Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

ağrı 'lı kadınların zorlu yemeği ve hikayesi

ağrı 'lı kadınların zorlu yemeği ve hikayesi
0
92

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
sızı 'lı kadınların engebeli yemeği ve hikayesi sızı yöresine ait yemekler hikayesi olan yemekler Ben birincil kez duydumHem adı öbür ayrıca de hikayesiBelki yaparsınız Tabi pek uzun vaktiniz varsa Sancı yöresine has olan ve şifalı olduğuna inanılan ''Aptigör Köftesi'', yöre kadınlarının en zorlu yemeği Öğle saatlerinde yapımına başlanan yemek yemek, akşam saatlerinde servise sunulabiliyor Sancı'nın Doğubayazıt ilçesine özgü ve şifalı olduğuna inanılan ''Aptigör Köftesi''nin yapımı yaklaşık 4 saat sürüyor Yemek Yemek, şifalı olduğuna inanıldığı için az daha haftada bir yapılıyor Ev hanımları, engebeli olduğu için bu yemeği yapmaktan çekinirken, erkekler ise lezzetli ve şifalı olduğuna inandığı için çoğu kez yapılmasını talep ediyorlar Doğubayazıt'ta yaşayan Nermin Okçu (70), Aptigör Köpftesi'ni 15 yaşından bu yanlamasına yaptığını belirterek, dedelerinden bu yemeğin şifalı olduğunu duyduklarını, böylece yıllardır yaptıklarını kaydetti Okçu, yemeğin lezzetli olduğunu, ama yapımının fazla zamanlarını aldığını belirterek, çok zahmetli olduğu için yaparken zorlandıklarını kaydetti Nermin Okçu tüm zorluklarına karşın Aptigör Köftesi'nin nesilden nesile aktarılması için herkesin elinden geleni yaptığını söyledi APTİGÖR YEMEĞİNİN YAPIMI Büyükbaş hayvanın üçgenin taban olmayan kenarı kısmından alınan etler bir taşın üzerinde saatlerce dövülüyor Et krem kıvamına gelene kadar sinirlerinden arındırıldıktan daha sonra, bu kez de soğan ve karabiberle bir süre dövülüyor daha sonra eksik bir soğuk suyun içine atılan et, iri köfteler haline getiriliyor Bu operasyon takriben 3 saat sürüyor Köfteler kısık ateşte takriben 1 saat pişirildikten sonra, servise konuluyor Etin suyu ise ya çorba biçiminde içiliyor veya pilav yapılır APTİGÖR KÖFTESİ'NİN HİKAYESİ Geçmişten bugüne gelen Aptigör Köfetesi'nin Sızı'da dilden dile dolaşan hikayesi ise şöyle: ''Dönemin paşası Apti Paşa amansız bir hastalığa yakalanıyor ve gözlerini açamıyor Tüm hekimlere haber salınıyor ve hekimler bu derde bir çare bulamıyor Bunun hemencecik peşinde yine o bölgede yaşamış bir yaşlı bir bilge saraya gelerek paşanın durumuna baktıktan sonradan büyük baş bir hayvanın ayak kısmından siyah et ister Bilge Sancı Dağı'nın eteğinde büyük bir taşın üstüne eti sererek tokmakla saatlerce döver Et sinirlerinden ayıklayan bilge adam, döve döve eti merhem (krem) haline getirir ve içerisine kuru soğan doğrar, karabiber atar yine saatlerce döver sonra ezilen eti eksik soğuk suyla birlikte yoğurarak büyük köfteler yapan bilge adam 1 saat kısık ateşte köfteleri pişirir Bilge adam, köfteleri yedirdiği paşaya, etin suyunu da içirir Paşa o günün akşamı ayağa kalkar, gözü görür O köftenin adı ise o günden bugüne Aptigör köftesi olur''  
 
858,505Konular
982,690Mesajlar
33,051Kullanıcılar
TahirGunduzSon üye
Üst Alt