Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

4 Oğlunun şehadet haberini müjde olarak karşılayan hanım Sahabi

4 Oğlunun şehadet haberini müjde olarak karşılayan hanım Sahabi

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Dört oğlunun şehadet haberini müjde olarak karşılayan hanım Sahabi!

Hazreti Hansâ radıyu anhâ mersiyeleriyle tanınmış meşhur hanım şâirlerden Cesaret ve kahramanlığıyla ün salmış bir hanım sahâbî Dört oğlunun şehadet haberini müjde gibi karşılayan iman dolu bir anneÇocuklarının şehidlik sevincini hamdederek, duâ ve niyaz ile açığa vuran, kadere teslim olmuş bir iman eri O bir çok şâir yetiştirmiş Beni Süleym kabilesine mensuptur Hansâ çekik burunlulâkabıyla tanınmıştır Asıl adı Tümâdır binti Amr'dırBabası, Amr ibni Şerîd'dir
O, Arap edebiyatında kadın şâirlerin en önde geleni kabul edilir Şiirlerinin çoğunu Câhiliye devrinde söylemiştir,, Savaşlardaki, yiğitlik, kahramanlık sahnelerini kadın duygusallığı içinde sâde bir dille anlatmıştır,, Özellikle mersiye türünde meşhur olmuştur
Hansa'nın biri Muaviye adında ana bir diğeri Sahr isminde baba bir iki kardeşi vardı Muâviye yakışıklı bir yiğit, Sahr da halimselim cömertti Kabileler arasındaki savaşlarda ikisi de öldürülmüştür,, Hansa bu iki kardeşinin mertlik ve cömertliğine dair söylediği mersiyelerle meşhur olmuştur,,
O, İslâm'ın ortaya çıktığı ilk dönemlerde çocuklarıyla birlikte müslüman oldu Resûli Ekrem sallallahu aleyhi vesellem efendimizin sohbetinde bulundu Hz Ömer (ra) ile görüştü İki Cihan Güneşi Efendimiz onun şiilerini beğenirdi Haydi Hunâs!diyerek şiir okumasını isterdi
Asıl ismi Tamadarolup, zekası, dirayeti, düşünce sahibi olması, güzelliği nedeniyle kendisine Hünsâlakabı verildi Hünsa Arapçada; dişi ve güzel geyik manasına gelmektedir Necd'de otururdru Babası Kays kabilesinin Benu Süleyman kolundan meşhur şair Amr ibni eşŞerid ibni Rubah ibni Yekda ibni Atiyye ibni İmreülkays idi
Evliliği ve Çocukları
İlk evliliği Benu Süleym kabilesinden Rivaha ibni AbdulAziz Selmi isimli bir zat ile oldu Onun vefatından sonra Mirdas ibni Ebi amir ile evlendi İlk kocasından yalnız Abdullah isimli bir oğlu vardı İkinci kocasından Yezid ile Muaviye isimli oğulları ile Umre isimli kızı oldu
Risalet güneşi Mekke'de doğup dünyayı aydınlattığında, HzHünsa kabilesinden bir kaç kişi ile birlikte Medine'ye geldiler, huzuru saadete vardılar İslamiyet şerefi ile kesbi şeref eylediler Resulullah (sav) Hünsâ'nın şiirlerini bir hayli dinlediler, fesahat ve belagatına hayran kalıp takdir ettiler

