Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Alanlarında ilk olan kadınlar

Alanlarında ilk olan kadınlar
0
142

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Turkiye’nin ilk kadın bakanı olma unvanını taşıyan Turkan Akyol, “İlk kadın bakan olduğumda, başarısızlığa uğrarsam bunun butun kadınların yeteneksizliği şeklinde genelleştirileceği endişesini taşıdım dedi
imagesalanlarindailkolankadinlar5ad807c68a79d

Alanlarında İlk Olan Turk Kadınları

Turkiye’nin ilk kadın bakanı olma unvanını taşıyan Turkan Akyol, “İlk kadın bakan olduğumda, başarısızlığa uğrarsam bunun butun kadınların yeteneksizliği şeklinde genelleştirileceği endişesini taşıdım dedi

Turkiye’nin “ilk kadın Emniyet Muduru Feriha Sanerk, nobetini bir gun dahi birisine bırakmadığını belirterek, “Halbuki başka arkadaşlarımın işleri olduğunda ben gittim onların yerine nobet bekledim Ama benimkini bir olay olur da ‘kadın değil mi beklememiş, arkadaşına bekletmiş’ derler diye katiyen bekletmedim dedi

Turkiye’nin ilk kadın bakanı Turkan Akyol
Turkiye’nin ilk kadın bakanı olma unvanını taşıyan Turkan Akyol, alanında ilk olmanın, kişi icin buyuk bir ayrıcalık ve onur olduğunu belirtti Bakan olma surecine ilişkin bir anısını da anlatan Akyol, “O devirde hukumeti kurmakla gorevlendirilen rahmetli sayın Prof Dr Nihat Erim, beni goruşmek icin başbakanlık konutundaki burosuna cağırıp bakanlık teklif ettiği zaman, cok acemi olduğum icin kendilerine bir nevi ayakbağı olmak istemediğimi soyledim Prof Dr Erim, ‘Biz sizi yeterince tanıyoruz’ dedi Ayrıca, ‘Turkan hanım, ben sizi bir arenaya atıyorum, ya başarılı olur cıkarsınız ya da aslanlar sizi yer’ dedi Bunu hep hatırladım diye konuştu

Yakın cevresi ve ozellikle de eşinin her zaman kendisini desteklediğini ve yardımcı olduğunu da ifade eden Akyol, “Oğullarım o zaman ilk ve orta eğitimdeydiler Benim konumumda babaları olsa daha munasipti gozu ile baktılar sanıyorum dedi
“KADINLAR KENDİLERİNİ HAZIRLAMALI
“Kadınların politikada ve yonetimin ust kademelerinde cok daha fazla yer almalarını isterim diyen Akyol, bunun toplum ve devlet icin olumlu sonuclar vereceğini de duşunduğunu kaydetti Akyol, “Ancak kadınlarımız bu konumlar icin kendilerini hazırlamalılar, gerekli kultur ve bilgiyi elde etmek gayreti icinde olmalıdırlar dedi

Turkiye’nin “ilk kadın Emniyet Muduru Feriha Sanerk
Turkiye’nin “ilk kadın Emniyet Muduru Feriha Sanerk, Siyasal Bilgiler Fakultesine girdiğinde de okulda kız oğrenci bulunmadığını dile getirdi Mulkiye mezunu olan donemin Başbakanı Şukru Saracoğlu’nun, kız oğrenci olduğu icin kendisiyle ozel olarak ilgilendiğini kaydeden Sanerk, Saracoğlu’nun kendisini kaymakam yapmak istediğini de soyledi
imagesalanlarindailkolankadinlar5ad807c79a4bc
Mezun olduğunda kaymakam olmak isteyen ve bunun icin başvuruda bulunan Sanerk, bununla ilgili gelişmeleri şoyle anlattı:
“Mezun olunca İcişleri Bakanlığına gittim kaymakam olacağım diye Ama once Başbakan’a gittim ‘Sozunuzde duruyor musunuz’ diye sordum ‘İcişleri bakanına git, tamam’ dedi Gittim Evrak tanzim etmem icin bana bir şeyler verdiler Fakat bir yandan da o zaman personel muduru olan kişi beni istemiyor, vazgecirmek istiyor Ben de vazgecmiyorum O sırada Saracoğlu hukumeti duştu Bana da ‘ret’ cevabı verdiler ‘Şimdilik bunu duşunmuyoruz’ dediler Benim cok canım sıkıldı Onun uzerine Emniyet Genel Mudurluğune muracaat ettim Hemen beni komiser muavini olarak aldılar

Emniyette ise erkek meslektaşları tarafından iyi karşılandığını, ancak orada da sıkıntılar yaşadığını dile getiren Sanerk, Turkiye’nin ilk kadın emniyet muduru olma surecini de şoyle anlattı:
“Komiser oldum Başkomiser oldum ve bir hayli maceradan sonra da emniyet muduru oldum O zaman yuksek okul mezunları 2,5 yılda emniyet muduru oluyordu Benim 2,5 yılım gecti hala olamıyorum Yapmıyorlar Her gelen umum mudure ‘benim emniyet muduru olma zamanım geldi’ diyorum ‘Peki’ diyorlar, kalıyor orada Benimki 5 yıl sonra oldu En sonunda bir tanesine ispat etmişim ki benim emniyet mudurluğumu verdi Kaymakam olmam gerekiyordu, yapmadılar Emniyet muduru olmak icin de dava actım Mudur olunca dava duştu
“NOBETİMİ KİMSEYE BIRAKMADIMMesleğinde hicbir zaman kadın olduğunu hissettirmediğini de ifade eden Sanerk, “Gece nobet bekliyoruz genel mudurlukte Şube mudurleri, daire başkanları nobetci kalıyordu Ben nobetimi, bir gun dahi birisine bırakmadım Halbuki başka arkadaşlarımın işleri olduğunda ben gittim onların yerine nobet bekledim Ama benimkini bir olay olur da ‘kadın değil mi beklememiş, arkadaşına bekletmiş’ derler diye katiyen bekletmedim diye konuştu

Eşi de emniyet muduru olan Sanerk, meslek hayatının zorluklarına karşın 2 cocuk buyuttuğunu, evinin yemeğini yaptığını, hatta kendisi ve cocuklarının elbiselerini bile kendisinin diktiğini anlattı

eriha Sanerk, “Cocuklarıma her bayram mutlaka elbise dikerdim Hatta bazen yetişmezdi, Ankara’dan İstanbul’a gelirken trende elbiseleri tamamladığım olurdu dedi

Meslek hayatı suresince az uyuyup cok calıştığını, cocuklarını okula kendisinin bıraktığını ve onlarla hep ilgilendiğini anlatan Sanerk, “Eşim Turk erkekleri icinde parmakla gosterilecek gibiydi Ben ilk kez gizli goreve gidecektim Tereddut ettim Eve gelip eşime ‘Gideyim mi?’ dedim ‘Gideyim mi ne demek? Sen bu mesleğin icinde değil misin?’ dedi Ondan sonra da cok yere gittim Bir daha da sormadım tabi diye konuştu

Mesleğinden dolayı hic pişman olmadığını dile getiren Sanerk, “Cocuklarım sitemde bulunmadılar ama bana hep cocuklarımla fazla meşgul olamadım gibi geldi dedi
imagesalanlarindailkolankadinlar5ad807c8a6c8b

858,505Konular
982,691Mesajlar
33,052Kullanıcılar
orxanSon üye
Üst Alt