iltasyazilim
FD Üye
Ağız hastalıkları
Ağız ve ağız hastalıkları neler
Sindirim borusunun birincil boşluğu olan ağız, mukoza dediğimiz ince bir epitel tabakası ile kaplıdır Mandibula denilen daha aşağı çene kemiği ve maksilla denilen üst çene kemiği üzerinde sıralanmış dişler ve yanak ile kenarlı olan ağız boşluğu önde dudaklarla kapanır, arkada sindirim ve solunum borusuna açılır
Ağzın içinde birçok kasların birleşmesinden oluşan, çiğneme ve konuşma işlevinde tezgâhtar, cok hareketli bir organımız olan dil bulunur Yediğimiz ve içtiklerimizden şımartma almamızı sağlayan tat alma duyusunun organı olarak dil bu işlevini üstünde bulunan ağız tadı tomurcukları yoluyla yapar, beslenme ve cisimlerden aldığı kimyasal değişiklikleri beyine iletir Bu tomurcuklar başlıca 4 temel tadı (tatlı, ekşi, acı, tuz) ve dokunma duyusunu hissederler İnce tat farklılıklarında koku alma duyusunun da iki taraflı rolü vardır
agiz hastalıklarıDilin kuruması ve paslanması (kızıl, karahumma, pnömoni gibi) bazı ateşli hastalıklarda, dizanteride, üremide, akut karaciğer hastalıklarında görülür ve teşhiste hekime yardımcı belirtilerin başında gelir Ağız kokusu (halitosis) denilen, çevreyi ve kişiyi rahatsız eden koku da bir takım hastalıkların (asidoz, üremi ve karaciğer koması) belirtisi olabileceği gibi, ağız bakımı ve sağlığına ağırlık vermeyen kişilerde dişeti iltihaplarından (piyore) veya çürük dişlerden de ileri gelebilir
Dil üstünde ortaya meydana çıkan ve aft denilen herpetik yaralarla dil iltihapları dilde ağrılı yanma duyusuna (glossodynia) neden olabilir ve hastanın nekime baş vurmasını gerektirir, Bozuk dişler, protezler, bir takım enfeksiyon etkenleri (virüsler, mantarlar) ve beslenme bozuklukları da dil iltihabına yol açabilir *
Ağız ve ağız hastalıkları neler
Sindirim borusunun birincil boşluğu olan ağız, mukoza dediğimiz ince bir epitel tabakası ile kaplıdır Mandibula denilen daha aşağı çene kemiği ve maksilla denilen üst çene kemiği üzerinde sıralanmış dişler ve yanak ile kenarlı olan ağız boşluğu önde dudaklarla kapanır, arkada sindirim ve solunum borusuna açılır
Ağzın içinde birçok kasların birleşmesinden oluşan, çiğneme ve konuşma işlevinde tezgâhtar, cok hareketli bir organımız olan dil bulunur Yediğimiz ve içtiklerimizden şımartma almamızı sağlayan tat alma duyusunun organı olarak dil bu işlevini üstünde bulunan ağız tadı tomurcukları yoluyla yapar, beslenme ve cisimlerden aldığı kimyasal değişiklikleri beyine iletir Bu tomurcuklar başlıca 4 temel tadı (tatlı, ekşi, acı, tuz) ve dokunma duyusunu hissederler İnce tat farklılıklarında koku alma duyusunun da iki taraflı rolü vardır
agiz hastalıklarıDilin kuruması ve paslanması (kızıl, karahumma, pnömoni gibi) bazı ateşli hastalıklarda, dizanteride, üremide, akut karaciğer hastalıklarında görülür ve teşhiste hekime yardımcı belirtilerin başında gelir Ağız kokusu (halitosis) denilen, çevreyi ve kişiyi rahatsız eden koku da bir takım hastalıkların (asidoz, üremi ve karaciğer koması) belirtisi olabileceği gibi, ağız bakımı ve sağlığına ağırlık vermeyen kişilerde dişeti iltihaplarından (piyore) veya çürük dişlerden de ileri gelebilir
Dil üstünde ortaya meydana çıkan ve aft denilen herpetik yaralarla dil iltihapları dilde ağrılı yanma duyusuna (glossodynia) neden olabilir ve hastanın nekime baş vurmasını gerektirir, Bozuk dişler, protezler, bir takım enfeksiyon etkenleri (virüsler, mantarlar) ve beslenme bozuklukları da dil iltihabına yol açabilir *