Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Akivades (kum midyesi) nedir? Akivades nasıl pişirilir? Sarımsaklı kum midyesi tarifi

Akivades (kum midyesi) nedir? Akivades nasıl pişirilir? Sarımsaklı kum midyesi tarifi

bilgisayarci

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,141
Etkileşim
1
Puan
38
Yaş
97
F-D Coin
68
akivades_kum_midyesi_nedir_akivades_nasil_pisirilir_sarimsakli_kum_midyesi_tarifi_1604052536_7795.jpg

Akivades (Aquadis) özellikle Kuzey Ege’de Çanakkale-Ayvalık civarlarında bulunan bir tür kum midyesidir. Ülkemizde çok bilinmeyen kum midyesi oldukça da çok lezzetlidir. Sizin için balık sofralarınıza çok yakışacak nefis bir sarımsaklı akivades tarifi hazırladık.

Her yıl Karadeniz'den çıkarılan, halk arasında "cik cik" olarak bilinen yaklaşık 30 bin ton beyaz kum midyesi Avrupa'ya ihraç ediliyor. Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Bilen, her yıl Karadeniz'den çıkarılan 30 bin tona yakın beyaz kum midyesinin Avrupa'ya ihraç edildiğini söyledi. Yörede "cik cik" olarak bilinen türün, Türkiye'nin bazı illerindeki fabrikalarda işlendiğini anlatan Bilen, iç piyasada tüketimi olmayan türün Avrupa'ya ihraç edilerek ülkeye döviz girdisi sağladığını ifade etti. Akdeniz mutfağının en sevilen deniz ürünlerinden olan Akivades'in (Japon midyesi / kum midyesi) neslinin yok olmaması için Yunanistan ve Türkiye, bu küçük deniz canlısına özen gösteriyor. Bilim adamları ortak sempozyumlarda akivadeslerle ilgili ortak çalışma yaparken iki ülkenin güvenlik güçleri 4 aylık toplanmasının yasak olduğu dönemde kaçak avcılarla mücadeleyi sürdürüyor. Kumun 5 santimetre kadar altında yaşayan akivadesin lezzeti de bir başka oluyor.  Deniz mahsullerini sevenler akivadesi mutlaka denemeli...

4DaxB_1604052607_8078.jpg

SARMSAKLI AKİVADES TARİFİ:

MALZEMELER

1 kilogram akivades
5-6 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
1 adet limonun suyu

shQyQ_1604052571_8162.jpg

YAPILIŞI

Akivadesleri güzelce temizlenmesi için suda bekletin.

Sarımsağı ve biberi ince ince doğrayın.

Geniş bir tavada zeytinyağını kızdırıp sarımsak ve biberi biraz renk alana kadar çevirin.

Üzerine limon suyunu ekleyin.

Akivadesleri ve baharatları da tencereye aktarın.

9diqg_1604052694_0414.jpg

Üzerine çok az miktar su ekleyip akivadeslerin buhar yardımıyla açılması için kapağını güzelce kapatın.

Akivadesler açılınca üzerine kıyılmış maydanoz serpip servis edin.

Afiyet olsun...


 
858,505Konular
982,843Mesajlar
33,080Kullanıcılar
SceptreSon üye
Üst Alt