Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

AnadoluTarım Meslek Liseleri - Veterinerlik Liseleri

AnadoluTarım Meslek Liseleri - Veterinerlik Liseleri

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Tarım Meslek Liseleri
Anadolu Tarım Iş Liseleri
Veterinerlik Liseleri
Anadolu Tarım Iş Liseleri Veterinerlik Bölümü

Programın Amacı

Veteriner hekimlik programının amacı, evcil, minik ve büyükbaş ile kümes hayvanlarının
ırklarının ıslahı, üretimi, yetiştirilmesi, verimliliklerinin artırılması, hayvan sağlığının
korunması, hastalıklarının tedavisi, salgın hastalıkların önlenmesi, hayvansal ürünlerin (su
ürünleri dahil), insan sağlığına uygunluğunun kontrolü, hayvansal ürünlerde kirlenme ve
çevre kirliliği konularında eğitimöğretim ve dilekçe yapmaktır

Programda Okutulan Esas Dersler

Veteriner hekimlik programında eğitim süresi 5 yıldır Öğretimin birincil yılında fizik, kimya,
zooloji, bitkibilimsel gibi dersler okutulur; ikinci yılında anatomik yapı, histoloji ve embriyoloji, fizyoloji, biyokimya gibi alanlarda teorik ve pratik bilgiler verilir Temel bilimler derslerini almış öğrencilere 3 ve 4 sınıflarda iç hastalıkları, cerrahi, farmakoloji, parazitoloji, bakteriyoloji, hayvan besleme, hayvan yetiştiriciliği, hayvan ırkları, bunların bakım metodları, hastalıkları ve yapağı, tiftik, cilt gibi hayvan ürünlerinin üretimi, patoloji vb alanlarda gerekli teorik dersler verilmekte, laboratuvar ve kliniklerde uygulamalar yaptırılmaktadır Son sınıfa geçen öğrenciler ise et ve süt gibi hayvansal ürünlerin tetkik ve teknolojisi, hayvanların yapay ve natürel metodlarla çoğaltılması, dahiliye, cerrahi, doğum gibi hekimlik yönü ağır olan konuları kapsayan dersler alırlar ve kliniklerde hasta hayvan üzerinde dilekçe yaparlar

Gereken Nitelikler

Veterinerlik hekimlik alanında eğitim görmek isteyen bir kimsenin üstün bir akademik
yeteneğe sahip, biyoloji ve kimya konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı, hayvanlarla
ilgilenmekten hoşlanan bir kimse olması gerekir Hem, kişinin sabırlı ve özenli bir
gözlemci olması, düşüncelerini başkalarına transfer (ikna) gücüne sahip bulunması da
beklenir
Baytar hekimlik, hizmetin ağırlığı nedeni ile daha çok erkeklere açık bir iş
görünüyorsa da son zamanlarda kız öğrenciler de veteriner fakültelerini tercih etmektedirler
Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler
Veteriner hekimlik programı mezunlarına Veteriner Hekimunvanı verilir Veteriner
hekimlerin bulundukları yörenin Baytar Hekimleri Odasına kayıt olmaları hukuki bir
zorunluluktur

Bir baytar hekimin yaptığı işler şöyle sıralanabilir:

a) Hayvan neslinin iyileştirilmesi: Yurdun dağıtılmış bölgelerinin iklim, tarımsal yapı ve pazarlama
koşullarına uygun hayvan nesil ve ırklarının saptanması, mevcut olanların iyileştirilmesi,
verimlerini artırıcı yöntemlerin uygulanması
b) Hayvan hastalıklarının tedavisi: Hayvan hastalıkları ile savaşmak için zorunlu aşı, serum
ve öteki biyolojik ve kimyasal maddelerin hazırlanması ve uygulanması
c) Besin kontrolü ve koruyucu hekimlik: Hayvansal besinlerin dinç bir biçimde ve
yeterince üretilmesinin sağlanması; halkı, hayvansal besinlerle yayılabilecek hastalıklardan
korumak için besinlerin kalite yönünden denetiminin yapılması, besinlerin dinç biçimde
hazırlanması, korunması, taşınması ve pazarlanmasında sıhhat koşullarına uyulup
uyulmadığının denetlenmesi
d) EğitimÖğretim: Hayvanların bakım ve beslenmesi, sağlıklarının korunması, hayvan
nesillerinin geliştirilmesi, hayvan ürünlerinin değerlendirilmesi konularında hayvan
yetiştiricilerini aydınlanmak amacı ile yıllık eğitim ve öğretim programlarının düzenlenmesi,
yayınların yapılması
e) Araştırma: Salgın ve paraziter hayvan hastalıklarının önlenmesi için aşı, serum vb ilaçlar
üzerinde incelemeler yapılması
Baytar hekimlik, hizmeti ağır olan bir meslektir Veteriner hekimler günlük sıradan alıştırma süresinden pozitif çalışırlar Günün her saatinde görevli oldukları gibi resmi tatillerde bile atama yaparlar Salgın ve paraziter hayvan hastalıkları görüldüğünde veteriner doktor sıkça köylere gitmek zorundadır Mevcut kanunlara kadar her veteriner hekim mezun olunca bir klinik açabilir Bu özel işinde de hayvan sahibinin her başvurusuna cevap vermek durumundadır Tüm bu güçlüklerin yanında baytar hekim bir canlının acısını dindirmenin hazzını da duyar

Çalışma Alanları

Baytar hekimlik programı mezunları ve bilirkişi veteriner hekimler; Tarım, Orman, ve Köy İşleri Bakanlığına emrindeki Koruma ve Yoklama Genel Müdürlüğünün merkez, il ve ilçe hayvan sağlığı müdürlüklerinde, Proje Başvuru ile Teşkilatlanma ve Destekleme Genel
Müdürlüğünde; Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü merkez ve hayvan ıslahı ve üretim
kurumlarında; baytar denetim ve araştırma enstitüleri bölge labotuvarlarında; Et ve Balık
Kurumu, özel sektör et kombinaları, Süt Endüstrisi Kurumu, Yapağı ve Tiftik AŞ, Yem
Sanayi vb KİT'lerde sağlık yoklama (teknolojik ve hijyenik), kalite yoklama, üretim, işletme ve yönetiminde; Sağlık Durumu Bakanlığına ast enstitü ve halk sağlığı laboratuvarlarında;
belediyelerde, Atom Enerjisi, TÜBİTAK araştırma laboratuvarlarında; Ulusal Prodüktivite
Merkezi, Devlet Tasarlama Teşkilatında; ordu hayvan sağlığı ve yiyecek teftiş hizmetlerinde,
hap firmaları, özel sektör çiftlikleri ve hayvansal üretime dayalı yiyecek sanayiinde; halk sağlığı ve çevre sağlığı ile ilgili tüm millet kurum ve kuruluşlarında atama yapabilmektedir
İnsan sağlığının korunması açısından hayvansal ürünlerin önemi büyüktür Büyüyen nüfusu
beslemek için ülkemizde hayvancılığın daha çağdaş ve bilimsel yöntemlerle yürütülmesi
gerekmektedir böylece baytar hekimlere gereksinme duyulmaktadır Ülkemizde halen büyük bir baytar hekim açığı bulunmaktadır *

858,505Konular
982,685Mesajlar
33,049Kullanıcılar
arliekaneSon üye
Üst Alt