Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Akarsu Balıkları

Hoş geldin! yusufaykac65 tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Akarsu Balıkları
0
130

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
Akarsu Balık ceşitleri,Atatlı su balıkları,Tatlı su balık turleri,tatlısuda yaşayan Balıkları

TURKİYE'NİN TATLISU BALIKLARI

Tatlısu balıkları bakımından zengin olan ulkemizde, tatlısu gollerinin olduğu bolgelerde balıkcılık ve turizm gelişmiştir Turkiye'de 40'nın uzerinde tatlısu balığı turu mevcuttur Bunların başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:

Acıbalık: Trakya, Marmara ve Karadeniz'de ağır akışlı akarsular veya gollerde yaşayan acıbalık, bitki ve kucuk hayvancıklarla beslenir Ortalama 56 cm uzunluğunda olan balığın ureme devresi NisanHaziran ayları arasıdır

Afanyus: Ege ve Akdeniz'in sahillerine akan ic sularda yaşar ve nehirlerin yavaş akıntılı veya sakin bolumlerinde yuvalanır Acı ve tuzlu sulara da uyum gosteren balığın boyu 56 cm'dir Kabuklularla ve ozellikle su yuzeyindeki sinekbocek larvalarıyla beslenir Bahar aylarında uremesini gercekleştirir ve yumurtalarını su bitkilerinin uzerine bırakır Akvaryum balığı olarak da yetiştirilir

Ankara camurbalığı: İc ve Doğu Anadolu'nun gol ve akarsularında yaşayan Ankara camurbalığı, zeminlerde emdiği camurdan kucuk hayvanlar, bocekler ve larvaları secerek beslenir 67 cm'ye kadar buyuyebilen balık, sığ suların yuksek ısısına dayanabilir MayısHaziran ayları arasında yapışkan yumurtalarını kıyıların kumluk ve cakıllarına bırakarak uremesini gercekleştirirken, tabiatın dengesinin korunmasında rol sahibidir

Aynalı sazan: Pullu sazanın aynalı sazanolarak adlandırılan yan turu, uretime en elverişli olanıdır Kolay urediği icin ceşitli yorelerde ve bilhassa baraj gollerinde uretimi yapılmaktadır Ekonomik değeri cok yuksektir Ceşitli ulkelerde yılda 200 bin ton sazan uretimi yapılmaktadır

Bıyıklı balık: Genelde 3050 cm uzunlukta ve 052 kg, en cok 3 kg ağırlıkta olur Buyuklerine seyrek rastlanır Oksijeni bol, hızlı akan nehirlerin berrak kum tabanlı bolumlerinde yaşar Ulkemizin ceşitli yorelerinde turleri bulunur MayısHaziran ayları arasında ureme yapar ve 5 bin30 bin yumurta doker Bu devrede yumurtaları zehirlidir Eti fazla değerli olmamakla beraber, avcılığı yonunden değerli bir balıktır

Bodur yayın: Guneydoğu Anadolu'daki nehir ve gollerin kumlu, camurlu zeminlerinde yaşayan bodur yayın, 2030, en cok 45 cm boy ve 100500 gr ağırlıkta olabilen bir yayın turudur Oldukca obur bir balıktır Omurgasızlar, kucuk balıklar, balık larvaları ve kurbağalar da dahil ne bulursa yer Suların ısı fbunyesinde gercekleştirilmiştir 19501960 yılları, Turşartlarına gore NisanHaziran ayları arasında kumların icine yuva yapan dişi, yumurtalarını dokerek bunların oluşmasını bekler Bodur yayının kılcıksız eti cok lezzetlidir; ancak ekonomik değeri bolgeseldir

Buyukbaş kayabalığı: Trakya ve Karadeniz kıyılarına akan nehirlerde yaygındır Boyu 1218, en cok 22 cm olur Acısuların taşlık veya sert kumlu zeminlerinde dolaşıp, oradan nehirlerin iclerine girer Yuva edindiği bolgeye cok bağlıdır ve buraya zorla giren balıklara karşı saldırgan olur Kucuk kabuklular, balıklar ve yumuşakcalarla beslenir Dişiler, NisanMayıs ayları arasında yumurtalarını ince ipliklerle kumsallara yapıştırır Erkekler ise gozculuk eder Eti lezzetli ve sağlığa yararlı olan buyukbaş kayabalığının ekonomik değeri bolgeseldir

Capak balığı: Marmara ve Karadeniz'in akarsu ve gollerinde, bazı turleri de Ankara ve Kırşehir yorelerinde yaşar Boyu ortalama 3040 cm'den 70 cm'ye, ağırlığı ise 3 kg'den 6 kg'ye ulaşabilir Kurtlar, bocekler ve yosunlarla beslenir, 10 yıl yaşayabilir MayısHaziran ayları arası yaklaşık 100 bin yumurtayla ureme yapar 1 kg'nin ustundekilerin eti lezzetli, kucukler ise yem veya av balığı olarak değerlidir

