nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 37
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 95
ADAÇAYISAGE TEA
Adaçayı (Salvia officinalis), dişotu ve meryemiye adları ile de tanınır 3070 cm boyunda olan
bitkinin menekşe renkli çiçekleri halka dizilişlidir Müşterek olan beyaz keçeli yapraklarıgümüş
gibi parıldar ve acımtırak, ıtırlı bir koku yayarlar Bahçe adaçayı, güneşli bir yerde yetiştirilmelidir
Don olayına karşısında aklıselim olduğu için, kış boyunca çam dalları ile örtülmesi dürüst olurÜlkemizde
İzmir bölgesinde bahçe adaçayı yetiştirilmektedir Bir diğer nesil olan çayır adaçayı
(Salvia pratensis Salvia tribola), çayırlarda, bayırlarda ve meralarda yetişir Çevresine ıtırlı hoş
bir koku yayan mavi–menekşe renkli çiçeklerin pırıltısı uzaklardan seçilebilir Mera Adaçayı (Anadolu
adaçayı) batı ve güneybatı Anadolu'da bol olarak yetişmektedir Anadolu adaçayından elma yağı
veya acı elma yağıdenilen yağ da üretilmektedir Bitkinin yaprakları çiçeklenme öncesi, Mayıshaziran
aylarında toplanır Etmen maddelerinin doruğa ulaştığı öğlen saatlerinde toplanan yapraklar, gölgeli ve
havadar bir yerde kurumaya bırakılır Tamamen kuruduktan daha sonra ince kıyılarak, hava almayan kaplarda
saklanır Eterli uçucu yağlar, %30 Thujon, %5 Cineol, Linalol, Borneol, Salven, Pinen ve kafur,
tanenler, triterpenoitler, flavonlar ve reçineli bileşikler içerir Hem bitkinin bünyesinde
su, protein, karbonhidrat,kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko
elementlerinin yanısıra A ve C vitaminleri ile niasin (B3 vitamini) de bulunmaktadır
UYARILAR: Adaçayının fazla kullanımında tansiyon (kan basıncı) yükselebilir Gebe ya da emziren
kadınlar kullanmamalıdırlar
Çay Düzenlemek :
Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kuru yaprak, bir su bardağı dolusu kaynar suyla üstü
kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür Günde 23 bardak içilir Taze bitki kullanılması
durumunda 45 dakika demleme süresi yeterlidir
Çalkalama ve Gargara :
23 tatlı kaşığı kurutlmuş ve ince kıyılmış yaprak, 2 kadeh soğuk suya eklenir ve ateşe konur
Kaynamaya başlayınca ocaktan indirilir ve üstü kapalı olarak 15 dakika demlendikten daha sonra
süzülür Günde böylece fazla kere 510 dakika süreli gargaralar yapılır
Adaçayı Sirkesi :
Geniş ağızlı bir şişe, mera adaçayı çiçeği ile doldurulur, çiçeklerin üzerine çıkacak değin doğal
üzüm sirkesi eklenir ve şişe 14 gün güneşte ya da sıcak bir ortamda, nadiren çalkalanarak bekletilir
ve süzülürOturma Banyosu : İki avuç dolusu yaprak soğuk suda gece her tarafında bekletilir Ertesi gün
kaynama derecesine değin ısıtılır, 56 dakika demlendikten sonradan süzülür ve banyo suyuna eklenir
NOT : Adaçayı mayıs ve haziran aylarında çiçek açmadan önce toplanır
Adaçayı Faydaları Nelerdir ?
