Özlem Sınırı 694 YTL Oldu Dört kişilik bir ailenin arzu sınırıolarak kabul edilen aylık en düşük gıda harcaması, Ocak’ta 694,01 YTL’ye ulaştı Fakirlik sınırı olarak tanımlanan, yiyecek ve öteki gereksinimleri karşılamak için yapılması gereken toplam aylık harcama tutarı ise 2 bin 260,63 YTL’ye ulaştı TürkMeslek’in her ay uyumlu olarak yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, dört karakter bir aile için hesaplanan istek ve fakirlik sınırı tutarları Ocak ayında artışını sürdürdü Bu sene aidat ve ücret artışları ağırlıklı olarak 2008 yılı enflasyon hedefi temel alınarak artırıldığı için, kuytu ve değişmez gelirli kesimlerin yoksullaşma süreci devam ettiğı vurgulandı Çalışanlar önceki yılın benzer ayına tarafından mutfak harcaması için 76 YTL ve gıda ile birlikte diğer gerekli harcamaları için aile bütçesinden 248 YTL daha pozitif masraf yapmak durumunda kaldı GEREKLI HARCAMADAKİ ARTIŞ 247,80 YTL Ocak 2008 itibariyle, ilave ödeme ve sosyal takviye zammı dahil elde etmek üzere, en az emekli aylığı; TahvilKur’da 436 YTL, SSK’da 558 YTL ve Emekli Sandığı’nda 733 YTL olarak gerçekleşti Çalışan işçinin asgari ücreti ise net en düşük aidat elde etmek üzere 482 YTL olurken, memurlarda minimum ücret tutarı 828 YTL olarak belirlendi Buna rağmen son bir yılda net ele geçen en az ücretteki 78,52 YTL ile en düşük hizmetli maaşındaki 124,56 YTL çoğaltma, dört şahsiyet ailenin zorunlu harcamasında bir yılda meydana gelen 247,80 YTL artışın fazla gerisinde kaldı minimum emekli maaşında son bir yıl itibariyle çoğaltma; Emekli Sandığı’na emrindeki memur için 47,23 YTL, SSK’lı işçi için 25, YTL ve TahvilKur’lu esnaf için 24,16 YTL oldu TürkMeslek’in değerlendirmesine tarafından toplumun büyük kesimini oluşturan ücretli çalışanlar ve emeklilerin gelirlerinin, maksat enflasyon dek artırılması, yoksullaşmaya yol açtı Elektrik, doğal gaz, ulaşım gibi temel hizmetlere yılbaşında yapılan yüksek oranlı zamlar aile bütçesini negatif etkiledi Aidatmaaşlara yapılan çoğalma, yapılan zamlarla geri alındı GIDA ENDEKSİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 087 Ocak 2008 itibariyle TürkIş gıda endeksindeki yükselme yüzde 087 oldu Son on iki ay itibariyle yükselme oranı yüzde 12,31 olurken, yıllık sıradan büyüme yüzde 11,49 düzeyinde gerçekleşti TürkIş yiyecek endeksindeki söz konusu artış ağırlıklı olarak sebze, meyve fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı Mevsim koşullarına bağlı olarak sıvı olan bu grup açık havada tutulduğunda, gıdadaki çoğalma aylık yüzde 027; on iki aylık yüzde 1165 ve yıllık ortalama yüzde 1143 olarak hesaplandı Esas yiyecek maddelerindeki fiyatlara ilişkin TürkIş verileri temel alındığında Ocak itibariyle metamorfoz şöyle oldu: Ankara’da yasayan dört kişilik bir ailenin “gıda içinö yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki avuç içi göre yüzde 087 oranında arttı Yiyecek harcaması tutarı son on iki ay itibariyle yüzde 12,31 oranında gerçekleşti Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 1273 düzeyindeydi Takvim ortalama büyüme ise yüzde 1149 oranında ve geçen yılın benzer dönemine göre daha yüksektir PEYNİR FİYATI YÜZDE 131 ORANINDA ARTTI Ocak itibariyle gıda fiyatlarında gözlenen değişimde, süt, yoğurt, peynir grubunda; süt ve yoğurt fiyatı değişmedi Oysa peynir fiyatı yüzde 131 oranında arttı Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; et fiyatı değişmezken, tavuk fiyatı yüzde 2548 oranında artışla kilogram fiyatı 325 YTL’ye yükseldi Yumurta fiyatı ise benzer kaldı Balık fiyatları çeşitlerine tarafından, bambaşka fiyatlarda olmasına karşın ortalamada değişmedi Sakatat fiyatı da benzer kaldı Bakliyat ürünlerinin (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya vb) fiyatında KDV indiriminin etkisiyle düşük düzeyde de olsa gerileme saptandı ve bunun harcama tutarına etkisi sınırlı oldu SEBZE VE MEYVENİN FİYATI ARTTI Meyvesebze grubu ortalama fiyatı geçen aya kadar yükseldi Ortalama meyve kilogram fiyatı 1,86 YTL olarak hesaplanırken, ortalama sebze kilogram fiyatı 2,00 YTL oldu Bu ay gıda harcama tutarında gerçekleşen yükselme büyük olçüde sebzemeyve fiyatında görülen artıştan kaynaklandı Fakat patates ve kuru soğan fiyatı geçen aya tarafından geriledi Ekmek, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmek fiyatı benzer kaldı Pirinç, un, bulgur fiyatında ise düşük oranda da olsa geriledi, irmik fiyatı ise arttı PUL BİBERİN FİYATI BİR AYDA YÜZDE 714 ARTTI Tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı değişmezken, siyah zeytin fiyatı arttı ve yeşil zeytin fiyatı geriledi Şeker, bal, reçel, pekmez fiyatı aynı kalırken tuzlu fiyatı yüzde 1525 oranında geriledi Yağlı tohum ürünleri (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) fiyatları aynı kalırken, baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünlerinden yalnızca pul biberin fiyatı yüzde 714 oranında arttı Akarsu fiyatı bir takım marketlerde ucuzlarken, ıhlamur ve salçanın fiyatı benzer kaldı ANKA