Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Anaokulunun çocuğa faydaları neler?

Anaokulunun çocuğa faydaları neler?
0
84

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
95
Eğitim yaşamının birincil basamağı olan okul öncesi eğitim, çocukların gelişim süreci açısından çok önemlidir Özgüvenli, girişimci, sosyal bireyler yetiştirmenin yolu mektep öncesi eğitimden geçiyor Yetişkin dönemdeki kişiliğin oluşturulmasında okul öncesi eğitimin büyük bir yere sahip olduğunu söyleyen Rehberlik Koordinatörü Merve Aşıcı, konunun önemiyle ilgili şu bilgileri verdi:

•** *Okul öncesi eğitim; 072 ay çocukların bireysel gelişim özelliklerine uygun, çocukları sosyal ve psikolojik yönden destekleyen, ilkokula hazırlığın yapıldığı eğitimdir Yaşamın birincil yıllarına ait bir eğitim dönemi olduğu için çocukların öğrenme yetenekleri üzerinde olumlu etkisi vardır 6 yaşa kadar olan dönemde çocuklar, zihinsel ve şehvetli gelişime oldukça açıktır*

•** *Yapılan çalışmalar ve uygulanan testlerle okul öncesi eğitimi almış çocukların, birinci sınıf başarı düzeylerinin yüksek olduğu ve okuma yazmaya daha seri geçtikleri gözlemlenir Keza çocukların 12 yaşında IQ değerlerinin beş puan daha yukarıda olduğu, 15 yaşında kabiliyet sınavlarında yüzde 90 100 arası başarı sağladıkları ve yüzde 65 ’inin liseyi, yüzde 45 ’inin üniversiteyi sorunsuz kazanıp, bitirdiği görülüyor

Mektep öncesi eğitimin önemi nedir?
Eğitim her yaşta koskocoman öneme sahiptir Ancak gelişim ve öğrenme sürecinin en seri olduğu 072 ay döneminde çocuklara okul öncesi eğitimiyle tüm beceriler kazandırılır Bu eğitim doğru;
•** *İLKÖĞRETİME GEÇİŞ KOLAYLAŞIR: Mektep öncesi dönemde bahşedilen eğitim, çocuğun *ilköğretime geçişini daha kolay ışık halkası getirir Eğitim sürecinde, psikomotor gelişimini destekleyen faaliyetler baştan sona çocuğun okulda okuma ve yazma öğrenmesi daha seri olur*

•** *SOSYAL İNSAN OLUR: Eğitim hayatına başlayacak çocuklar için birincil basamak okul öncesi eğitimdir Asosyal, yaşıtlarından kopuk, izole bir hayat yerine bu süreçte çocuk; kendi yaşıtı olan arkadaşları ile etkileşim halinde olur Yetişkin hayatındaki dış dünyayla basit ve dinç irtibat kurabilmeyi ve sosyal insan olmayı öğrenir

•** *ÖZBAKIM BECERİLERİ KAZANIR: Ebeveynler genelde çocuklarını büyütürken, çocuğun öz bakım becerilerinin kazandırılması aşamasında zorlanır Okul öncesi eğitim alan çocuklar ise vücudu pak tutma, diş sağlığı, kendi yemeğini yemesi ve diğer tüm öz bakım becerilerini ve sağlıklı gıda bilincini okul öncesi eğitimle daha kolay kazanır

•** *UYUMLU YAŞAMA ALIŞIR: Konut içerisinde ahenkli bir yaşamı olmayan çocuklar, okul öncesi eğitimle düzenli bir yaşama alışır Okula gidiş ve dönüş zamanı belirlenmiş olan çocuklar, bu zamanlamaya göre açıklanmış saatlerde kalkar ve belirtilmiş saatlerde yatar

•** *SPOR ALIŞKANLIĞI KAZANIR: Günümüzde, haricen yeterince fiziksel aktivite yapamayan çocuklar sedanter bir hayat tarzıyla gelişmek zorunda kalıyor Ancak okul öncesi eğitim sayesinde okullardaki maddi aktivitelerle spor alışkanlığı kazanır ve sağlıklı bireyler olarak yetişir

•** *KİŞİLİĞİ ŞEKİLLENİR: Okul öncesi dönemdeki çocuklar, tıpatıp bir hamur gibidir Yetişkin dönemindeki kişilikleri bu dönemde şekillenir Eğitim doğruca çocuklar, yükümlülük almayı, kurallara uymayı, sabretmeyi, özgüven geliştirmeyi, becerikli olmayı, fikir yürütmeyi, paylaşmayı, dayanışmayı, anne ve baba dışarıya manâlı başka insanların da olabileceğini, karşılaştığı problemleri etkili şekilde nasıl çözeceğini, grup olarak hareket etmeyi ve kendini ifade edebilmeyi öğrenir

•** *GELİŞİM SÜRECİ YAKINDAN TAKIP EDİLİR: Okul öncesi eğitimde çocuklar, yapılan testlerle yakından peşine düşüp takip edilir, gelişim süreçleri düzenli olarak izlenir Keza okul içi etkinliklere katılım, sanat etkinliklerindeki gelişim süreçleri de göz önüne alınarak, çocuğun alaka alanları ve yetenekleri ortaya çıkartılır Bu sayede çocuğa ait olumlu ve geliştirilmesi gereken özellikleri daha ivedi fark edilir
Mektep öncesi eğitimin gelişim sürecine etkisi nedir?

•** *Mektep öncesi eğitimde Oyun, eğitimin asıl parçalarındandır Oyun bir uçtan bir uca çocuğun ilgisi ve merak duygusu artırılır Doğal öğrenme yoluyla çocuğun bilişsel, motor, dil ve psikososyal gelişim süreci desteklenir Bu faaliyetleri şöyle sıralayabiliriz:

Motor Gelişimi Destekleyen Faaliyetler:
•** *Resim yapma, boyama çalışmaları
•** *Makas kullanarak kağıt kesme çalışmaları*
•** *Fiziksel spor faaliyetleri
•** *Oyuncaklarla oyunlar

Dil Gelişimini Destekleyen Etkinlikler:
•** *Kendini ifade edebilecek oyunlar
•** *Şiir, hikaye okuma – anlatma etkinlikleri
•** *Taklit oyunları

Bilişsel Gelişimi Destekleyen Etkinlikler:
•** *Sayı sayma çalışmaları
•** *Renkleri ayırt etme oyunları