Lubeyne Hatun
,,,Ebu Cehil, Zinnire Hanım ve benzeri müslümanlar hakkında Muhammed'in izinde giden şu akılsızlara şaşmaz mısınız? Eğer onun getirdiği şey, hayırlı ve gerçek olsaydı, biz ona uymakta bunlardan daha önce davranır ve kendilerini geçerdik Zinnire'nin doğruyu bulmakta, bizi geçeceğini mi sanırsınız?demişti İşkenceye maruz kalan cariyelerden Nehdiyye hanım ve kızı Lübeyne veya Lebibehanım'a sahibeleri olan müşrik kadın, Vi sizi azdıranlardan, Muhammed'in ashabından birisi satın alıp azad etmedikçe elimden kurtulamayacaksınızderdi
Hz Ömer müşrik iken, daha müslüman olmamışken, Müslümanlıktan döndürmek için Lübeyne Hanım'a ağır işkenceler yapardı Hassan b Sabit (ra) der ki: Ben umre için Mekke'ye varmıştım Rasülullah (sav) insanları İslamiyet'e davetle uğraşıyordu Ashabı da işkencelere uğratılıyordu Ömer b Hattab'ın başucuna dikildim Kendisi beline izar (fota) tutunmuştu Müemmel oğullarının cariyesinin boğazını, elleri gevşeyip yanlarına düşünceye kadar sıktı, durdu, Kendi kendime Öldü artık kadıncağız!dedim Sonra onu bırakıp Zinnire'nin üzerine yürüdü, ona da bunun gibi yaptı
Hz Ömer bir gün Lübeyne'yi dövmekten bıkıp yorulunca, Senden özür dilerim Ben seni yorulduğum için bıraktımdedi
Lübeyne ise ona, Eğer müslüman olmazsan Allah da sana öyle yapacaktırdedi
Huleyde binti Kays (r anhâ)
Huleyde binti Kays radıyu anhâ Ensar hanımlarının ilklerinden Kocası ile birlikte Mekke'ye gelerek ikinci Akabe görüşmesinde Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem efendimize biat etme şerefine nâil olan bir hanım sahâbî Ümmü Bişr adıyla da anılırO, Medine'lidir Babası Kays İbni Sâbit'tir Kocası Berâ İbni Ma'rur (ra)'dır
Huleyde (ranhâ) akıllı, zekî bir hanımdı Hâdiseleri, hâtıraları zihninde iyi muhafaza ederdi Allah Rasûlüne biat için çıktığı Mekke yolculuğunda kocasının bir hâtırasını şöyle nakleder,,
Yesrib'de İslâm yayılmaya başlayınca bir grub Ensarlı Rasûlullah (sav) Efendimizi ziyaret etmeye karar verdiler Berâ İbni Ma'rur ile birlikte ben de kafileye katıldım Yolda namaz kılmaya kalkıldığında Berâ (ra)'ın gönlüne bir his geldi Kendi kendine:Ben Kâbe'yi arkama almak istemiyorum, Ona doğru namaz kılmak istiyorumdemeye başladıAshabtan Ka'b İbni Mâlik, Es'ad İbni Zürâre ve diğer ileri gelenler:
Vi, biz Peygamberimizin sadece Şam tarafına doğru namaz kıldığını duyduk Ona muhalefet etmek istemiyoruzdediler
Berâ (ra) fikrinden vazgeçmedi ve: Ben Kâbe'ye doğru namaz kılacağımdedi
Seffâne binti Hâtim (ra)
Rubeyyi binti Muavviz radıyu anhâ ilmî ve siyasî toplantılara katılan hanım sahâbîlerden Medine'de İslâm'ın yayılmasına bilgisiyle, görgüsüyle hizmet eden bir hanımefendi Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem efendimizin evine gelip istirahat ettiği bir bahtiyar hanım!O, Medineli olup Hazreç kabilesinin Beni Neccar koluna mensuptur Babası Muavviz İbni Hâris'tir Annesi Ümmü Yezid'dir
Rubeyyi babası ile birlikte müslüman oldu Amcası Muaz İbni Hâris, Birinci Akabe görüşmesinde İslâm'la şereflenip Medine'ye geldiğinde kardeşi Muavviz İbni Hâris'de anlatılanlardan etkilenip müslüman olmağa karar verdi Kızı Rubeyyi de, babasıyla birlikte kelimei şehadet getirerek İslâm'ın ilklerinden oldularSeffâne binti Hâtim radıyu anhâ cömertliği ile meşhur bir âilenin ferdi Akıllı, zeki bir hanımefendi Babasının cömertliği darbı mesel haline gelmiş olan Hâtimi Tâî'nin kızı
Güzel konuşan, kendini ifadede acze düşmeyen, cesâret sâhibi bir hanım
Esir düştükten sonra İslâm'la buluşan ve kardeşi Adiy İbni Hâtim'in de müslüman olmasına vesîle olan bahtiyar bir hanım sahâbî!
Hind binti Amr (ra)
Hind binti Amr radıyu anhâ Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem efendimize hicretten sonra biat eden hanımlardan Allah ve Rasûlüne imânî bir aşk ile teslim olmuş, malını canını fedâdan çekinmeyen bir hanım sahâbi Uhud'da gösterdiği metâneti ve muhabbeti dillere destan bahtiyar, yiğit bir hanım
O, Medine'nin iki büyük kabilesinden biri olan Hazrec kabîlesinin Benî Seleme koluna mensuptur Uhud Savaşında müslümanlardan ilk şehid olan Abdullah İbni Haram (ra)'ın kızkardeşidir
Çok hadis rivâyet etmesiyle meşhur olmuş bir sahâbî olan Câbir İbni Abdullah (ra)'ın da halası olur Annesinin adı Hind binti Kays İbni Kureym'dirO, Benî Seleme kabîlesinin reisi, cömertliğiyle ve putlara aşırı bağlılığı ile tanınan Amr İbni Cemûh ile evlendi Bu evlilikten dört oğlu oldu
Hind binti Amr (ranhâ) Uhud günü, müslüman yaralıların tedâvisinde hizmet etmek üzere savaş meydanına kadar giden dokuz veya ondört hanımdan biri olarak bilinir

