Diş hekimliğinde tüm tedavi ve uygulamaların başında hakikat ve tertipli ağız-diş bakımı gelir.
Sağlıklı bir ağız ve dişler için yapılacak bakımın günlük ve ihtimamlı olması gerekmektedir. Diş fırçalamak, diş ipi kullanımı, doktor denetimleri, su tüketimi ve sağlıklı beslenme ağız ve diş bakımı için gerekli en değerli hareketlerdir. Fakat ölçüsüz bir şeklide fırçalanan diş, yanlış kullanılan bir diş ipi yahut uzun aralıklarla gidilen bir dişhekimi denetimi ne yazık ki hiç bir işe yaramayacaktır. Bu nedenle sıhhatimiz için ağız ve diş bakımını tertipli ve hakikat bir halde yapmamız gerekmektedir.
Diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak pak bir ağız ortamı için çok değerlidir. Pak bir diş yüzeyinde yemekten yaklaşık yarım saat sonra yemek artıkları, tükürük, doku artıkları ve mikroorganizmaların oluşturduğu çok yapışkan bir katman meydana gelir. Buna ‘’dental plak’’ ismi verilir. Bu plak ağız içinde oluşabilecek hastalıkların kaynağıdır ve diş yüzeyinde 24 saatten fazla kalmaması gerekir. Bu yüzden günde iki sefer diş fırçası ile ve günde en az bir sefer diş ipi ile ağız hijyenini korumak gerekir.
Gerçek diş fırçalama nasıl olmalıdır?
Sağlıklı ağız ve dişler için kahvaltıdan sonra ve yatmadan evvel olmak üzere günde en az iki defa diş fırçalamak gerekmektedir. Dişlerimizi fırçalarken gerçek bir fırça ve yanlışsız bir fırçalama tekniği kullanmalıyız.
Fırçamızın kılları ne çok yumuşak ne de çok sert olmalıdır. Fırçalama yapılırken kıllar diş etine ve dişlere yumuşak bir basınçla temas ettirilmelidir. Fırçanın kıllarını diş eti kenarı boyunca yaklaşık olarak 45 derecelik bir açıyla tutmamız gerekir. Fırçamızı sağa sola yada aşağı üst kaydırmadan küçük dairesel hareketlerle diş etimize masaj yaparak ve diş eti cebini de temizleyerek tek harekette üst çene için aşağı , alt çene için üst çekmemiz gerekir. Çiğneyici yüzeyleri ise arttan öne yanlışsız fırçayı tek bir harekette çekerek temizlememizi tamamlarız.
Hakikat diş ipi kullanımı nasıl olmalıdır?
Diş ipi kullanımı diş orta yüzlerinin hijyeni açısından çok değerlidir. Diş ortalarında birikmiş yemek artıklarının temizlenmesi o bölgede oluşabilecek çürük oluşumunun ve diş eti rahatsızlıklarının önüne geçilmiş olur.
Yanlışsız diş ipi kullanımı için diş ipi uygun uzunlukta kesildikten sonra (yaklaşık 40 cm) her iki elimizin işaret parmaklarına uygun bir ara kalana kadar dolarız. Ortada kalan kısma baş parmaklarımızla taraf vererek diş fırçasının ulaşamadığı iki diş ortasındaki yüzeyler boyunca diş etine fazla baskı yapmadan aşağı üst nazikçe hareket ettiriniz. Şayet fazla baskı yapılırsa diş etine ziyan verilebiliriz. Günde en az bir kez diş fırçaladıktan sonra uygulamak gerekmektedir.
Tabip denetimi
Ağız içerisi bilinenin tersine mikrop üremesine hayli müsait bir ortamdır. Çeşitli toplumsal alışkanlıklar yahut kişinin genetik yatkınlığı nedeniyle ağız ve diş bakımı hakikat yapılsa bile dişlerde ve dişetlerinde birtakım rahatsızlıklar gözlenebilir. Bu durumda erken teşhis ve tedavi, ağız sıhhati açısından çok değerlidir. En az 6 ayda bir yapılan diş doktoru denetimlerinde diş taşı paklığı yapılır, ağız içerisinde sıhhati tehdit eden bir oluşum var ise tedbir alınır ve ileride karşılaşılabilecek berbat senaryoların önüne geçilmiş olur.
Su tüketimi ve sağlıklı beslenme
Tüm beden sıhhatimiz için olduğu üzere ağız ve diş sağlımız için de su tüketimi ve sağlıklı besleneme çok kıymetlidir.
Su ağız içerisini temizleyen, arındıran en saf, en sağlıklı unsurdur. Yemeklerden sonra ağzımızı su ile çalkalamak ve ortalarda nizamlı su tüketmek yemek artıklarının diş ve diş etlerine ziyan vermesini engellediği üzere ağız içerisinin Ph istikrarını düzenleyerek çok daha sağlıklı bir ortam yaratır.
Sıhhatsiz besinler, fast food, asitli içecekler, fazla şekerli tuzlu yemekler diş minesine ziyan veren plak oluşumu tetikler ve çürük oluşumuna neden olur.
Elma, havuç yahut ayva üzere sert meyvelerin ısırılarak tüketilmesi dişleri temizler, diş etlerini kuvvetlendirir. Süt ve süt eserleri içerdiği kalsiyum sayesinde daha güçlü dişlere sahip olmamızı sağlar. Kâfi ve istikrarlı beslenme ağız sıhhati için gerekli tüm gereksinimimizin alınmasını sağlayacağından diş ve diş etleri için çok kıymetlidir.