsizligi giderir Mide ve barsak gazlarini söktürür Idrar artirir Migren agrilarini keser Astim, nefes darligi ve bronsitte görülen sikayetleri giderir alıntıdır