iltasyazilim
FD Üye
A D E K Vitaminler
A Vitamini A vitamini, enfeksiyona aleyhinde direnci arttırır, bir takım kanser türüne karşısında koruyucu etkisi vardır Cildin, tırnakların ve saçların sağlıklı kalmasını sağlar Diş ve diş etleri için büyük siklet taşır Yağda eriyen bu vitaminin bir kısmı deri altındaki dokularda, böbrekte ve karaciğerde depolanır Bedenin bu vitamini en iyi biçimde kullanabilmesi için D vitaminine gereklilik vardır Buvitamin cildin ıslak kalmasını sağlar İdrar yolları ve solunum enfeksiyonlarında bedenin direncini artırır Gözlere, soğuk algınlığına ve öksürüğe yararlıdır A vitamini eksikliği ciltkuruluğuna, cildin nasırlaşmasına veya pullanmasına, böbrek taşlarına, cılız diş oluşumuna, fena sindirime, sinüzite, kulak iltihabına ve gece körlüğüne neden olur Bu vitamin en fazla balıkyağında bulunur Kadınların günde 4 bin, erkeklerin 5 bin ünite A vitaminine ihtiyaçları vardır sık sık süt ve yumurtalı yiyecekler yiyen birisi A vitaminini yeterince ve hazırlanmış olarak almaktadır Keza kayısı, kuşkonmaz, maydanoz, ıspanak, havuç, kereviz, marul, portakal, erik, domateste de A vitamini vardır Gereğinden pozitif alınmasının bir yararı olmadığı gibi tehlikeleri de vardır 50 bin ünitenin üstünde alındığında bulantı, kusma, başağrısı, iştahsızlık, görme bozukluğu ve eklem ağrıları gibi şikayetlere niçin olur D Vitamini Kalsiyum sindirimi için gereklidir İnsan vücudu yaşlandıkça birçok nedenlerden dolayı bedende D vitamini azalır Aldığımız jurnal besinlerde D vitamini böylece yoktur Balık yağında D vitamini boldur Kadın ve erkeklerde her gün alınması gereken en az doz 200 ünitedir Uyumlu süt içenler veya süt ürünleri tüketenlerin yeterince D vitamini aldığı söylenebilir Ayrıca vücut güneş ışınlarına maruz kaldığında, kendisi de D vitamini üretir Yaşlılıkta kemiklerin zayıflamasına (osteoporoz) karşısında, günde 400 800 ünite kadar D vitamini takviyesi alınması yararlı olmaktadır Günde bir litreden fazla süt içen veya buna yakın süt ürünü bitiren kişilerin keza D vitamini almaları tehlike yaratabilir Günde 1000 üniteye dek D vitamini alınması tehlikesiz olarak nitelendirilirken, günde 5 bin üniteden pozitif alınınca böbrekler ve kalpte hasar riski doğabilir E Vitamini Yağda eriyen bu vitaminin en önemli özelliği A vitaminin vücutta korunmasıdır Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar Çimlendirilmiş buğday, tohumlu besinler, soya fasulyesi yağı, arı sütü, ceviz, marul, su teresi, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana, mısır yağı, darı ve yulafta bulunur Kadınların her gün 12 ünite, erkeklerin de 15 ünite almaları gerekir Yürek damar hastalıkları, kanser ve katarakta karşısında koruyucu olduğu bilinmektedir Öteki ilaçlarla birlikte kullanıdığında Parkinson hastalığında olumlu etkiler gösterdiği, kalp krizlerinde hasarın azaltılmasında yardımcı olduğu ve yaşlılarda bağışıklığı arttırdığı ileri sürülmektedir Günde bin üniteye değin güvenli olduğu bilinmektedir K Vitamini Kanın pıhtılaşmasını sağlar Yaraların iyileşmesine yardımcı olur Bir yerimizi kestiğimizde kan durmuyorsa beden K vitamininden yoksun demektir Bu vitamin bağırsaktaki bakteriler aracılığıyla bedende oluşur Soya fasulyesi yağı, fındık, ceviz, domates, havuç ve yeşil sebzelerde bulunur