Vücudu güçlendiricidir Rahatsızlık sonrası dayanıksızlık durumlarında yararlıdır
Bademcik iltihabı, aşırı terleme, farenjit, larenjit, dispepsi adaçayının esas başvuru alanlarıdır
Şifalı ot gibi yaşama cerahat : Boğaz ve bademcik iltihabına karşısında epeyce yararlıdır
Boğaz rahatsızlığı, bademcik iltihabı, diş iltihapları durumlarında gargara olarak kullanılır Günde 23 kez bitki çayıyla
gargara yapılır
Öksürük için ur : Öksürüğe iyi gelen ur arasında bulunan adaçayının içinde yer alan cineol adlı madde öksürüğü
önleyici özelliktedir Gece terlemeleri için adaçayı etkilidir Almanyada adaçayından ter önleyici hap yapılmıştır
Mide için şifalı ur : Adaçayı mide bulantısına iyi kazanç Gaz söktürücü ve hazmı kolaylaştırıcıdır
İshal kesici etkisi adaçayı yararları arasındadır
Unutkanlık için şifalı bitki örtüsü : İngilterede adaçayı ile ilgili yapılan bir araştırmada adaçayının düşünce için olumlu
etkilerde bulunduğu,bellek yitimi sorununa karşısında faydalı olduğu saptama edilmiştir Tekrar adaçayı bitkisinin, alzheimer
nedeniyle eksilen bir beyin kimyasalına koruyucu etkide bulunduğu belirlenmiştir
Kadın hastalıkları için şifalı bitki örtüsü : Östrojen içerdiği için adaçayı kullanımı menapozdaki kadınlar için yararlıdır
Şeker hastalığına şifalı ur : Almanyada yapılan bir çalışmada aç karnına içilen adaçayının kan şekerini düşürücü
etkisi gözlenmiştir
Diş için şifalı ot gibi yaşama : Adaçayı diş dostudur Dişleri güçlendirici ve beyazlatma özelliktedir Kuru adaçayı yaprağı toz
haline getirilerek dişlerin üstüne bastırılmak suretiyle sürülür
Adaçayı nasıl demlenir 2 ?
Bitki Çayı : 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış adaçayı 1 kadeh kaynar suyla haşlanır ve 5 dk demlenir süzülerek içilir ( adaçayı
kesinlike kaynatılmamalıdır) Günde 12 bardak öğüt edilmektedir
Adaçayının Zararları – Adaçayı ast etkileri var mıdır?
Aralıksız ve pozitif miktarda kullanımdan kaçınılmalıdır
Düşük yapma olasılığını artıran bir takım maddeler bulunduğundan nedeniyle hamileler kullanmamalıdır
Anne sütünün salgılanmasını azaltıcı özelliği bulunduğundan emziren kadınlar kullanmamalıdır
Bazı kişilerde kan basıncını yükseltebilir
Küçük çocuklara içirilmesi öğüt edilmez
Konsantre adaçayı yağı içilmemelidir *
Adaçayı (Salvia officinalis), dişotu ve meryemiye adları ile de tanınır 3070 cm boyunda olan
bitkinin menekşe renkli çiçekleri halka dizilişlidir Müşterek olan beyaz keçeli yapraklarıgümüş
gibi parıldar ve acımtırak, ıtırlı bir koku yayarlar Bahçe adaçayı, güneşli bir yerde yetiştirilmelidir
Don olayına karşısında aklıselim olduğu için, kış boyunca çam dalları ile örtülmesi dürüst olurÜlkemizde
İzmir bölgesinde bahçe adaçayı yetiştirilmektedir Bir diğer nesil olan çayır adaçayı
(Salvia pratensis Salvia tribola), çayırlarda, bayırlarda ve meralarda yetişir Çevresine ıtırlı hoş
bir koku yayan mavi–menekşe renkli çiçeklerin pırıltısı uzaklardan seçilebilir Mera Adaçayı (Anadolu
adaçayı) batı ve güneybatı Anadolu'da bol olarak yetişmektedir Anadolu adaçayından elma yağı
veya acı elma yağıdenilen yağ da üretilmektedir Bitkinin yaprakları çiçeklenme öncesi, Mayıshaziran
aylarında toplanır Etmen maddelerinin doruğa ulaştığı öğlen saatlerinde toplanan yapraklar, gölgeli ve
havadar bir yerde kurumaya bırakılır Tamamen kuruduktan daha sonra ince kıyılarak, hava almayan kaplarda
saklanır Eterli uçucu yağlar, %30 Thujon, %5 Cineol, Linalol, Borneol, Salven, Pinen ve kafur,
tanenler, triterpenoitler, flavonlar ve reçineli bileşikler içerir Hem bitkinin bünyesinde
su, protein, karbonhidrat,kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko
