Amasya Yemeklerinden Ornekler Verirmisiniz?
Amasya Yemek Ceşitleri
Amasya İline Ait Yemek Tarifleri
TARHANA CORBASI (AMASYA)
Malzemeler:
500 gr koy tarhanası
1 su bardağı nohut
1 corba kaşığı tereyağı
1 corba kaşığı nane
1 litre et suyu
Yapılışı:
Akşamdan tarhana ile nohut akşamdan ıslatılır Tencere veya dudukluye tarhana, nohut, et suyu, tuz konularak hafif ateşte pişirilir Uzerine yağ ve nane yapılır
AMASYA TURTASI
Kullanılacak malzeme:
12 su bardağı tozşeker,
125 gr tereyağı
45 su bardağı un,
750 gr kokulu Amasya elması,
100 gr kiraz ve portakal şekerlemesi karışımı,
3 yumurta,
3 corba kaşığı sut,
1 paket kabartma tozu,
14 paket meyve jolesi,
yeteri kadar tuz
Yapılışı:
Elmalardan bir tanesi iyice yıkanır ve bu elma altıya bolundukten sonra cekirdekleri ve cekirdek yuvaları cıkarılır Elma dilimleri soğuk suya atılır Obur elmaların kabukları soyulur İnce ince dilimlenir Cekirdekleri ve sert bolumleri cıkarılır, soğuk suya atılır 14 paket meyve jolesi, paketteki tarife uyularak hazırlanır (yalnız konulacak su 1 fincan daha az olmalıdır) Turta kalıbı yağlanır Uzeri yağlı kağıtla ortuldukten sonra yağlı kağıt da once yağlanır, sonra unlanır Kalıp hazırlandıktan sonra geniş porselen bir kaba yumurta sanlanyla tozşeker konur Bunlar iyice cırpılır Yumurta kopurunce erimiş ve soğutulmuş yağ katılır Yağdan sonra kabartma tozu karıştırılmış un bir elekten azar azar elenerek hızlı hızlı karıştırılmakta olan yağlı yumurtaya yedirilir Sut de katıldıktan sonra hamur iyice kabarıncaya kadar tahta bir kaşıkla yoğurulurcasına karıştırılır Hamurun karıştırılması tamamlanınca bir başka kapta cırpılarak beyaz bir kopuk haline getirilmiş olan yumurta akları (cırpılırken 1 tutam tuz katılması unutulmamalıdır) yavaş yavaş karıştırılan hamura azar azar katılır Kanşım iyice karıştırıldıktan sonra yarısı kalıba boşaltılır Bu hamurun uzeri ince ince dilimlenmiş elmalarla (suları iyice suzuldukten sonra) ortulur Kucuk kucuk doğranan şekerlemeler de sağa, sola serpiştirildikten sonra geri kalan hamur kalıba boşaltılır Islak bir spatulayla hamurun uzeri duzeltildikten sonra kalıp cok kızgın fırına (190°C'ye ayarlanmış) surulur ve 45 dakika kadar tutulur Turta, pişince fırından cıkarılır Bir ızgaranın uzerine baş aşağı edilerek kalıptan cıkarılır Sonra kaydırılarak duz bir fırın tepsisine aktarılır Turtanın uzeri dondurulmuş meyve jolesiyle kaplanır Kabuklu 6 elma dilimi de turtanın ortasına kabukları uste gelecek bicimde yerleştirildikten sonra turta 12 dakika sıcak fırına sokulup cıkarılır ve bir kenarda soğumaya bırakılır Soğuduktan sonra cay, portakal suyu veya limonatayla servis yapılır
UNUTMA BENİ (AMASYA)
Malzemeler:
1 su bardağı pekmez
2 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı su ve koy ekmeği (bayat ekmekte olabilir)
Yapılışı:
Pekmez, şeker ve su birlikte pişirilir Şurup haline geldiğinde dilimlenmiş ekmekler icine atılır Sonra ekmekler şerbetten alınarak uzerine ceviz dokulerek servis yapılır