*
A Vitamini A vitamini, enfeksiyona aleyhinde direnci arttırır, bir takım kanser türüne karşısında koruyucu etkisi vardır Cildin, tırnakların ve saçların sağlıklı kalmasını sağlar Diş ve diş etleri için büyük siklet taşır Yağda eriyen bu vitaminin bir kısmı deri altındaki dokularda, böbrekte ve karaciğerde depolanır Bedenin bu vitamini en iyi biçimde kullanabilmesi için D vitaminine gereklilik vardır Buvitamin cildin ıslak kalmasını sağlar İdrar yolları ve solunum enfeksiyonlarında bedenin direncini artırır Gözlere, soğuk algınlığına ve öksürüğe yararlıdır A vitamini eksikliği ciltkuruluğuna, cildin nasırlaşmasına veya pullanmasına, böbrek taşlarına, cılız diş oluşumuna, fena sindirime, sinüzite, kulak iltihabına ve gece körlüğüne neden olur Bu vitamin en fazla balıkyağında bulunur Kadınların günde 4 bin, erkeklerin 5 bin ünite A vitaminine ihtiyaçları vardır sık sık süt ve yumurtalı yiyecekler yiyen birisi A vitaminini yeterince ve hazırlanmış olarak almaktadır Keza kayısı, kuşkonmaz, maydanoz, ıspanak, havuç, kereviz, marul, portakal, erik, domateste de A vitamini vardır Gereğinden pozitif alınmasının bir yararı olmadığı gibi tehlikeleri de vardır 50 bin ünitenin üstünde alındığında bulantı, kusma, başağrısı, iştahsızlık, görme bozukluğu ve eklem ağrıları gibi şikayetlere niçin olur D Vitamini Kalsiyum sindirimi için gereklidir İnsan vücudu yaşlandıkça birçok nedenlerden dolayı bedende D vitamini azalır Aldığımız jurnal besinlerde D vitamini böylece yoktur Balık yağında D vitamini boldur Kadın ve erkeklerde her gün alınması gereken en az doz 200 ünitedir Uyumlu süt içenler veya süt ürünleri tüketenlerin yeterince D vitamini aldığı söylenebilir Ayrıca vücut güneş ışınlarına maruz kaldığında, kendisi de D vitamini üretir Yaşlılıkta kemiklerin zayıflamasına (osteoporoz) karşısında, günde 400 800 ünite kadar D vitamini takviyesi alınması yararlı olmaktadır Günde bir litreden fazla süt içen veya buna yakın süt ürünü bitiren kişilerin keza D vitamini almaları tehlike yaratabilir Günde 1000 üniteye dek D vitamini alınması tehlikesiz olarak nitelendirilirken, günde 5 bin üniteden pozitif alınınca böbrekler ve kalpte hasar riski doğabilir E Vitamini Yağda eriyen bu vitaminin en önemli özelliği A vitaminin vücutta korunmasıdır Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar Çimlendirilmiş buğday, tohumlu besinler, soya fasulyesi yağı, arı sütü, ceviz, marul, su teresi, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana, mısır yağı, darı ve yulafta bulunur Kadınların her gün 12 ünite, erkeklerin de 15 ünite almaları gerekir Yürek damar hastalıkları, kanser ve katarakta karşısında koruyucu olduğu bilinmektedir Öteki ilaçlarla birlikte kullanıdığında Parkinson hastalığında olumlu etkiler gösterdiği, kalp krizlerinde hasarın azaltılmasında yardımcı olduğu ve yaşlılarda bağışıklığı arttırdığı ileri sürülmektedir Günde bin üniteye değin güvenli olduğu bilinmektedir K Vitamini Kanın pıhtılaşmasını sağlar Yaraların iyileşmesine yardımcı olur Bir yerimizi kestiğimizde kan durmuyorsa beden K vitamininden yoksun demektir Bu vitamin bağırsaktaki bakteriler aracılığıyla bedende oluşur Soya fasulyesi yağı, fındık, ceviz, domates, havuç ve yeşil sebzelerde bulunur
*