Sağlıklı beslen, tertipli yaşa, gerilimden uzak dur ve kendine güzel davran. Böylece aşılamayacak şey yok.
Bugün kansere yakalanma riskini azaltmaya ve Bu süreçte beslenmeye yönelik bahsetmek istediğim şeyler var.
Biliyoruz ki bu süreçte alınan ilaçlar ve tedavi süreci bir çok yan tesire sebep olabiliyor ve hem toplumsal yaşantı hemde beslenme tertibi etkileniyor. Lakin bunu en az düzeye indirmek, beden direncini korumak ve hastalıkla savaşmak için gerekli besin dayanak desteklerini sağlamak için biz her vakit sizin yanınızdayız.
Kanser oluşumunu önleyecek tavsiyelerimiz;
Besin pahası yüksek besinler yani; zerzevat , meyve, tam tahıl ve kurubaklagillerden varlıklı beslenmeli
İşlenmiş et, şeker ve tatlandırıcı içeren ve rafine tahıl içeren besinlerden uzak durmalı
Alkol ve sigaradan uzak durmalı
Fizikî aktiviteye devam etmeli ve sistemli uyumalıyız
Pekala düzgünleşme kemoterapi sürecinde nasıl beslenilmeli?
Az fakat sık beslenme besin alımı denetiminde tesirli
Tedavi sırasında hastaların en çok yaşadığı problemlerin başında iştahsızlık geliyor. Bu yüzden az ve sık beslenerek besin alımı arttırılabilir. Güç kaynağı olan kuruyemiş, muz üzere yiyecekler tercihleriniz ortasında olabilir.
İLAÇLAR AĞZINIZIN TADINI DEĞIŞTIREBILIR
Kemoterapi ilaçları, tat alma duyusu, koku hissi, yutkunma ve çiğneme işlevlerini etkileyebilmektedir. Bu türlü durumlarda; Çeşitli baharatlar (fesleğen, kekik, biberiye, kimyon) kullanabilirsiniz.
Ağız yahut Boğaz Yaraları:
•Sigara ve alkol kullanımından uzak durmalı •Yiyecekleri soğuk yahut oda sıcaklığında yemeli.
•Acı, baharatlı, asitli ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmalısınız.
•Bol sıvı alınız.
•Katı besinleri yutamıyorsanız, besinleri püre haline getirebilirsiniz.
Bulantı ve Kusma:
Az az, sık sık ve yavaş yavaş yemek yiyiniz.
•Bulantınız olduğunda kraker, kızarmış ekmek, leblebi üzere kuru besinler tüketebilirsiniz. Yağlı besinler, ağır kokulu besinler ve çok şekerli besinlerden kaçının.
İshal:
Kemoterapi ilaçları bağırsak hücrelerini etkileyerek ishale yol açabilir. İshal durumunda bol sıvı almaya itina gösterin.
•Yağlı, kızartılmış, baharatlı besinlerde kaçının. •Çiğ zerzevat ve salata tüketmeyin.
•Erik, kayısı, armut, kavun üzere meyvelerden, brokoli, kabak, bezeleye üzere lif oranı yüksek olan sebzelerden uzak durun.
•pirinç lapası yahut makarna, olağan yahut probiyotik yoğurt tüketebilirsiniz.
•Tuzlu kraker, tuzlu bisküvi yiyebilirsiniz.
•Muz, şeftali, kabuksuz elma ve haşlanmış patates tercih edebilirsiniz.
Kabızlık:
Kabızlık yaşadığınızda, günde 8- 10 bardak su tüketmeye itina gösterin.
•Sıvı alımınızı arttırın.( Bitki çayları, komposto, hoşaf, meyve suları)
•Lifli besin alımını arttırın.
•Tambuğday ekmek, bulgur, yulaf, kurubaklagil, zerzevat ve meyve tüketebilirsiniz. •Kuru meyve (kayısı, incir, erik vb.) tüketebilirsiniz.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.