6 Yemek Kaşığı Yağ İle Cığırtma Tarifi İcin Malzemeler
*5 adet patlıcan
*4 adet yeşil biber
*6 adet domates
*7 adet sarımsak
*2 yemek kaşığı yağ (tavayı yağlamak icin)
*3 yemek kaşığı yağ (patlıcan biberleri yağlamak icin)
*1 yemek kaşığı zeytin yağı (kızartıldiıtan sonra tencerede pişirmek icin)
*Tuz (istenilen miktarda)
6 Yemek Kaşığı Yağ İle Cığırtma Tarifi Yapılışı Bergama’nın meşhur tarifi cığırtma ile merhaba oğrenciyken Bergama da bol bol yapıp tuketirdik Muhteşem bir lezzet herkesin yapış tarzı farklı oluyor Ben gorduğum şekilde yapıp sunmak istedimcığırtma denmesinin nedeni kızarma şeklinin farklılığındandır Cunku bilindik kızartmalar gibi acıkta değilde kapaklı şekilde kızartılır ve kızartma işlemi sırasında cıkardığı seslerden dolayı cığırtma ismini vermişler Az yağla ve kapaklı şekilde yapılması super cunku etrafa yağ sıcramıyorozelliği biber ve patlıcanların aynı anda tavada pişmesidir Normalinde bol yağda pişirilip ardından tencereye dizilip domates ve sarımsak ile tekrar pişmesidir Fakat benim gibi yağlı değilde hafif lezzet sevenlere bu şekilde yapmasını oneririm Hic bir lezzet farkı yok bol sulu enfes bir tat olarak tuketiyoruz ve ramazanda iftar sofralarında rahatlıkla sunabileceğimiz bir tariftir
1
*Oncelikle butun sebzelerimizi guzelce yıkayalım 2 yemek kaşığı yağı tavamıza fırca yardımıyla her tarafına gelecek şekilde surelim
*Patlıcanlarımızı havlu kağıtla kurulayalım ve resimlerdeki şekil gibi patlıcanı alacalı soyup ortadan ikiye bolelim
*Bolduğumuz parcayı uzunlamasına 3’er parcaya keselim Ayrı bir fincana koyduğumuz 3 yemek kaşığı yağımızdan fırca yardımıyla kestiğimiz patlıcanların her yerine surelim
*Biberlerimizi de kurulayıp uzunlamasına ikiye bolelim ve tohumunu temizleyelim Ona da fırca yardımıyla yağımızdan surelim
*Tavamızın altını orta ateşte acalım Hafif kızınca patlıcanlarımızı dizelim 4 biberin yarısını da patlıcanların arasına dizelim Uzerine kapağını kapatalım
*Bir tarafı hafif kızarınca diğer tarafını masa yardımıyla cevirip kapağını kapatalım Pişen patlıcan ve biberleri bir tabağa alalım
*İşlem bitene kadar bu şekilde pişirelim Ben 3 kere yaptım son kızarma işleminde bibersiz kalan patlıcanları kızarttım (eğer tavanız da yağ hic kalmadığını duşunuyorsanız ve daha patlıcanlarınız varsa 1 yemek kaşığı tavaya ilave edebilirsiniz ben etmedim)
*Diğer tarafta domatesleri ve sarımsakların kabuklarını soyalım Tekerlek şekilde domatesleri keselim Sarımsakların iriliğine gore 4’e yada 2’ye bolelim
*Kızartma yaptığımız tavamıza 1 yemek kaşığı zeytin yağını surelim tabanına domatesin yarısını dizelim Sarımsakların da yarısını serpelim
*Uzerine patlıcanları dizelim Patlıcanların arasına 4 biber yarısını dizelim Uzerine tekrar kalan domatesleri sarımsakları dizelim
*son olarak da patlıcan biberlerini dizelim ve tuz serpip kapağını kapatalım Orta ateşte 15 dakika kadar pişirelim
*Daha sonra ister bu şekilde isterseniz yoğurt sosuyla servise hazır edelim Afiyet olsun
