Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

11 Ay Boyunca Hasretini Çektiğimiz Ramazan Pidesi Neden Sadece Ramazan Ayında Yapılır?

11 Ay Boyunca Hasretini Çektiğimiz Ramazan Pidesi Neden Sadece Ramazan Ayında Yapılır?
0
117

dadaş

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,091
Etkileşim
1
Puan
38
Yaş
46
F-D Coin
70
s-2ea7a0ac7bd7c112aa29194985850d64e6fae85a.jpg


Ramazan denince akla gelen birinci şey, ekmeklerin şahı, sıcacık Ramazan pidesini sevmeyen yoktur. Ramazan dışındaki vakitlerde en azından bir sefer 'şimdi sıcacık bir pide olsaydı da yeseydik!' diye iç çektiyseniz şayet bu içeriğimiz sizin için. Neden pide yalnızca Ramazan ayında yapılır?


Pide, Yunanca píta πίτα "yassı hamur ekmeği" sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Aramice/Süryanice pettā פתתא "ekmek kesimi, lokma" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice "kırma, (özellikle ekmeği) bölme, ufalama, lokma haline getirme" kökünden türetilmiştir.




Tarihi epey kadim olan bu ekmek bildiğimiz halini Osmanlı'da 15. yüzyılla birlikte almaya başlamıştır. Pidenin 18. Yüzyıl Osmanlı Saray Mutfağı'nda Ramazan ayında has ekmeğin yanında sıklıkla ismi geçen bir ekmek olduğunu kayıtlarda görebilmekteyiz.



Pidenin Ramazan ayının bir sembolü haline gelmesi tekrar Osmanlı vaktinde gerçekleşmiştir. Fırıncılar Ramazan'a bir ay kala fırınlarını temizlerler ve Anadolu'dan yalnızca pide için özel unlar getirtirlerdi. Birebir vakitte Ramazan pidesi yapan tırnakçı ustalarını da erkenden fiyatlardı.



Bu ekmeğin yalnızca Ramazan'da çıkmasının en büyük sebebi öncelikle öteki ekmeklere nazaran imalinin çok meşakkatli olması.



İlk olarak unu klasik unlardan farklı. Ramazan pidesi unu diye geçen özel karışım bir un kullanılıyor.



Hamuru öbür ekmek hamurlarına nazaran çok yumuşak ve hal alması büyük bir ustalık istiyor.



Hamurun altına tezgaha yapışmasın diye kepek kullanılıyor ve hal verildikten sonra bir de mayalanmasını beklemek gerekiyor.



Yani aslında bildiğimiz ekmeklerin dışında imal edilen bir ekmek çeşidi. Seri üretimi neredeyse imkansız, her bir pide hudutlu sayıda üretilebiliyor!



Bu sebeple pide sırf Ramazan aylarında üretilen ve yıl boyunca dört gözle beklediğimiz özel bir ekmeğe dönüşüyor!



Herkese mis kokulu sıcacık Ramazan pidesi tadında günler dileriz! Başka içeriklerimize de göz atabilirsiniz.


 
858,505Konular
982,780Mesajlar
33,072Kullanıcılar
Doutam35Son üye
Üst Alt