A vitaminin faydaları! Sebze ve meyvelerden elde edilen beta karoten, vücutta A vitaminine dönüşür Beta karoten A vitamini öncülüdür Süt, süt ürünleri ve yumurta zengin A vitamini kaynaklarıdır Sağlıklı beslenenlerde A vitamini eksikliği beklenmez Eksikliğinde gözde ve deride farklı alanlara yönlendirilmiş hastalıklar ortaya çıkar Katarakt bunlardan en bilinenidir Fakat A vitamininin eksikliği değin fazlalığı da sorun yaratabilir Bulantı, kusma, baş ağrısı, iştahsızlık, görme bozukluğu ve eklem ağrıları… A vitaminin öncülü olan beta karoten vücudumuzda gereksinim halinde A vitaminine dönüşür bu nedenle daha tehlikesiz bir kaynak olarak kabul edilir Beta karoten; Bir antioksidandır; özgür radikalleri etkisiz ayla getirir Yaşlanmayı geciktirir Cildi ultraviyoleye karşısında korur Sağlıklı bir şekilde daha basit bronz renk alınmasını sağlar Deri kanserinden korur Radyasyon tedavisinin ast etkisini azaltır Sigara dumanı ve hava kirliliğine karşısında vücuda siper olur Hücre koruyucudur Hücrelerdeki sağlıksız değişikliklerini önler Bağışıklık sistemine destek sağlar Beta karoten, havuç, kayısı, kavun, böğürtlen, şeftali, balkabağı, lahana, bezelye, patateste ilk önce olmak üzere bütün sarı, kırmızı ve yeşil renkli meyve ve sebzelerde bulunur Sigara içenler, hamileler, mide pankreas ve safra kesesi hastalığı olanlar doğal yoldan daha fazla beta karoten almalıdırlar Uzun süre güneşte kalanların ve radyasyon tedavisi alanların bol beta karotenli beslenme alışkanlığı edinmeleri gerekir