Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Affedici olmak

Affedici olmak
0
131

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Affedici olmak, Affetmek ne demektir,Dinimizde affetmek,

Af, hak ettiği bir şeyi almayıp sahibine bağışlamak demektir Allahu teala affedicidir, affedenleri sever Kur'anı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Affet, marufu emret ve cahillerden yuz cevir!) Araf 199

Hadisi şeriflerde de buyuruldu ki:
(Affedin ki, Allahu teala da sizi affetsin ve şerefinizi yukseltsin!) İsfehani
(Allah rızası icin affedeni, Allahu teala yukseltir) Muslim

(Kendinden uzaklaşanlara yaklaşmak, zulmedenleri affetmek, kendini mahrum edenlere Kendine bir şey vermeyenlere ihsan etmek, guzel huylu olmaktır) İSuyuti

(Sana zulmedeni affet, sana gelmeyene git, sana kotuluk edene sen iyilik et, aleyhine de olsa mutlaka doğru konuş) Ruzeyn

(Musa aleyhisselam, Ya Rabbi, senin indinde en aziz kimdir?diye sordu Allahu teala da, İntikam almaya gucu yeterken affedendirbuyurdu) Haraiti

(Allahu teala merhameti olmayana merhamet etmez, affetmeyeni affetmez) İAhmed

(Affedin ki affa kavuşasınız!) İAhmed

Af taraftarı olmak daha iyidir Hadisi şerifte buyuruldu ki:
(Ceza vermekteki hata, affetmekteki hatadan daha kotudur) Hakim
Sual: Haksızı affetmenin mahzuru olur mu?
CEVAP
Haksızı da affedenler, dunya ve ahirette saadete kavuşurlar
Kendisini ickiden kurtaramayan bir musluman, hizmetcisine dort dirhem verir İcki almasını soyler Hizmetci giderken Mansur bin Ammarisimli bir zatın, bir fakire yardım topladığını gorur Mansur, (Bu fakire 4 dirhem verene 4 dua ederim) der Hizmetci, fakire 4 dirhemi verir Mansur der ki:
Hangi duayı etmemi istersin?
Hizmetcilikten kurtulmak istiyorum
İkinci isteğini soyle!
Fakire verdiğim dort dirhem benim değildi Benden bunu isterler Dort dirhem isterim
Ucuncu isteğin nedir?
Efendimin tevbe edip ickiyi bırakmasını istiyorum
Dorduncu arzun nedir?
Allahu tealanın beni, efendimi, seni, kavmimizi affetmesini istiyorum

Mansur bin Ammar,hepsi icin gerekli duayı yapar Hizmetci evine gidince, efendisi, gec kalmasının sebebini sorar Hizmetci durumu anlatır Efendisi sorar:
Sen neler istedin?
Hizmetcilikten, kolelikten kurtulmayı istedim
Peki seni azat ettim Başka ne istedin?
Dort dirhem istedim
Al şu dort dirhemi Başka ne istedin?
Tevbe edip ickiyi bırakmanı istedim
Tevbe ettim Başka ne istedin?
Allahu tealanın hepimizi affetmesini istedim

Efendisi duraklar, (İşte bu benim elimde değildir) der O gece ruyasında, (Sen elinde olanı yaptın da, biz elimizde olanı yapmaz mıyız? Seni de, hizmetcini de, Mansuru da ve orada bulunan hepinizi affettik) denir

Her musluman da elinde olanı esirgememeli, daima affedici olmalıdır!

Sual: Tam kesin değilse de, suclu birisini cezalandırmak mı, yoksa affetmek mi daha uygun olur?
CEVAP
Suc kesin olmadıkca cezalandırmak caiz olmaz Af taraftarı olmak daha iyidir Bir hadisi şerif meali şoyledir:
(Ceza vermekteki hata, affetmekteki hatadan daha kotudur) Hakim

858,500Konular
982,393Mesajlar
32,981Kullanıcılar
ilkinsanSon üye
Üst Alt