Şifâ binti Abdullah (ra)
Şifâ binti Abdullah radıyu anhâ Mekke'de hicretten önce İslâm'la şereflenen bir hanım sahâbî! Cahiliye döneminde de insanlara hizmet etmeyi seven, akıllı, zekî ve fazîlet sâhibi bir hanım Okuyarak bazı hastalıkları tedâvî eden, ağzı duâlı ve şifaya vesile olan bahtiyar bir hanımefendi
O, Mekkeli olup, Kureyş kabilesinin Adiy koluna mensuptur Babası, Abdullah İbni Abdişşems, annesi de Fâtıma binti Vehb b Amr'dır İslâm'ın ilk yıllarında Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem efendimize biat ederek İslâm'la şereflendi
O, Ebû Hayseme İbni Huzeyfe ile evlenmişti Bu evlilikten Süleyman ve Merzuk adında iki oğlu oldu İlk çocuğuna nisbet edilerek kendisine Ümmü Süleymankünyesi verildi
Şifâ binti Abdullah (r anhâ) akıllı zeki, bilgili, görgülü bir hanımdı Araplar arasında yazı yazmanın az olduğu bir sırada Arapça yazı yazardı Hizmeti de severdi Firâset sâhibiydi,,
Afra Hatun (ra)
Afrâ Hâtun iman âbidesi çocuklar yetiştiren bir anne Genç yavrularının Allah ve Rasûlü yolunda şehadetlerine sabreden bir hanım sahâbi Üç çocuğunu Bedir savaşına katılması için teşvik eden kahraman bir İslâm hanımı Genç şehitler annesi
O Medineli olup Neccar oğullarına mensuptur Babası, Ubeyd İbni Sâlebe'dir Annesi, Ruat binti Adiyye'dir
Afrâ Hâtun İslâmiyeti Medine'de tanımış ve hiç tereddüt etmeden Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem efendimize biat etmiştir
Sûde Binti Zem'a (ra)
Peygamberimizin Hanımları, Sûde Binti Zem'a (ra), Müminlerin annesi
İsmi Sude idi Babası Zem'a İbni Kays, annesi ise Şemmus binti Kays idi
İlk evliliği
Kendi amcazadesi Kekran Ibni amr ile evlenmişti Sekran Habeşistan'dan Mekke'ye geldiği zaman HzSude de onun yanında idi Her ikisininde İslama intisabları aynı zamanda olmuştu
Sekran'ın Mekkede vefatından sonra, iddet müddetinin sona ermesini müteakip Resulullah haber gönderip nikahlanma isteğini ilettiler
Hz Sude'nin ilk kocasından Abdurrahman isimli bir oğlu olup, Cilevla savaşında şehit olmuştu