Dağ alabalığı: Coruh, Ege ve Konya Ereğlisi cevrelerindeki dağ gollerinin soğuk, berrak ve temiz sularında yaşar Zaman zaman nehirlere de girer Bilimsel olarak, dunyamızın son buzul cağında dağ gollerinde kalıp, geliştiği teorisi vardır Boyu 4060 cm'den 1 m'ye, ağırlığı ise 13 kg'den 14 kg'ye kadar ulaşabilir 34 yaşında olgunlaşıp, gollerin buzla kaplandığı EkimOcak aylarında cakıllara yaklaşık 3 bin 500 yumurta bırakır Cok lezzetli etinin yanı sıra cevikliğiyle tanınır, avcılığı yonunden değerli bir balıktır

Dere alabalığı: Soğuk, temiz ve hızlı akıntılı nehirlerde, cevresine bağlı olarak yaşar Bolgesini kıskanır, başka balıkların gelmesini istemez Boyu 3040, en cok 60 cm ve ağırlığı 052 kg olabilir Yumuşakcalar ve yavru balıklarla beslenir Erkekleri 2, dişileri 3 yaşında olgunlaşıp, EkimOcak ayları arasında yumurta bırakır Zaman zaman akıntılara karşı 152 cm sıcrayarak yuzer En değerli tatlısu balıklarından biridir Lezzetli ve yararlı eti nedeniyle ekonomik değeri cok yuksektir

Dere kayabalığı: Ulkemiz akarsularında ceşitli turleri yerine gore adlar alır 56 yılda yavaş yavaş buyuyerek 1220 cm boya ulaşır Fazla hareket etmeden su altında yatarak omur gecirir NisanHaziran aylarında haftalık aralıklarla urer, dişileri bin3 bin yumurta verir Eti lezzetli olan dere kayabalığı, buyuk balıkları avlamakta yem olarak da kullanılır

Ot sazanı: 'Ot balığı' olarak da tanımlanır 2000 yıldan beri Cin'de sazan uretimiyle beraber yetiştirilir Anavatanı Cin'den dunyaya yayılan, bu arada ulkemize de getirilen bir kultur balığıdır Ortalama 4080 cm boy ve 25 kg ağırlıkta olur En cok 1230 kg ağırlığa ulaşabilir Otobur bir balıktır Gunde ağırlığının yuzde 120'si kadar ot yer Bu nedenle havuzlarda ot mucadelesi icin mukemmel bir canlıdır 56 yaşlarında olgunluğa erişir ve kgağırlığına 120 bin yumurta verir 610 cm boya eriştikten sonra sadece bitkilerle beslenir Ulkemizde henuz tuketim değeri yoktur

Pullu sazan: 1314 Yuzyıldan beri kultur uretimi yapılan, kolay yetişen, eti lezzetli, ekonomik değeri cok yuksek bir balıktır 34 yaşlarında olgunlaşıp 200300 bin yumurta verir Ortalama 3040 cm boy ve 500bin gr ağırlıkta olur Sportif avcılığı değerlidir Su bocekleri, kurtlar ve diğer hayvanlarla beslenir

Sardalya: İlk kez Rusya'nın Abrau Golu'nde bulunmuş, 1943'te de ulkemizde Ulubat Golu'nde rastlanmıştır İznik Golu'nde de yaşamaktadır Boyu 78, en cok 12 cm olan, suru halinde dolaşan bir RingaTirsi turudur Planktonlar, kucuk su hayvanları ve omurgasızlarla beslenir 23 yaşlarında olgunlaşıp, 10140 C sularda HaziranEkim aylarında yumurtalarını acık suya bırakarak urer Eti bolgesel olarak tuketilir Daha ziyade alabalık yetiştiriciliğikfcnyesinde gercekleştirilmiştir 19501960 yılları, Turnde yem olarak değerlendirilir

Somon: Anavatanı Kuzey Amerika'dan dunyaya yayılmış, uretilmek uzere ulkemize getirilmiştir Boyu ortalama 60100 cm, ağırlığı da 315 kg olabilir 150 cm'ye ulaşanları da olur Hızlı akarsuların oksijeni bol, temiz sularında yaşar Doğal yetişenleri 23 m yukseğe atlaya sıcraya yuzerek 23 bin km'lik nehir kaynaklarına ulaşıp, burada EkimKasım ayları arası urer Yavrular tekrar acısulara iniş yapar Yetişkinleri denize de uyum gosterir Etoburdur Bocekler, sinekler, kabuklular ve irili ufaklı balıklarla beslenir Tatlısu balıklarının eti en lezzetli olanıdır Ayrıca yumurtasından kırmızı havyar elde edilir Ekonomik değeri cok yuksektir

Sudak: Marmara ve Karadeniz ile Goller Bolgesi'nde 1015 yıl yaşayan, 4070 cm'den 130 cm boy ve 15 kg'dan 12 kg ağırlıkta olabilen hareketli, avcılığı zevkli bir balıktır Kendinden kucuk balıklarla beslenir NisanMayıs ayları arasında 200 bin1 milyon yumurta vererek urer Gunduzlerini dipte gecirip, avlanmak icin sabah erken saatlerde veya akşam uzerleri su yuzeyine cıkar Etinin deniz levreğine yakın lezzeti ve bol verimliliği ile ekonomik değeri cok yuksek bir tatlısu balığıdır
 
858,505Konular
982,678Mesajlar
33,048Kullanıcılar
Mega00Son üye
Üst Alt