elementlerinin yanısıra A ve C vitaminleri ile niasin (B3 vitamini) de bulunmaktadır
UYARILAR: Adaçayının fazla kullanımında tansiyon (kan basıncı) yükselebilir Gebe ya da emziren
kadınlar kullanmamalıdırlar
Çay Düzenlemek :
Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kuru yaprak, bir su bardağı dolusu kaynar suyla üstü
kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür Günde 23 bardak içilir Taze bitki kullanılması
durumunda 45 dakika demleme süresi yeterlidir
Çalkalama ve Gargara :
23 tatlı kaşığı kurutlmuş ve ince kıyılmış yaprak, 2 kadeh soğuk suya eklenir ve ateşe konur
Kaynamaya başlayınca ocaktan indirilir ve üstü kapalı olarak 15 dakika demlendikten daha sonra
süzülür Günde böylece fazla kere 510 dakika süreli gargaralar yapılır
Adaçayı Sirkesi :
Geniş ağızlı bir şişe, mera adaçayı çiçeği ile doldurulur, çiçeklerin üzerine çıkacak değin doğal
üzüm sirkesi eklenir ve şişe 14 gün güneşte ya da sıcak bir ortamda, nadiren çalkalanarak bekletilir
ve süzülürOturma Banyosu : İki avuç dolusu yaprak soğuk suda gece her tarafında bekletilir Ertesi gün
kaynama derecesine değin ısıtılır, 56 dakika demlendikten sonradan süzülür ve banyo suyuna eklenir
NOT : Adaçayı mayıs ve haziran aylarında çiçek açmadan önce toplanır
Adaçayı Faydaları Nelerdir ?
Vücudu güçlendiricidir Rahatsızlık sonrası dayanıksızlık durumlarında yararlıdır
Bademcik iltihabı, aşırı terleme, farenjit, larenjit, dispepsi adaçayının esas başvuru alanlarıdır
Şifalı ot gibi yaşama cerahat : Boğaz ve bademcik iltihabına karşısında epeyce yararlıdır
Boğaz rahatsızlığı, bademcik iltihabı, diş iltihapları durumlarında gargara olarak kullanılır Günde 23 kez bitki çayıyla
gargara yapılır
Öksürük için ur : Öksürüğe iyi gelen ur arasında bulunan adaçayının içinde yer alan cineol adlı madde öksürüğü
önleyici özelliktedir Gece terlemeleri için adaçayı etkilidir Almanyada adaçayından ter önleyici hap yapılmıştır
Mide için şifalı ur : Adaçayı mide bulantısına iyi kazanç Gaz söktürücü ve hazmı kolaylaştırıcıdır
İshal kesici etkisi adaçayı yararları arasındadır
Unutkanlık için şifalı bitki örtüsü : İngilterede adaçayı ile ilgili yapılan bir araştırmada adaçayının düşünce için olumlu
etkilerde bulunduğu,bellek yitimi sorununa karşısında faydalı olduğu saptama edilmiştir Tekrar adaçayı bitkisinin, alzheimer
nedeniyle eksilen bir beyin kimyasalına koruyucu etkide bulunduğu belirlenmiştir
Kadın hastalıkları için şifalı bitki örtüsü : Östrojen içerdiği için adaçayı kullanımı menapozdaki kadınlar için yararlıdır
Şeker hastalığına şifalı ur : Almanyada yapılan bir çalışmada aç karnına içilen adaçayının kan şekerini düşürücü
etkisi gözlenmiştir
Diş için şifalı ot gibi yaşama : Adaçayı diş dostudur Dişleri güçlendirici ve beyazlatma özelliktedir Kuru adaçayı yaprağı toz
haline getirilerek dişlerin üstüne bastırılmak suretiyle sürülür
Adaçayı nasıl demlenir 2 ?
Bitki Çayı : 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış adaçayı 1 kadeh kaynar suyla haşlanır ve 5 dk demlenir süzülerek içilir ( adaçayı
kesinlike kaynatılmamalıdır) Günde 12 bardak öğüt edilmektedir
Adaçayının Zararları – Adaçayı ast etkileri var mıdır?
Aralıksız ve pozitif miktarda kullanımdan kaçınılmalıdır
Düşük yapma olasılığını artıran bir takım maddeler bulunduğundan nedeniyle hamileler kullanmamalıdır
Anne sütünün salgılanmasını azaltıcı özelliği bulunduğundan emziren kadınlar kullanmamalıdır
Bazı kişilerde kan basıncını yükseltebilir
Küçük çocuklara içirilmesi öğüt edilmez
Konsantre adaçayı yağı içilmemelidir *