teknolojiuzmani
FD Üye

Tutukluluğunun dördüncü yılı nedeniyle Batılı ülke büyükelçiliklerinin 'Serbest bırakılsın' daveti yaptığı iş insanı Osman Kavala, artık duruşmalara katılmayacağını açıkladı.
Dört yıldır tutuklu olan iş insanı Osman Kavala, kendisi hakkında 'Soros artığı' diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşılık verdi.
'İfadeler son derece esef vericidir ve Cumhurbaşkanlığı makamının ciddiyetine uygun düşmemiştir' diyen Kavala, artık yargılandığı davanın duruşmalarına katılmasının ve savunma yapmasının anlamsız olacağını söyledi.
Yaptığı yazılı açıklamada Kavala, Erdoğan'ın kelam konusu sözlerinin yargıyı direkt etkileyen bildiriler içerdiğini belirterek şu tabirlere yer verdi:
'Ülkemizdeki sivil toplum kuruluşlarının şeffaf biçimde desteklenmesi emeliyle maddelere uygun biçimde kurulmuş ve faaliyet göstermiş olan Açık Toplum Vakfı'nın idare heyetinde öteki idare heyeti üyeleri üzere misyon yaptım. Hiçbir devirde başkanlığını üstlenmedim, Açık Toplum Vakfı'nı ya da George Soros'u temsil eder nitelikte bir yetkim, statüm olmadı.
'George Soros'un Türkiye ziyaretlerinde Vakıf idare heyeti üyeleriyle benim de katıldığım görüşmeleri, Vakfın çalışmaları ile ilgili sivil toplum faaliyetleri kapsamında gerçekleşti.
'Bildiğim kadarıyla, Sayın Erdoğan George Soros ile bu Vakfın kuruluşundan evvelki bir tarihte tanışmış ve Soros'un en son Kasım 2015'te Türkiye'ye yaptığı ziyaret sonrasına kadar, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne mensup siyasetçiler ve Cumhurbaşkanı'nın danışmanları ile Soros'un diyaloğu devam etmiş. Ben bu görüşmelere dâhil olmadım, içerikleri hakkında da bilgi sahibi değilim.
'Bana yöneltilen suçlamalar rastgele bir kanıta dayanmıyor olmasına karşın dört yıldır tutukluyum. Cumhurbaşkanı'nın karar giymemiş ve yargılaması devam etmekte olan bir şahsa yönelik aşağılayıcı ve lekeleyici tabirleri, insan haysiyetine taarruz niteliğindedir. Bunlar hatalı olduğum algısı yaratan ve yargıyı direkt etkileyen bildirilerdir.
'Bu kurallar altında adil bir yargılama yapılmasına imkân kalmadığından, bundan sonra duruşmalara katılmamın ve savunma yapmamın anlamsız olacağına inanıyorum.
'Hukuk devletini savunan bir yurttaş olarak, yargının maruz kaldığı bu durumu meşrulaştırıcı bir edimde bulunmanın hakikat olmadığını düşünüyorum.'
????
10 ülkeden 'Kavala' açıklaması: Derhal özgür bırakılsın
18 Ekim'de Osman Kavala'nın tutukluluğunun dördüncü yılı nedeniyle ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda'nın imzaladığı ortak bir açıklama yayımlandı.
Açıklama; ABD, Almanya ve Kanada başta olmak üzere kimi ülkelerin Ankara'daki büyükelçiliklerinin toplumsal medya hesaplarında da paylaşıldı.
Açıklamada şu tabirler yer aldı:
'Bugün, Osman Kavala'nın tutukluluğunun başlamasının 4. yıl dönümü. Daha evvel verilen beraat kararının akabinde farklı davaların birleştirilmesi ve yeni davaların açılması yoluyla davasında süregelen gecikmeler, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve Türk yargı sisteminin şeffaflığına gölge düşürüyor.
'Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçilikleri olarak birlikte, Türkiye'nin milletlerarası yükümlülükleri ve iç hukukuyla uyumlu halde, bu davanın adil ve süratli biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu konudaki kararları doğrultusunda Osman Kavala'nın derhal özgür bırakılmasının sağlanması için Türkiye'ye davette bulunuyoruz.'
????
"Bunları ülkemizde ağırlamak üzere bir lüksümüz olamaz"
Açıklamanın akabinde, 10 ülkenin Ankara büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Salı günü büyükelçiler dışişleri bakanlığına gittikten sonra Bakanlık'tan yapılan açıklamada, 'büyükelçilerin uyarıldığı' belirtildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da; 21 Ekim günü Angola, Togo ve Nijerya'yı kapsayan Afrika seyahatinin dönüş yolunda, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.
10 ülkenin Ankara Büyükelçilerinin Osman Kavala'nın özgür bırakılması istikametindeki açıklamaları sorulduğunda Erdoğan, 'Bizim bunları ülkemizde ağırlamak üzere bir lüksümüz olamaz' dedi.
BBC Türkçe