Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Akdeniz Diyeti

Akdeniz Diyeti
0
165

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73


Akdeniz diyeti kendine has özellikleri ile bilinen, sağlık açısından oldukça yararlı bir beslenme ve hayat tarzı olarak belirtilen bir yaşam şeklidir. Peki nedir bu diyetin ayrıntılı özellikleri ?

Akdeniz iklimi; sıcak ve kurak yaz mevsimleri, ılık ve yağışlı kış mevsimleri ile karakteristik özellikler taşır. İklimi ile birlikte gelen bu karakteristik özellikleri zeytin bahçeleri, pirinç, incir ağaçları,badem, ceviz, limon, kayısı, üzüm, portakal, mandalina (turunçgiller) yetişmesine olanak tanımaktadır.

AKDENİZ BÖLGESİNDE BESİN TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI ŞU NOKTALARA VURGU YAPMAKTADIR

  • Öncelikle meyve ve sebzeler, tam tahıllar, baklagiller ve kuruyemiş gibi bitki bazlı yiyecekler tercih edilmelidir.

  • Zeytinyağı gibi bitkisel yağ tereyağı yerine tercih edilmelidir.

  • Akdeniz diyetinin tuz içeriği yüksektir. Zeytin, tuzla kurutulmuş peynirler, hamsi, kapari ve zeytinyağlı salatalar gibi yiyeceklerin tümü yüksek seviyede tuz içerir.

  • Haftada en az iki kez balık ve kümes hayvanları tüketilir.

  • Kırmızı et bu diyette sınırlandırılır.

  • İsteğe bağlı ölçülü olarak kırmızı şarap yemeklere eşlik edebilir.

  • Akdeniz diyetinde kahve sert tüketilir, isteğe bağlı baharat ve şekerle birlikte servis edilebilir. Bal, çeşitli tatlılarda kullanılır. Yoğurt, salata ve çorbalarda kullanılır.
    Akdeniz diyeti fiziksel olarak aktif olmanın altını çiziyor.

  • Ve bu bölgede yaşayan bireylerin beslenme alışkanlıklarından biri de aile ve arkadaşlarla birlikte yemek yemek olup sofralarda uzun süreler sohbet eşliğinde oturmak denebilir.

  • Akdeniz diyetinin odak noktası toplam yağ tüketimini sınırlamak değil, daha sağlıklı yağ türlerini seçmektir.

  • Akdeniz diyetinde bulunan zeytinyağının sağlığa etkileri olduğu bilinmektedir.
Akdeniz diyetinin destekledikleri

Sebzelerinizi ve meyvelerinizi yiyin - ve kepekli tahıllara geçin: Çeşitli bitkisel besinleri öğünlerinizin çoğunu oluşturmalıdır.

Fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler:  lif, protein ve sağlıklı yağ kaynaklarıdır.

Tereyağından uzak durun: Zeytinyağını tereyağ veya margarinin yerine sağlıklı bir alternatif olarak deneyin.

Baharatlayın: Otlar ve baharatlar yiyecekleri lezzetli yapar ve yemek tariflerinde tuz ve yağ bulundurun.

Balık tüketin: Haftada en az iki kez balık yiyin. Taze veya konserve ton balığı, somon, alabalık, uskumru ve ringa balığı sağlıklı seçimlerdir.

Kırmızı eti sınırlayın.

Az yağlı süt seçin: Tam yağlı süt, peynir ve dondurma gibi daha yüksek yağlı süt ürünlerini sınırlayın.

Türkiye'de yetişen Akdeniz Diyet tipine uygun ürünler;  zeytin, zeytinyağlı, turunçgiller, süt ürünleri (süt-peynir vb.), mısır, bal, otlar-bitkiler, fındık, keçiboynuzu, domates, şarap olarak sıralanabilir.

AKDENİZ DİYETİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI

Büyük miktarlarda taze meyve ve sebze, fındık, balık ve zeytinyağından oluşan geleneksel bir Akdeniz diyeti yeterli fiziksel aktivite ile birlikte kalp hastalığı, bazı kanserler, diyabet, Parkinson ve Alzheimer hastalıklarının riskini azaltır. 

Bir Akdeniz diyeti lif bakımından zengindir, sindirimi yavaşlatır ve kan şekerinde büyük dalgalanmaları önler. Böylece tip 2 diyabete karşı koruma sağlar.

Akdeniz yemeklerinde rafine ekmekler, işlenmiş yiyecekler ve kırmızı et tavsiye edilmez, kalp hastalıklarının oluşma riski azalır.

Akdeniz diyeti ile alınan besinlerle, yaşlıların kas zayıflığı ve diğer kırılganlık belirtileri riskini yüzde 70 azaltabilir.

Araştırmacılar, Akdeniz diyetinin kolesterol ve kan şekeri seviyelerini ve genel kan damarı sağlığını iyileştirebileceğini düşünmektedir, böylece diyetin alzheimer hastalığı veya demans riskini azaltabilecek faktörlere sahip olduğu düşünülmektedir.

Hücrelerin oksidatif stres adı verilen zarar verici bir sürece maruz kalmasını önleyen yüksek düzeyde antioksidan içeren bir diyette parkinson hastalığının riski pratik olarak yarı yarıya azalmaktadır.


 

Similar threads

Akdeniz Diyeti Tarihçesi Geleneksel Akdeniz diyeti zeytin yetişen bölgelerdeki beslenme alışkanlıklarını gösteren beslenme modelidir.1960’lı yıllarda Keys ve arkadaşlarının yaptığı araştırmalarda koroner kalp hastalıklarının beslenme alışkanlıklarıyla ilişkisi gösterilmiştir.Bu şekilde Akdeniz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
153
Karışık sert kabuklu yemişlerle (%50 ceviz) takviye edilen Akdeniz diyetini uygulayan bireylerin hafızasında, önemli ölçüde iyileşme görülmüştür American Medical Association (Amerikan Tabipler Birliği) Dergisinde Yayımlanan Araştırma: “Karışık sert kabuklu yemişlerle (%50 ceviz) takviye edilen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
141
Yıllardır diyetin sedef hastalığı (psoriasis), akne, alerji ve egzama üzere deri hastalıkları üzerindeki tesiri konusunda ağır bir ilgi göze çarpmaktadır. Kimi diyetlerin sedef hastalığı üzere hastalıklarda yararlı tesirde bulunduğu bilinmektedir. Beklenen spesifik bilimsel karşılıklara...
Cevaplar
0
Görüntüleme
66
Akdeniz diyeti, beş bin yıl yahut daha öncesinden beri var olan ve Mezopotamya ile Doğu Akdeniz bölgesinden yayılan bir hayat stilidir. Akdeniz diyetine uygun beslenmenin sıhhate faydalı tesirleri daha çok şişmanlık, kardiyovasküler hastalıklar, Tip 2 diabet ve kanser riskinin azalması ile...
Cevaplar
0
Görüntüleme
100
Her bölgenin kendine özgü kültürü, iklimi ve o bölgede yaşayan insanların alışkanlıkları var. Farklı yaşam stilleri kişilerin beslenme tarzında, beslenme tarzı ise görülen sağlık problemlerinde farklılıklar yaratıyor. Dolayısıyla yaşadığı çevre insanın hayatını tamamen etkiliyor. PEKİ NEDİR...
Cevaplar
0
Görüntüleme
133
858,500Konular
982,392Mesajlar
32,981Kullanıcılar
ilkinsanSon üye
Üst Alt