Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ahmet Yüksel Özemre Kimdir

Ahmet Yüksel Özemre Kimdir
0
112

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
19
Ahmet Yüksel Özemre'nin hayatı
Ahmet Yüksel Özemre'nin biyografisi

Türkiye'nin ilk atom mühendisi ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Eski Başkanı
Prof Dr Ahmed Yüksel Özemre, 1935'de Üsküdar'da doğdu 1954 yılında Galatasaray Lisesi'nden, 1957'de İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi MatematikFizik Bölümü'nden ve 1958'de de Fransa Nükleer Bilimler ve Teknoloji Millî Enstitüsü'nden mezun oldu Türkiye'nin ilk Atom Mühendisi'dir 1969 yılında profesör olan Özemre İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Teorik Fizik Kürsüsü ve Matematiksel Fizik Anabilim Dalı başkanlıklarını 11 sene yürüttükten sonradan 1984'de kendi isteğiyle emekliye ayrıldı Hem Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü, İstÜniv Fen Fakültesi Dekanı, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim Kurulu Üyesi, TÜBİTAK Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Merkezi kurucu kurul üyesi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı, Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı Danışmanı ve Nükleer Santral Proje Koordinatörü gibi görevlerin yanısıra Türkiye'yi NATO Bilim Komitesi'nde, OECD Nükleer Enerji Ajansı Yönetim Kurulu'nda, CERN (Avrupa Nükleer Çalışmalar Merkezi) Konseyi'nde ve Milletlerarası Atom Enerjisi Ajansı nezdinde de yıllardan beri temsilcilik etmiştir 19982000 aralarında Türkiye Elektrik Üretim Ve İletim AŞ nin Genel Müdürü'nün Akkuyu Nükleer Santral İhâlesikonusunda danışmanı olarak çalışmıştır

Artı, sosyal ve dinî ilimler konularında 400 kadar makale ve raporu yer alan Prof Özemre'nin hâlen üniversitelerimizde okutulan ve daima her tarafta basılmış olan 12 cild ders kitabı yanında 40 cild kadar da genel kültür meselelerine ait kitapları ve tercümeleri vardır Gebze Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) Prof Özemre'ye 1993 yılı Türkiye'de Yılın İlim Adamıödülünü vermiştir Türkiye Yazarlar Birliği kendisini: 1996 yılında Üsküdar'da Bir Attâr Dükkânı (6 zorlama) isimli eseriyle Hâtırat Dalı'nda ve 1998 yılında da ProfDr Toshihiko İzutsu'dan çevirdiği İbn Arabî'nin Fusûs'undaki AnahtarKavramlar (3 zorlama) başlıklı çevirisiyle Tercüme Dalı'nda Yılın Sanatçısıödüllerine lâyık görmüştür Üsküdar Belediyesi ise, Prof Özemre'nin Üsküdar'a hizmetlerinden ötürü, 2002 yılında Çengelköy'de inşâ ettirdiği bir Kültür Merkezi'ne Ahmed Yüksel Özemre Kültür Merkezi adını vermiş bulunmaktadır Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Almanca ve İspanyolca bilen Prof Özemre evlidir; iki kızı ve diğer taraftan torunu vardır Özemre, 25 Haziran 2008 tarihinde İstanbul'da vefat etti

*

858,505Konular
982,839Mesajlar
33,078Kullanıcılar
uguroguz1Son üye
Üst Alt