ELMA TATLISI (AMASYA)
Malzemeler:
1 kg Amasya elması
1 kg toz şeker
1 su bardağı dovulmuş ceviz
1 cay kaşığı tarcın
1 paket vanilya
1 paket kremşanti
şeker boyası
Yapılışı:
Elmaların kabukları soyulup icleri oyularak 15 dk haşlanır Haşlanan elmaların ustune şeker boyası surulerek iclerine ceviz ve tarcın karışımı doldurulur ve fırında 15 dk pişirilir Pişen elmaların soğumasına yakın uzerlerine kremşanti surulerek suslenir Soğuk servis yapılır
ŞEKER BOREĞİ (AMASYA)
Malzemeler:
300 gr tereyağı
3 yemek kaşığı pudra şekeri
4 su bardağı un
Yapılışı:
Yağ eritilir biraz soğuduktan sonra pudra şekeri ilave edilip cırpılarak yağ beyazlatılır Azar azar un ilavesi ile kıvamı gelinceye kadar yoğrulur (Elin icerisinde yuvarlandıktan sonra ortasına hafifce bastırılınca kenarlarından biraz catlarsa kıvamı gelmiş demektir) Hamuru kucuk fındık kadar yuvarlaklar yapıp papatya şekli verilerek soğuk fırına koyup 150 C de 15 dakika pişirilir Piştikten sonra fırın kapatılır ve soğuyuncaya kadar fırında bekletilir Fırından cıkarılınca uzerlerine 2 yemek kaşığı pudra şekeri serpilerek servis yapılır
KUYMAK (AMASYA)
Malzemeler:
500 Gr Tereyağı
500 Gr Pekmez
200 Gr un
Yapılışı:
Tencerede eritilen yağ, kızana kadar beklenir Sonra pekmez ilave edilerek kaynatılır Kaynayan malzemeye elenmiş un ilave edilerek yavaş yavaş karıştırılarak pişirilir Sıcak ve soğuk servis yapılır
Amasya Yemek Ceşitleri
Amasya İline Ait Yemek Tarifleri
TARHANA CORBASI (AMASYA)
Malzemeler:
500 gr koy tarhanası
1 su bardağı nohut
1 corba kaşığı tereyağı
1 corba kaşığı nane
1 litre et suyu
Yapılışı:
Akşamdan tarhana ile nohut akşamdan ıslatılır Tencere veya dudukluye tarhana, nohut, et suyu, tuz konularak hafif ateşte pişirilir Uzerine yağ ve nane yapılır
AMASYA TURTASI
Kullanılacak malzeme:
12 su bardağı tozşeker,
125 gr tereyağı
45 su bardağı un,
750 gr kokulu Amasya elması,
100 gr kiraz ve portakal şekerlemesi karışımı,
3 yumurta,
3 corba kaşığı sut,
1 paket kabartma tozu,
14 paket meyve jolesi,
yeteri kadar tuz
Yapılışı:
Elmalardan bir tanesi iyice yıkanır ve bu elma altıya bolundukten sonra cekirdekleri ve cekirdek yuvaları cıkarılır Elma dilimleri soğuk suya atılır Obur elmaların kabukları soyulur İnce ince dilimlenir Cekirdekleri ve sert bolumleri cıkarılır, soğuk suya atılır 14 paket meyve jolesi, paketteki tarife uyularak hazırlanır (yalnız konulacak su 1 fincan daha az olmalıdır) Turta kalıbı yağlanır Uzeri yağlı kağıtla ortuldukten sonra yağlı kağıt da once yağlanır, sonra unlanır Kalıp hazırlandıktan sonra geniş porselen bir kaba yumurta sanlanyla tozşeker konur Bunlar iyice cırpılır Yumurta kopurunce erimiş ve soğutulmuş yağ katılır Yağdan sonra kabartma tozu karıştırılmış un bir elekten azar azar elenerek hızlı hızlı karıştırılmakta olan yağlı yumurtaya yedirilir Sut