
Derhal çabucak herkesin şikayet ettiği ağız ve diş illetlerinin ortaya çıkma nedeni bakımsızlıktır. Gerekli bakım göstermedikçe önemli kayıplara da neden olabilir. Eksperler bu durumun yaşanmaması için herkesin altı ayda bir bir diş tabibine görünmesi gerektiğini vurguluyor. Pekala ağız ve diş sıhhati nasıl korunur? Diş paklığı yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Sizler için ağız ve diş sıhhati hakkında merak edilenleri araştırdık.
Ağzı ve diş sıhhatine gerekli değer verilmediğinde önemli rahatsızlıklara neden olur. Erken müdahale edilmediğinde kansere bile neden olabilir. Yapılan araştırmalarda devletin yüzde 80'i diş tabibine gitmediği tespit edilmiştir. Bu orantıyla bir arada marazların nispeti da artmaktadır. Umumî sıhhati da olumsuz etkileyen ağız ve diş bakımı bu husus da kıymetlidir. Ağız ve diş bakımı için birçok eser mevcut olsa da mütehassıslar şahısların kesinlikle bir doktora görünerek ekstra yapması gerekenleri öğrenmesi tavsiye edilir.

DİŞ FIRÇASI TASARRUFU NASIL OLMALI?
Bir diş fırçasının ömrü ortalama 3 aydır. Başkaca burada fırçanın da kalitesi değerlidir. Halk arasında en çok yapılan cürümlerden biri de fırça kıllarının sertliğidir. "Çok sert olan fırça güzel temizler" algısı külliyen yanlıştır. Zira fırça başının sert olması diş etine ve minesine önemli zarar verir. Bilhassa diş kanamasına yol açar. Bu da ağız içinde enfeksiyonun çoğalmasına neden olur. Kılları yumuşak bir fırça ile dairesel ve yavaşça dişlerin fırçalanması gerekir.

AĞIZ VE DİŞ SIHHATINI NASIL KORUNUR? DİŞ PAKLIĞI YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
- Her vakit yanınızda diş fırçası ve macunu ya da misvak taşımanızda yarar var.
- Ağız içi aklığında yalnızca diş değil birebir devranda lisan aklığı de nispeten kıymetlidir. Lisan yüzeyini diş fırçasının zıddıyla temizleyerek, ağız içinde mikrop oluşturacak durumlar ortadan kaldırılmalıdır.
- Yemeklerin ağızda neden olacağı kokuyu engellemek için varsa nane ya da karanfil çiğnenmesi tavsiye edilir.
- Diş ipi ile dişlerinizin arasını temizlemek diş enfeksiyonlarını yüzde seksene düşürür.

- Et bölgeyken beraberinde gazlı içecek tüketmekten kaçınılması gerekir. Gazlı içecekler diş yüzeyine zarar verir.
- Ağza şeker ya da yumuşak dokulu unsurlar alındığında dikkatle çiğnenmesinde yarar var. Çok sert olan şekerler diş kökünü zorlar. Yumuşak dokular ise diş aralarında sıkışarak aralarının açılmasına neden olur.

- Yeşil çay ya da kekik çayı ağız içini temizlemekte tesirlidir. Bu yüzden yemeklerden sonra birer bardak tüketilebilir.
- Kürdan diş kaybına ve diş eti parçalanmasına neden olur. Ama yüzeysel paklık için ülkü bir alettir.
- Diş telli olanların iki kat daha ziyade ihtimam göstermesi gerekir. Tel aralarına sıkışan besin atıkları da ağız içinde bateri ve virüslerin çoğalmasına yol açar.