*5 adet patlıcan
*4 adet yeşil biber
*6 adet domates
*7 adet sarımsak
*2 yemek kaşığı yağ (tavayı yağlamak icin)
*3 yemek kaşığı yağ (patlıcan biberleri yağlamak icin)
*1 yemek kaşığı zeytin yağı (kızartıldiıtan sonra tencerede pişirmek icin)
*Tuz (istenilen miktarda)
6 Yemek Kaşığı Yağ İle Cığırtma Tarifi Yapılışı Bergama’nın meşhur tarifi cığırtma ile merhaba oğrenciyken Bergama da bol bol yapıp tuketirdik Muhteşem bir lezzet herkesin yapış tarzı farklı oluyor Ben gorduğum şekilde yapıp sunmak istedimcığırtma denmesinin nedeni kızarma şeklinin farklılığındandır Cunku bilindik kızartmalar gibi acıkta değilde kapaklı şekilde kızartılır ve kızartma işlemi sırasında cıkardığı seslerden dolayı cığırtma ismini vermişler Az yağla ve kapaklı şekilde yapılması super cunku etrafa yağ sıcramıyorozelliği biber ve patlıcanların aynı anda tavada pişmesidir Normalinde bol yağda pişirilip ardından tencereye dizilip domates ve sarımsak ile tekrar pişmesidir Fakat benim gibi yağlı değilde hafif lezzet sevenlere bu şekilde yapmasını oneririm Hic bir lezzet farkı yok bol sulu enfes bir tat olarak tuketiyoruz ve ramazanda iftar sofralarında rahatlıkla sunabileceğimiz bir tariftir
1
*Oncelikle butun sebzelerimizi guzelce yıkayalım 2 yemek kaşığı yağı tavamıza fırca yardımıyla her tarafına gelecek şekilde surelim
*Patlıcanlarımızı havlu kağıtla kurulayalım ve resimlerdeki şekil gibi patlıcanı alacalı soyup ortadan ikiye bolelim
*Bolduğumuz parcayı uzunlamasına 3’er parcaya keselim Ayrı bir fincana koyduğumuz 3 yemek kaşığı yağımızdan fırca yardımıyla kestiğimiz patlıcanların her yerine surelim
*Biberlerimizi de kurulayıp uzunlamasına ikiye bolelim ve tohumunu temizleyelim Ona da fırca yardımıyla yağımızdan surelim
*Tavamızın altını orta ateşte acalım Hafif kızınca patlıcanlarımızı dizelim 4 biberin yarısını da patlıcanların arasına dizelim Uzerine kapağını kapatalım
*Bir tarafı hafif kızarınca diğer tarafını masa yardımıyla cevirip kapağını kapatalım Pişen patlıcan ve biberleri bir tabağa alalım
*İşlem bitene kadar bu şekilde pişirelim Ben 3 kere yaptım son kızarma işleminde bibersiz kalan patlıcanları kızarttım (eğer tavanız da yağ hic kalmadığını duşunuyorsanız ve daha patlıcanlarınız varsa 1 yemek kaşığı tavaya ilave edebilirsiniz ben etmedim)
*Diğer tarafta domatesleri ve sarımsakların kabuklarını soyalım Tekerlek şekilde domatesleri keselim Sarımsakların iriliğine gore 4’e yada 2’ye bolelim
*Kızartma yaptığımız tavamıza 1 yemek kaşığı zeytin yağını surelim tabanına domatesin yarısını dizelim Sarımsakların da yarısını serpelim
*Uzerine patlıcanları dizelim Patlıcanların arasına 4 biber yarısını dizelim Uzerine tekrar kalan domatesleri sarımsakları dizelim
*son olarak da patlıcan biberlerini dizelim ve tuz serpip kapağını kapatalım Orta ateşte 15 dakika kadar pişirelim
*Daha sonra ister bu şekilde isterseniz yoğurt sosuyla servise hazır edelim Afiyet olsun
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.