Altın fiyatı 2021’de yaklaşık %5 düştü. Yani sarı metal için hiç de iyi geçmedi. Ne yazık ki piyasa analisti Arkadiusz Sieroń’a göre, 2022 yılı da özellikle başlangıçta daha iyi görünmüyor. Ancak analist yılını bitişinin, değerli metale biraz umut verdiğini belirtiyor ve nedenlerini anlatıyor. Biz de Kriptokoin.com olarak analistin kendi anlatımıyla değerlendirmelerini ve analizlerini okuyucularımız için derledik.
“Yüksek ve hızlanan enflasyon altın fiyatı için pozitif etki yaratır”
Güle güle 2021! Kesinlikle altın bir yıl değildi. Aşağıdaki grafiğin gösterdiği gibi, sarı metal son on iki ayda değerinin %5’ini kaybetti ve 30 Aralık 2020’de 1.887,60 dolardan 31 Aralık 2021’de 1.825 dolara düştü. Böylece altın boğalar 2021’i kaçırmayacağını tahmin ediyorum.

Ancak artan enflasyon, Fed’i para politikasını sıkılaştırmaya ve niceliksel gevşemenin daralmasını hızlandırmaya sevk etti. 2022’de politika faizindeki artış beklentileri de güçlendi. Sonuç olarak, aşağıdaki grafiğin de gösterdiği gibi, özellikle kısa ve orta vadeli tahvil faizleri yükseldi ve altın fiyatı üzerinde aşağı yönlü baskı yarattı. Böylece 2021’de iki önemli ders çıkardık: Sadece enflasyona güvenmeyin ve (şahin) Fed ile savaşmayın.

2022 altın için 2021’den daha iyi mi olacak?
Mümkün, ama ben iyimser değilim. Burada demek istediğim, makroekonomik koşullar altın için daha aşağı yönlü olacak. Koronavirüsün Omicron varyantının yayılmasına rağmen, 2022, tam bir ekonomik iyileşme ve normal koşullara dönüş ile küresel Covid-19 salgınının sonunu işaret edebilir. Maliye politikası sıkılaşacak, Fed 2021’dekinden daha şahin bir para politikası izleyecek. Arz şokları hafifliyor, bu nedenle enflasyon zirve yapabilir, reel faiz oranları daha da yükselir. Ayrıca, ECB para politikasını sıkılaştırma konusunda daha yavaş olduğu için ABD Doları Euro karşısında güçlenebilir.

Ancak, henüz piyasa stresi belirtisi yok, bu nedenle gelecek yıl için temel senaryomda bir finansal kriz yok. 2023 (veya daha sonrası) daha olası bir zaman dilimi. Dolayısıyla, 2022’nin sonunun altın için yılın başından daha iyi olabileceğine inanıyorum. Çünkü sadece Fed’in sıkılaştırma döngüsüne ilişkin beklentilerin yerini faiz oranlarındaki artışların sonuçlarıyla ilgili endişeler alabilir. Her neyse, 2021 (neredeyse) öldü. Çok yaşa 2022! Gelecek yıl normale, parlak kârlara ve tüm altınlara geri dönmenizi diliyorum!