de katıldıktan sonra hamur iyice kabarıncaya kadar tahta bir kaşıkla yoğurulurcasına karıştırılır Hamurun karıştırılması tamamlanınca bir başka kapta cırpılarak beyaz bir kopuk haline getirilmiş olan yumurta akları (cırpılırken 1 tutam tuz katılması unutulmamalıdır) yavaş yavaş karıştırılan hamura azar azar katılır Kanşım iyice karıştırıldıktan sonra yarısı kalıba boşaltılır Bu hamurun uzeri ince ince dilimlenmiş elmalarla (suları iyice suzuldukten sonra) ortulur Kucuk kucuk doğranan şekerlemeler de sağa, sola serpiştirildikten sonra geri kalan hamur kalıba boşaltılır Islak bir spatulayla hamurun uzeri duzeltildikten sonra kalıp cok kızgın fırına (190°C'ye ayarlanmış) surulur ve 45 dakika kadar tutulur Turta, pişince fırından cıkarılır Bir ızgaranın uzerine baş aşağı edilerek kalıptan cıkarılır Sonra kaydırılarak duz bir fırın tepsisine aktarılır Turtanın uzeri dondurulmuş meyve jolesiyle kaplanır Kabuklu 6 elma dilimi de turtanın ortasına kabukları uste gelecek bicimde yerleştirildikten sonra turta 12 dakika sıcak fırına sokulup cıkarılır ve bir kenarda soğumaya bırakılır Soğuduktan sonra cay, portakal suyu veya limonatayla servis yapılır
UNUTMA BENİ (AMASYA)
Malzemeler:
1 su bardağı pekmez
2 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı su ve koy ekmeği (bayat ekmekte olabilir)
Yapılışı:
Pekmez, şeker ve su birlikte pişirilir Şurup haline geldiğinde dilimlenmiş ekmekler icine atılır Sonra ekmekler şerbetten alınarak uzerine ceviz dokulerek servis yapılır
ELMA TATLISI (AMASYA)
Malzemeler:
1 kg Amasya elması
1 kg toz şeker
1 su bardağı dovulmuş ceviz
1 cay kaşığı tarcın
1 paket vanilya
1 paket kremşanti
şeker boyası
Yapılışı:
Elmaların kabukları soyulup icleri oyularak 15 dk haşlanır Haşlanan elmaların ustune şeker boyası surulerek iclerine ceviz ve tarcın karışımı doldurulur ve fırında 15 dk pişirilir Pişen elmaların soğumasına yakın uzerlerine kremşanti surulerek suslenir Soğuk servis yapılır
ŞEKER BOREĞİ (AMASYA)
Malzemeler:
300 gr tereyağı
3 yemek kaşığı pudra şekeri
4 su bardağı un
Yapılışı:
Yağ eritilir biraz soğuduktan sonra pudra şekeri ilave edilip cırpılarak yağ beyazlatılır Azar azar un ilavesi ile kıvamı gelinceye kadar yoğrulur (Elin icerisinde yuvarlandıktan sonra ortasına hafifce bastırılınca kenarlarından biraz catlarsa kıvamı gelmiş demektir) Hamuru kucuk fındık kadar yuvarlaklar yapıp papatya şekli verilerek soğuk fırına koyup 150 C de 15 dakika pişirilir Piştikten sonra fırın kapatılır ve soğuyuncaya kadar fırında bekletilir Fırından cıkarılınca uzerlerine 2 yemek kaşığı pudra şekeri serpilerek servis yapılır
KUYMAK (AMASYA)
Malzemeler:
500 Gr Tereyağı
500 Gr Pekmez
200 Gr un
Yapılışı:
Tencerede eritilen yağ, kızana kadar beklenir Sonra pekmez ilave edilerek kaynatılır Kaynayan malzemeye elenmiş un ilave edilerek yavaş yavaş karıştırılarak pişirilir Sıcak ve soğuk servis yapılır